Who is Who: Σωτηρούλλα Χαραλάμπους - Γενική Γραμματέας ΠΕΟ

Ποια είναι η Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γεννήθηκε το 1963 στον Άγ. Μέμνωνα Αμμοχώστου. 

Μετά τις σπουδές της στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, η κα. Χαραλάμπους, προσλήφθηκε ως επαγγελματικό στέλεχος της ΠΕΟ, στο οποίο υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ στο 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της και είναι η πρώτη γυναίκα Γενικός Γραμματέας στην ιστορία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο.

Επιπλέον, η κα. Χαραλάμπους, ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στη Σόφια (1986)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Υπεύθυνη του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας – Αμμοχώστου,

  • Διατέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών,

  • Υπήρξε Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΕΟ,

  • Εκτέλεσε χρέη ως Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας ΠΕΟ,  

  • Διατέλεσε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ

  • Εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ , στις βουλευτικές εκλογές του 2001

  • Διατέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 2001-2013,  στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια

ψ


-    Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Το διάβασμα, η μαγειρική, οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, αυτά τα ωραία καθημερινά που χαλαρώνουν κάθε άνθρωπο.

-    Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Λόγω και της ενασχόλησης μου για χρόνια με τα εργατικά και κοινωνικά θέματα οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτά τα ζητήματα από πλευράς ειδήσεων, μελέτης εκδόσεων τραβά την προσοχή μου.  Επίσης η μελέτη και εμβάθυνση στα ιστορικά γεγονότα.

-    Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Δύσκολο να πω γιατί 35 χρόνια τώρα από το 1986 που εντάχθηκα στο κίνημα της ΠΕΟ ως επαγγελματικό στέλεχος και επίσης είτε ως βουλευτής είτε ως Υπουργός είναι μια διαδρομή μέσα από την οποία το κίνημα μας και εγώ ως μέρος αυτού του κινήματος και με τις ευθύνες που είχα, είχαμε σημαντικές στιγμές.  Σταχυολογώ μερικές, οι αγώνες που κάναμε για να ψηφιστεί ο πρώτος Νόμος για την Προστασία της Μητρότητας το 1987 και ο πρώτος Νόμος για την Ίση Αμοιβή το 1991.  Ο αγώνας για τη διατήρηση της ΑΤΑ επί διακυβέρνησης Κληρίδη, η μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2010, η εισαγωγή του σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων επί κυβέρνησης Χριστόφια, η εισαγωγή του ΓΕΣΥ.  Θέματα με ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που έχουν την σφραγίδα συλλογικών αγώνων και προσπαθειών.

-    Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας από τη θέση σας Γ.Γ. της ΠΕΟ;

Το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ έθεσε μπροστά μας συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.

Ο αγώνας για επαναρρύθμιση της εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα.  Η προσπάθεια δηλαδή για εισαγωγή από την πολιτεία θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που να υπάρχουν μίνιμουμ μισθοί και όροι απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.  Αυτός ο στόχος για την ΠΕΟ έχει συγκεκριμένο πλαίσιο.  Διασφάλιση με νομοθετικές ρυθμίσεις ότι οι κατώτατοι και βασικοί όροι απασχόλησης όπως προνοείται στις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις θα εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους του τομέα / κλάδου που καλύπτουν οι συμβάσεις και εισαγωγή μηχανισμού μέσα από τον οποίο με συλλογική διαπραγμάτευση και στη βάση συμφωνημένων κριτηρίων θα καθορίζεται κατώτατος μισθός και άλλα βασικά δικαιώματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από εκεί και πέρα είναι και μια σειρά από άλλα σημαντικά για τους εργαζόμενους ζητήματα, η βελτίωση των μισθών, η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης των μισθών, η βελτίωση των συντάξεων, η κατάργηση της μείωσης του 12% των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63 και η μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μια προοδευτική κοινωνική πολιτική, η προώθηση της ισότητας.

Και βεβαίως στα πλάνα μας δεν μπορεί να μην προβάλλει και η ανάγκη να κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το σπίτι μας, την ΠΕΟ.


ψ

Ξένια Προδρόμου