Who is Who: Σταύρος Καραγιώργης –Διευθυντής Στατιστικής Υπηρεσίας

Ποιος είναι ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Σταύρος Καραγιώργης 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


«Οι επίσημες στατιστικές δίνουν κατεύθυνση και χαράζουν πορεία», επισημαίνει ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Σταύρος Καραγιώργης μιλώντας στην Brief. 

Ο κ. Καραγιώργης, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1967 στη Λευκωσία. Αφού αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο επέλεξε τον τομέα των οικονομικών για τις σπουδές τους ενώ εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Δημόσιας Πολιτικής και Δημοσίων Δαπανών.

Πριν από περίπου 28 χρόνια έγινε η πρόσληψη του στη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ από το 2018 διατελεί ως Διευθυντής της.
Μότο του κ. Καραγιώργη είναι «Καλές στατιστικές, καλές αποφάσεις - Καλύτερες στατιστικές, καλύτερες αποφάσεις» ενώ κατά την επικοινωνία μας μαζί του αναφέρθηκε ακόμη στη χρησιμότητα των επίσημων στατιστικών οι οποίες ενσωματώνονται σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αφήνεται στην οικογένεια, τους φίλους και τα εννέα του σκυλιά για να αποφορτιστεί από την ένταση της ημέρας, ενώ η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του. Είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Καραπατέα και έχει 4 κόρες

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Απόφοιτος Παγκυπρίου Γυμνασίου

 • Leicester University – BA in Economics

 • Leicester University – MA in Economics of Public Policy and Government Expenditures

ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Πρόσληψη στη Στατιστική Υπηρεσία: 1/6/1993

 • Διορισμός στη θέση του Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας: 1/1/2018

 • Διετέλεσε Προϊστάμενος στους ακόλουθους στατιστικούς τομείς:

  • Τομέας Εθνικών Λογαριασμών

  • Τομέας Δημόσιων Οικονομικών και Δημόσιου Χρέους

  • Τομέας Υπηρεσιών

  • Τομέας Γεωργικών Στατιστικών

  • Εκπροσώπησε τη Στατιστική Υπηρεσία σε διάφορες επιτροπές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 >>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

.

 Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική μέρα;

Κάτι που με αποφορτίζει και με ξεκουράζει ιδιαίτερα στο τέλος μιας πιεστικής ημέρας είναι στιγμές οικογενειακής χαλάρωσης στο σπίτι. Απολαμβάνω τη συντροφιά της συζύγου και των παιδιών μου παρακολουθώντας μια καλή ταινία ή συζητώντας θέματα καθημερινότητας μαζί τους. Χαλαρώνω επίσης με την παρέα καλών φίλων, πίνοντας ένα τζιν με τόνικ και απολαμβάνοντας καλό φαγητό. Είμαι επίσης ιδιαίτερα φιλόζωος και με ξεκουράζει να φροντίζω και να ασχολούμαι με τα εννέα σκυλιά μου. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές λαμβάνω θετική ενέργεια και «γεμίζουν οι μπαταρίες».

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας;

Το πολύ πρωινό ξύπνημα αποτελεί για μένα τρόπο ζωής. Η μέρα μου ξεκινάει στις πέντε το πρωί, όπου με ένα καφέ και απόλυτη ηρεμία ενημερώνομαι για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η σύγχρονη κοινωνία, είναι μια κοινωνία πολύ «υψηλών ταχυτήτων» και αυτό την καθιστά περίπλοκη και πηγή άγχους σε όλους τους τομείς της ζωής. Για τον λόγο αυτό δραστηριότητες ευχάριστες που να χαλαρώνουν, να αποφορτίζουν και να εκτονώνουν τους ανθρώπους, είναι απαραίτητες. Εγώ βρίσκω διέξοδο μέσα από την κηπουρική και την ενασχόλησή μου με το κτήμα όπου βρίσκεται και το σπίτι μου, ενώ διοχετεύω τη δημιουργική μου ενέργεια σε κατασκευαστικές δραστηριότητες, κυρίως στον κήπο. Θεωρώ ότι η επαφή με τη φύση είναι ευεργετικός παράγοντας στη ζωή όλων μας.

