Who is Who: Στέφανος Στεφάνου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Ποιος είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο κ. Στέφανος Στεφάνου γεννήθηκε στον Γερόλακκο (της κατεχόμενης Λευκωσίας) την 21η Ιανουαρίου 1965. 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκε στη Δευτερά, γενέτειρα του πατέρα του.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Ζήνωνος και έχει δύο κόρες.

Αγαπά την ιστορία και την πολιτική και είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της επαγγελματικής και της πολιτικής του πορείας αλλά και της καθημερινότητας του.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Βουλγαρία και ερχόμενος πίσω στα πάτρια εδάφη, όχι μόνο αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ, αλλά είναι και το νεαρότερο μέλος που εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Στεφάνου το 2008 διορίζεται ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Κύπρο, υπό την Προεδρία Δημήτρη Χριστόφια.

Από το 2016 είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ρωτώντας τον κ. Στεφάνου τι χρειάζεται κάποιος για να είναι σωστός εκπρόσωπος τύπου, υπογράμμισε πως, είτε είσαι εκπρόσωπος τύπου μιας κυβέρνησης είτε ενός κόμματος πρέπει να είσαι πάντα ενήμερος και πάντα μπροστά.

«Να είσαι έτοιμος να βγεις μπροστά και στις δύσκολες στιγμές να απορροφήσεις τους όποιους κραδασμούς και τα όποια προβλήματα», τόνισε.

Γενικά λέγεται, πρόσθεσε, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ή ο Εκπρόσωπος Τύπου κόμματος σε όποια χώρα και να είναι, είναι περίπου ο «σάκος του μποξ» και πρέπει να το γνωρίζεις και με πλήρη συνείδηση να αναλαμβάνεις τα καθήκοντα σου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΣΠΟΥΔΕΣ
Πολιτικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σόφιας στη Βουλγαρία. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Επαγγελματικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2016.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 • Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το 1995

 • Γενικός γραμματέας της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.) (1996-2001).

 • Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια (2001-2008).

 • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια (2008-2013).

 • Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Α.Κ.Ε.Λ. (2011- ).

 • Εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. από το Μάιο του 2016.

 • Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Α.Κ.Ε.Λ. από το 2016.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Μέλος της Επιτροπής Επιλογής

 • Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

 • Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

β

Τι σας ξεκουράζει μετά από μία πιεστική ημέρα;

Στο λιγοστό ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, ανέφερε στην Βrief, με ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικο-πολιτικά βιβλία. Επίσης του αρέσει να βλέπει τηλεόραση στον ελεύθερο του χρόνο, κυρίως παρακολουθώντας ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Είναι, παραδέχεται, λάτρης της ιστορίας αλλά και της πολιτικής.

>>> Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ <<<

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Ρωτώντας τον τι άλλο απολαμβάνει ως χόμπι, σημείωσε πως του αρέσει πολύ να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και γενικότερα ότι τον ενδιαφέρει ο κλασσικός αθλητισμός, είτε είναι η παρακολούθηση αγώνων τένις, ή στίβου και άλλα.  Μάλιστα, όπως ανέφερε στην Βrief κατά τα μαθητικά του χρόνια, μέχρι πριν φύγει για τη Βουλγαρία και τις σπουδές του, έπαιζε ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ποδοσφαιριστής στην Ομόνοια Λευκωσίας για 4 χρόνια χρόνια, ενώ για δύο χρόνια διετέλεσε διεθνής ποδοσφαιριστής στην Εθνική Νέων Κύπρου, κάτω των 18 ετών.

Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες / θέσεις στην μέχρι τώρα πορεία σας ως πολιτικός;    

Σκεπτόμενος ποιες στιγμές να ξεχωρίσει, μοιράστηκε μαζί μας τρεις από τις σημαντικότερες στην πορεία του μέχρι σήμερα, για διαφορετικούς λόγους.

Η πρώτη θέση που ξεχωρίζει έχει να κάνει με όταν έγινε Γενικός Γραμματέας στην ΕΔΟΝ, διότι ήταν καθοδηγητής μιας πολύ σημαντικής Οργάνωσης Νεολαίας. Η δεύτερη, όταν διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και έπρεπε να εκπροσωπήσει όχι οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως υπογράμμισε.

Η τρίτη στιγμή που ξεχωρίζει, πρόσθεσε, ήταν όταν εκλέγηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ το 1995, όντας το νεαρότερο μέλος της Κεντρικής.

Ποιος είναι ο στόχος / τα πλάνα σας ως πολιτικός για τη νέα χρονιά;

Χωρίς καθόλου σκέψη ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι, το πιο σημαντικό είναι η νέα χρονιά να μας βρει υγιείς όλους και από εκεί και πέρα να έχουμε τη δυνατότητα στην κανονικότητα πλέον, όταν και εφόσον επιστρέψουμε, να συνεχίσουμε να λειτουργούμε από τα εφαλτήρια που έχουμε ταχθεί να υπηρετήσει. Είτε από την υπηρεσία του ΑΚΕΛ είτε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ψ

Tags
Ξένια Προδρόμου