Who is Who: Σταύρος Μιχαήλ – Δήμαρχος Τσερίου

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Σταύρος Θεοχάρη Μιχαήλ γεννήθηκε στο Τσέρι στις 14 Νοεμβρίου 1952.

Κατά τον πόλεμο του 1974 ο Σταύρος Μιχαήλ υπηρέτησε στις τάξεις του 361 Τάγματος Πεζικού όπου έλαβε μέρος στις μάχες του Δικώμου – Κουτσοβέντη, σημείωσε στην Brief.

Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου. «Η πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν το 1984 όταν μου πρότειναν να ανοίξω μόνος μου το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην γενέτειρά μου στο Τσέρι.  Είχα τους ενδοιασμούς μου, πήρα την απόφαση και την αποδέχτηκα, όπου δουλεύοντας σκληρά και πολλές ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριών ανελίχθηκα, πήρα την προαγωγή στην επαγγελματική σταδιοδρομία», σημείωσε σχετικά.

Παράλληλα, είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό συμμετέχοντας σε εθελοντικούς οργανισμούς και δράσεις, Μάλιστα, τιμήθηκε από το Επαρχιακό Συντονιστικά Σώματα Εθελοντισμού Λευκωσίας, και από άλλους Εθελοντικούς Οργανισμούς.

Τον ελεύθερο του χρόνο, παρά το πιεστικό του πρόγραμμα προσπαθεί να αφιερώνει όπως σημείωσε στην Brief, στο διάβασμα, την γεωργική εργασία, την περιποίηση του κήπου, το περπάτημα και το διαδίκτυο.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Κοκκινίδου από την Θελέτρα της Πάφο, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Θεοχάρη και τις δίδυμες κόρες Αντριανή και Αποστολία και δύο εγγόνια τον Αρτούρο και τον Οδυσσέα. Δηλωνει παραδοσιακός τύπος Κύπριου, που του αρέσει το βράδυ να παρακολουθήσει τηλεόραση να ακούσει τις ειδήσεις των οκτώ, και τις Κυριακές να μαζεύει όλη την οικογένεια για το μεσημεριανό φαγητό.

Ο Σταύρος Μιχαήλ εξελέγη Δήμαρχος Τσερίου το Δεκέμβρη του 2016 και η θητεία του λήγει τον Μάϊο του 2024.  «Το κυριότερο επίτευγμα του είναι το ότι κατορθώσαμε ως Δήμος να εγγράψουμε την Ελιά του Τσερίου στον κατάλογο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.


ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Εργοδοτήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το 1980 και αφυπηρέτησε το Φεβράρη του 2013 ένα μήνα πριν το κούρεμα με το πρώτο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που εξήγγειλε η Τράπεζα Κύπρου. 

  • Το 1984 διορίστηκε υπεύθυνος διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου που μόλις είχε ανοίξει στην κοινότητα Τσερίου. Υπηρέτησε στην συνέχεια σε διάφορα άλλα καταστήματα ως υποδιευθυντής και διευθυντής.

  • Το 1985 εξελέγη Γραμματέας του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Τσερίου, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε για 30 ολόκληρα χρόνια.

  • Διετέλεσε αξιωματούχος της Διοικούσας Επιτροπής του Επαρχιακού Συντονιστικού Σώματος Εθελοντών Λευκωσίας, για 25 χρόνια, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτεμις Τσερίου, και μέλος του Συνδέσμου Οικονομολόγων Κύπρου.

  • Ο Σταύρος Μιχαήλ εξελέγει Δήμαρχος Τσερίου το Δεκέμβρη του 2016 και η θητεία του λήγει τον Μάϊο του 2024 αφού πήρε παράταση περίπου δυόμιση χρόνια μέχρι την Μεταρρύθμιση του Δήμου Τσερίου με τον Δήμο Λακατάμιας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Συνοικισμού Ανθούπολης.    

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Επιζησάντων Στρατιωτών του 361 Τ.Π. όπου διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην καταγραφή του βιβλίου 361 Τάγματος Πεζικού – Χρονικό Προάσπισης Προδομένης Πατρίδας. 

  • Υπηρέτησε τον Εθελοντισμό για δεκαετίες μέσα από την δράση του σε συνδέσμους και οργανώσεις. Για την πολύπλευρη δράση και μεγάλη προσφορά του στον Εθελοντισμό, ο Σταύρος Μιχαήλ τιμήθηκε από το Επαρχιακό Συντονιστικά Σώματα Εθελοντισμού Λευκωσίας, και από άλλους Εθελοντικούς Οργανισμούς.