Ποια / ποιες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στη μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Θα έλεγα ότι στα περίπου 30 χρόνια επαγγελματικής μου πορείας, ένιωσα ως πιο έντονες και σημαντικές, από πλευράς αντικτύπου, επαγγελματικές ενέργειες που σχετίζονταν με το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο), κατά την περίοδο 2013 -2016. Ο ρόλος της Στατιστικής Υπηρεσίας υπήρξε καταλυτικός κατά την περίοδο αυτή, αφού κληθήκαμε να υποστηρίξουμε το έργο της Κυβέρνησης στην επιβολή μέτρων και στη συνεχή αξιολόγησή τους, με την παροχή αξιόπιστων επίσημων στατιστικών σε διάφορους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. Την περίοδο αυτή υπήρξα επικεφαλής της ομάδας που στήριζε το Υπουργείο Οικονομικών με συμβολή όχι μόνο στην παροχή στοιχείων αλλά και σε θέματα ερμηνείας των στατιστικών που ήταν καθοριστικές στη λήψη αποφάσεων. Θεωρώ ότι ο ρόλος μας υπήρξε αποφασιστικός στην επιτυχία του όλου προγράμματος και στην έξοδο μας από το μνημόνιο και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο μας ως Στατιστική Υπηρεσία.
Ακόμα κάτι που θεωρώ αξιοσημείωτο, είναι η ανάπτυξη νέων εθνικών στατιστικών, που υλοποιήσαμε ως σημαντικό εργαλείο στην παρακολούθηση της οικονομίας, όπως είναι οι μηνιαίοι δείκτες για το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό από πλευράς της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, αφού καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. έχει εφαρμόσει κάτι ανάλογο. Οι μηνιαίες αυτές στατιστικές παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της οικονομίας σε πραγματικό χρόνο (real time) και άμεσης αντίδρασης του κράτους σε θέματα που αφορούν την οικονομία και την ορθολογιστική διαχείριση των πολύτιμων χρηματοοικονομικών πόρων του κράτους. Συνεπώς, θεωρώ ότι παρέχουν όφελος στη ζωή όλων μας.
Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ευελιξία που παρουσιάσαμε ως Στατιστική Υπηρεσία στις νέες συνθήκες και δυσκολίες που έφερε η πανδημία COVID-19, αφού λάβαμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διέλθουμε αυτής της δύσκολης περιόδου, χωρίς να επηρεαστεί η υλοποίηση των στατιστικών μας υποχρεώσεων, τόσο από πλευράς εγκαιρότητας όσο και από πλευράς ποιότητας.

Ποιος ο στόχος/τα πλάνα σας ως Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας;

«Η χάραξη πολιτικής και η λήψη αποφάσεων χωρίς τη χρήση επίσημων στατιστικών είναι σαν κάποιος να οδηγεί στο σκοτάδι, χωρίς φώτα, εκτός δρόμου και πολύ κοντά σε γκρεμό.»
Οι επίσημες στατιστικές δίνουν κατεύθυνση, χαράζουν πορεία.
Το όραμα μου ως Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι να στείλουμε στην κοινωνία ηχηρό μήνυμα ως προς τη σημασία και τον ρόλο των επίσημων στατιστικών στις ζωές όλων μας. Θέλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, με ιδιαίτερη έμφαση στον κρατικό μηχανισμό σε όλο το εύρος του, ως προς την αναγκαιότητα χρήσης των στατιστικών σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής αλλά και ως προς την ανάγκη συνδρομής όλων μας στη παραγωγή επίσημων στατιστικών.
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των επίσημων στατιστικών όχι μόνο ως εργαλείο τελικής αξιολόγησης μέτρων και αποφάσεων, αλλά και ως εργαλείο σχεδιασμού και παρακολούθησής τους. Όταν οι στατιστικές ενσωματώνονται σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων, τότε παρέχεται η δυνατότητα ευελιξίας, προσαρμογής και λήψης διορθωτικών δράσεων όπου χρειάζεται, οδηγώντας σε καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Για υλοποίηση του οράματος αυτού, στοχεύουμε στην ευρύτερη διάχυση της στατιστικής πληροφόρησης και σε περαιτέρω βελτίωση της εγκαιρότητας των επίσημων στατιστικών, ενισχύοντας βραχυπρόθεσμες στατιστικές. Παράλληλα, στόχος μας είναι η μείωση της συνεχούς επιβάρυνσης στους συμμετέχοντες σε έρευνες. Συνεπώς, στρατηγική μας προτεραιότητα είναι και η συνεχής διεύρυνση της χρήσης διοικητικών πηγών, που συνεισφέρει τόσο στην έγκαιρη και ποιοτική στατιστική πληροφόρηση, όσο και στη μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Προχωρούμε, επίσης, με την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας μας με σύγχρονες δομές, με την εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών στατιστικής παραγωγής, την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πληροφοριακών συστημάτων και τη χρήση βέλτιστων πρακτικών που χρησιμοποιούνται από Στατιστικές Υπηρεσίες που αποτελούν πρότυπα στον τομέα μας. Η καλή συνεργασία μας με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και ιδιαίτερα με τη Eurostat, μας δίνει κατεύθυνση και ώθηση για συνεχή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.
Είμαι σίγουρος ότι με σκληρή δουλειά, κάτι στο οποίο η Υπηρεσία μας είναι εξάλλου συνηθισμένη, θα πετύχουμε την υλοποίηση του οράματός μας, οδηγώντας μέσω των επίσημων στατιστικών, σε καλύτερες ζωές.

«Καλές στατιστικές, καλές αποφάσεις -
Καλύτερες στατιστικές, καλύτερες αποφάσεις»

ω

Tags