Who is Who: Σταύρος Α. Μιχαήλ - Πρώην ΓΔ Υπ. Μεταφορών

Ποιος είναι ο Σταύρος Α. Μιχαήλ

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

UPD: 4 Οκτωβρίου 2022 - Tο Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Σταύρο Μιχαήλ ως Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ

UPD: Αφυπηρέτησε από τη θέση στις 23 Ιουνίου 2022

----------------------------------------------------------

Ο κ. Σταύρος Μιχαήλ γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1957.

Αποφοιτώντας από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, μετέβηκε στην Αθήνα για τις σπουδές του στον Οικονομικό τομέα.

Με το πτυχίο των Οικονομικών στα χέρια του επιστρέφει στην Κύπρο και ξεκινά να εργάζεται στη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αργότερα εισέρχεται στο Υπουργείο Οικονομικών υπηρετώντας σε όλες τις βαθμίδες της δομής του Υπουργείου.

Τότε είναι που του δίνεται υποτροφία του Fulbright για ειδίκευση στα Δημόσια Οικονομικά και γίνεται και πάλι «φοιτητής», στην Ουάσιγκτον αυτή τη φορά, ενώ αργότερα γίνεται και κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Διοίκηση.

Ακολουθούν σημαντικές θέσεις στην επαγγελματική του πορεία με ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, η 17χρονη εκτέλεση καθηκόντων ως Διευθυντής του Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε στην Βrief, μέσα από τις διαφορετικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Νιώθει περήφανος, εξομολογείται στην Brief, για την ορθή διαχείριση των οικονομικών του κράτους. 

Τα οικονομικά είναι ο τομέας στον οποίο έχει ειδικευτεί, έχει εργαστεί αλλά και ο τομέας στον οποίο θα στραφεί για τις ελεύθερες του ώρες, μέσα από οικονομικά βιβλία.

Ακόμη, πέραν των οικονομικών βιβλίων έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε έργο του Καζαντζάκη.

«Νους υγιείς εν σώματι υγιεί», είναι το μότο του κ. Μιχαήλ, το οποίο προσπαθεί να εφαρμόζει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο κ. Μιχαήλ, ε
ίναι νυμφευμένος με τη Γεωργία Μιχαήλ και έχει τρία παιδιά και ένα εγγονό που είναι γι' αυτόν ο ορισμός των «χαλαρών στιγμών».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Κατέχει πτυχίο στα Οικονομικά από τη Νομική Σχολή (Τμήμα Οικονομικών) του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1980

 • Ειδικεύτηκε στα Δημόσια Οικονομικά, όταν το 1988 με υποτροφία του Fulbright, τριών μηνών μετέβηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον

 • Το 1994 με υποτροφία της Κυβέρνησης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο «Public Sector Management» (MPSM) στο Cyprus International Institute of Management (C.I.I.M)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1981 προσλήφθηκε το Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου στη Στατιστική Υπηρεσία ως Έκτακτος Βοηθός Στατιστικής 3ης τάξης.

 • Το 1986 διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως Οικονομικός Λειτουργός, όπου υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της δομής του Υπουργείου.

 • Το 2001 διορίστηκε Διευθυντής του Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, θέση που κατείχε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.

 • Από το 2000 εκτελεί ταυτόχρονα και χρέη Διευθυντή του Κρατικού Λαχείου ενώ από το 2005 είναι εκλεγμένος Εσωτερικός Ελεγκτής στη Ευρωπαϊκή Ένωση Λαχείων (European Lotteries Association).

 • Από την 1η Δεκεμβρίου 2018 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

χ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Από το 2005 μέχρι το 2013 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ταμίας του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου.

 • Από το 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

 • Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης από το 1996 μέχρι το 2018.

 • Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Χορηγιών του ΟΠΑΠ από το 2015 μέχρι το 2018.

 • Από το 2007 μέχρι το 2018 είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Έργου Παραχώρησης (ΕΣΕΠ) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

 • Διετέλεσε επίσης μέλος του Συμβουλίου Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας από το 2011 μέχρι το 2018.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<< β

2

Τι σας ξεκουράζει μετά από μία πιεστική ημέρα;

Μετά από μία πιεστική ημέρα απολαμβάνω τη βόλτα με το σκύλο μου, όπου προσπαθώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αποβάλω το στρες της ημέρας.  Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Επιπρόσθετα χαλαρώνω διαβάζοντας διάφορα βιβλία.

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αλληλεπίδραση που υπάρχει στη διεθνή πολιτική με την οικονομία και ως εκ τούτου μου αρέσει να διαβάζω κυρίως βιβλία οικονομικού περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, δηλώνω λάτρης των ιστορικών μυθιστορημάτων και ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Νίκος Καζαντζάκης.  Από όλα του τα βιβλία ξεχωρίζω το βιβλίο «Ο τελευταίος Πειρασμός».

Πιστεύω ακράδαντα στη φιλοσοφία τω αρχαίων Ελλήνων που έλεγαν «Νους υγιείς εν σώματι υγιεί» και ως εκ τούτου προσπαθώ να αθλούμαι. Το ποδόσφαιρο πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον έτσι συμμετάσχω σε ποδοσφαιρική ομάδα Παλαιμάχων.

Παρόλα αυτά, ΄κείνο που με ξεκουράζει και με χαροποιεί ιδιαιτέρως, είναι οι μικρές χαλαρές στιγμές με την οικογένεια μου και το μικρό μου εγγονό.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Ανέκαθεν επιδείκνυα ενδιαφέρον για τα κοινά. Διατελώ ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου και παράλληλα είμαι μέλος, εκπροσωπώντας το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Είμαι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων (ΓΣΖ).

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας; 

Σημαντικές μου ενέργειες στη μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία θεωρώ την εμπλοκή μου ως Διευθυντής του Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, θέση από το 2001 μέχρι το Νοέμβριο 2018.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ορθή διαχείριση των οικονομικών του Κράτους είναι ένα από τα ύψιστα λειτουργήματα και είμαι περήφανος για αυτό.

Στη μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις, οι οποίες θεωρώ ότι η κάθε μία ήταν σημαντική, και συνέβαλα στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Ερχόμενοι στο παρόν, μέσα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θεωρώ πολύ σημαντικές τις αποφάσεις που λάβαμε στο Υπουργείο για αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι πολύ γνωστές οι υπερπροσπάθειες που καταβάλαμε το τελευταίο χρόνο για τον επαναπατρισμό των Κύπριων πολίτων καθώς επίσης τα μέτρα που εφαρμόσαμε για την ομαλή επανέναρξη των πτήσεων από και προς την Κύπρο και τα υπόλοιπα μέτρα που λάβαμε για τη διασφάλιση της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν προκύψει από την Πανδημία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιος είναι ο στόχος / τα πλάνα σας κατά τη θητεία σας ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών;

Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο τόπο μας λόγω της πανδημίας θεωρώ ότι η υλοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών του Υπουργείου είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Σε αυτό το πλαίσιο, μία από σημαντικότερες ενέργειες στη μέχρι τώρα θητεία μου ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η υλοποίηση του μεγάλου έργου για την ανάπλαση της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας η οποία ευοδώθηκε πρόσφατα με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. 

Β

Tags
Ξένια Προδρόμου