  • Το 1997 ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στην ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων Τσερίου, ενώ για 18 συναπτά έτη υπηρέτησε το Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων Τσερίου από την θέση του Ταμία.

  • Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τσερίου και του Οδοντιατρείου Τσερίου ως μέλος του Πολυδύναμου Κέντρου Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων Τσερίου.

    

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;


Σίγουρα στην εποχή που ζούμε οποιοδήποτε επάγγελμα και να κάνουμε ή με οτιδήποτε ασχολούμαστε το κάνουμε με πίεση χρόνου. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί. Έτσι ο κάθε άνθρωπος επιζητεί κάτι για να τον ξεκουράζει και να ξεφεύγει από την καθημερινή ρουτίνα.

Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου με ένα βιβλίο στο χέρι, ή τον ελεύθερο μου χρόνο να τον περνώ στη φύση, στα χωράφια μας και τους ελαιώνες μας.

Θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής κατά την ώρα του διαλείμματος του διαβάσματος ειδικά τις περιόδου των εξετάσεων, άφηνα τα βιβλία των μαθημάτων του Πανεπιστημίου και έπαιρνα ένα βιβλίο λογοτεχνικό, ή ιστορικό και συνέχιζα το διάβασμα χωρίς να κουράζομαι, μάλλον με ξεκούραζε.

Μετά τον γάμο μου άρχισα να ασχολούμαι τις ελεύθερες μου ώρες με την ελαιοκαλλιέργεια στο Τσέρι και τα Σαββατοκυρίακα με την αμπελοκαλλιέργεια, όπου η οικογένεια της γυναίκας μου ήταν κάτοχοι αρκετών στρεμμάτων αμπελιών.
Το 2013 ήθελα να δημιουργήσουμε το δικό μας οινοποιείο, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε γιατί τα παιδιά μου αναθεώρησαν τους επαγγελματικούς τους σχεδιασμούς.

Ήμουν λάτρεις του κυνηγιού αλλά σιγά σιγά με τα χρόνια και το μεγάλωμα μας μένει μόνο το περπάτημα στην φύση για αγρέλια, καππάρι και μανιτάρια.

Η τεχνολογία μπήκε δυναμικά στην ζωή μας, τα βράδια ασχολούμαι και με το διαδίκτυο, για ενημέρωση και όχι γιατί δεν έχω κάτι να κάνω.
Άρα ανακεφαλαιώνω την πιεστική μέρα συμπληρώνει διάβασμα, γεωργική εργασία, περιποίηση κήπου, περπάτημα, διαδίκτυο.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;


Τα ενδιαφέροντα μου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και ειδικά των δημοτών μας αφού τυγχάνω Δήμαρχος Τσερίου, άρα πρέπει να βρίσκομαι στους διάφορους Συνδέσμους, και να συνεργάζομαι μαζί τους για ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

Να παρακολουθώ και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των δημοτών για τα έργα που πρέπει να γίνουν στον Δήμο.
Να διορθώνω τα κακώς έχοντα στο Δήμο. Ως Δήμαρχος λαμβάνω μέρος σε όλες τις συγκεντρώσεις και συναντήσεις σε συνεργασία με τους άλλους Δημάρχους και γενικά να διοργανώνουμε εκδηλώσεις τόσο πολιτιστικές όσο και ψυχαγωγικού περιεχομένου στον Δήμο μας για όλες τις ηλικίες ατόμων.

Παιδιά – έφηβοι – ηλικιωμένοι
Με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο, τοπικό και ξένο όπου το παρακολουθώ τώρα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Πιστεύω ότι είμαι παραδοσιακός τύπος Κύπριου, που του αρέσει το βράδυ να παρακολουθήσει τηλεόραση να ακούσει τις ειδήσεις των οκτώ, και τις Κυριακές να μαζεύει όλη την οικογένεια για το μεσημεριανό φαγητό, αφού τα παιδιά μας ζουν στην Λευκωσία.

Ο έντυπος ημερήσιος τύπος είναι απαραίτητος και διαβάζω όλη την εφημερίδα.

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας; 


Οι ευκαιρίες στην ζωή μας δεν είναι πολλές αλλά περιορισμένες, άρα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.
Η πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν το 1984 όταν μου πρότειναν να ανοίξω μόνος μου το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην γενέτειρά μου στο Τσέρι.  Είχα τους ενδοιασμούς μου, πήρα την απόφαση και την αποδέχτηκα, όπου δουλεύοντας σκληρά και πολλές ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριών ανελίχθηκα, πήρα την προαγωγή στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η απόφαση μου το 2013 να αφυπηρετήσω πρόωρα και να πάρω όλα τα οικονομικά μου δικαιώματα χωρίς να επηρεαστούν από το κούρεμα ήταν ορθή.

Είμαι άτομο που του αρέσει η αλλαγή γιατί δεν έμενα σε κανένα κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου περισσότερο από 5 χρόνια. Ούτε και πάσχω από ευθυνοφοβία, αντιθέτως ρισκάρω σταθμίζοντας όλους του παράγοντες.

Η Δημαρχία Τσερίου δεν ήταν αυτοσκοπός.  Κατόπιν πίεσης από φίλους και δημότες αποδέχτηκα να είμαι υποψήφιος, και να εκλεγώ.
Τα δύσκολα είναι να αξιολογήσεις τις ανάγκες των δημοτών και να σχεδιάσεις τα έργα πάντα με συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξιολογήσαμε τα έργα με προτεραιότητα το ρυθμιστικό Τσερίου δηλαδή η ανακατασκευή του κυρίου δρόμου εντός της οικιστικής περιοχής, με σύγχρονα πεζοδρόμια, σύγχρονο οδικό φωτισμό, με χώρους στάθμευσης, με διαβάσεις πεζών αφού είναι ο εμπορικός μας δρόμος και οι εκκλησίες και τα Δημοτικά Σχολεία.

Δεύτερο έργο προτεραιότητας ήταν η κατασκευή ενός δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου. Άλλα έργα που αξιολογήσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τα αντιπλημμυρικά, και κατασκευή γεφυριών. 

  • Κατασκευή νέων παιδότοπων, πεζόδρομο, μονοπάτι της φύσης και άλλα. 

  • Κατορθώσαμε μετά από αρκετές συσκέψεις και διαβουλεύσεις με τα αρμόδια τμήματα να προχωρήσει το έργο του ρυθμιστικού και αναμένεται να αρχίσει αρχές του Σεπτέμβρη του 2022 αφού κατακυρώθηκε η προσφορά.

  • Κατασκευάσαμε δύο γεφύρια με αποτέλεσμα να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των πλημυρών στις συγκεκριμένες περιοχές. 

  • Κατασκευάσαμε αντιπλημμυρικά σε διάφορες περιοχές τοποθετώντας εκατοντάδες μέτρα οχετών.

  • Κατασκευάσαμε γήπεδο Futsal όπου εκατοντάδες νέοι αθλούνται στο συγκεκριμένο γήπεδο, παιδικά πάρκα, πάρκο για μεγαλύτερα παιδιά τοποθετώντας όργανα γυμναστικής και άλλα.

Το κυριότερο επίτευγμα κατά την προσωπική μου άποψη είναι το ότι κατορθώσαμε ως Δήμος να εγγράψουμε την Ελιά του Τσερίου στον κατάλογο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Να σημειωθεί ότι στο σήμα του Δήμου Τσερίου απεικονίζει μια ελιά, σημείο κατατεθέν, ελιές οι οποίες φημίζονται παγκύπρια για την ωραία γεύση τους.

Ποιος ο στόχος / τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Τσερίου;


Ο στόχος μου είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών Τσερίου, υλοποιώντας τα μεγάλα έργα που αναφέραμε πιο πάνω.
Για να θεωρείται πετυχημένος , ένας δήμαρχος πρέπει να είναι κοντά στους Δημότες του, να αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και τις υποδείξεις τους για το καλό του τόπου.
Το πλάνο μου είναι να προσπαθήσω να υλοποιήσω την ομαλή μεταρρύθμιση του Δήμου Τσερίου με τον Δήμο Λακατάμιας. Ήδη άρχισαν οι δεκαπενθήμερες συναντήσεις.
Ο στόχος και το σύνθημα της προεκλογικής μου ήταν να εργαστώ ανθρώπινα, αμερόληπτα και τίμια.
Αν το πέτυχα ή όχι, θα κριθώ στο τέλος της θητείας μου τον Μάϊο του 2024 και θα το κρίνουν οι δημότες Τσερίου.