Who is Who: Στράτης Ματθαίου Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ

Ποιος είναι ο Γενικός Γραμματεας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Στράτης Ματθαίου είναι σήμερα 64 ετών. Γεννήθηκε στην Πέγεια και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Λυκείου της Πάφου. Μετά από την 26 μήνη στρατιωτική θητεία του το 1976 μετέβη στην Αθήνα όπου εντός μία τριετίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). 

Υπηρέτησε στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας σχεδόν για σαράντα χρόνια, ανταποκρινόμενος σε διαφορετικές θέσεις και προκλήσεις, φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της ιεραρχίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατής στην Brief, έχει συμπληρώσει εννέα μήνες στη θέση ως ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ και είναι ήδη εμφανής η αλλαγή σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της ΠΑΣΥΔΥ. 

Μιλώντας στην Brief για το πως επιλέγει να αποφορτιστεί, τονίζει τη σημασία της οικογένειας του στη ζωή του και δεν  κρύβει την χαρά του που πρόσφατα έγινε για πρώτη φορά παππούς.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Κάτοχος πτυχίου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  • Προσλήφθηκε στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας τέλη του 1980

  • Στα σαράντα (40) χρόνια υπηρεσίας στο Γενικό Λογιστήριο ανελίχθηκε μέχρι την θέση του Πρώτου Λειτουργού Γενικού Λογιστηρίου. 

  • Από το 2010 μέχρι την αφυπηρέτηση του ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ)

  • Εξελέγη Γενικός Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ τον Σεπτέμβριο 2020

Φ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Ο Στράτης Ματθαίου υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ τα τελευταία 15 χρόνια. Αρχικά ως ταμίας και αργότερα ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. 

  • Υπήρξε πρόεδρος της Συνεργατικής Οικοδομής Επιτροπής Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΟΤΑΔΥΚ). 

  • Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ. 

  • Υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κλάδου των Υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου τα τελευταία 25 χρόνια. 

12
-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Με ξεκουράζουν οι οικογενειακές συναντήσεις στο σπίτι με την οικογένεια μου. Πολύ πρόσφατα, πριν περίπου ένα μήνα, έγινα για πρώτη φορά παππούς. Απολαμβάνω να συζητώ με τα παιδιά μου. Έχω μία κόρη 32 ετών και ένα γιό 26 και οι δύο είναι επαγγελματίες λογιστές. Με ξεκουράζουν επίσης οι συναντήσεις με φίλους, οικογενειακούς και προσωπικούς, για παρέα και κουβέντα αλλά και για έξοδο σε ταβέρνες για καλό φαγητό και καλό κρασί.

- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Μου αρέσει να διαβάζω κυρίως λογοτεχνία ελληνική και ξένη. Αργά τα βράδια πολλές φορές επιλέγουμε μαζί με τη σύζυγο μου μια καλή ταινία. Μου αρέσει επίσης να παρακολουθώ από την τηλεόραση κυπριακό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν σας κρύβω ότι παλαιότερα υπήρξα μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΠ σαν εκπρόσωπος της ομάδας του χωριού μου, της Πέγειας αλλά και της ομάδας της Πάφου.

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Υπηρέτησα στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας σχεδόν για σαράντα χρόνια. Με σκληρή δουλειά με ζήλο, αφοσίωση, εντιμότητα και αξιοπιστία ανέβηκα τα σκαλιά της ιεραρχία μέχρι το ψηλότερο επίπεδο. Υπήρξα την τελευταία δεκαετία Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Μίας πολύ σημαντικής και καθοριστικής επιτροπής στα θέματα διαχείρισης των Δημόσιων Συμβάσεων. Θεωρώ ότι έχω βάλει το στίγμα μου στον τρόπο λειτουργίας αυτής της νευραλγικής επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία, η καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά κυρίως να τεθούν οι σωστές βάσεις ώστε τα έργα του δημοσίου να εκτελούνται στη σωστή ποιότητα, στον καθορισμένο χρόνο αλλά και στη τιμή του συμβολαίου.

Η εκλογή μου ως Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ ήταν ο πιο σημαντικός σταθμός στην επαγγελματική μου πορεία. Έχω συμπληρώσει εννέα (9) μήνες στη θέση αυτή και νομίζω ότι είναι ήδη εμφανής η αλλαγή σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της ΠΑΣΥΔΥ.

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ ;
Ένας από τους πρώτους στόχους μου σαν Γενικός Γραμματέας ήταν η επίλυση του χρονίζοντας προβλήματος του συνταξιοδοτικού. Ένα θέμα που εκκρεμούσε εδώ και μία δεκαετία. Συνάδελφοι αφυπηρετούσαν χωρίς σύνταξη και φιλοδώρημα. Θεωρώ ότι ήταν μία σημαντική επιτυχία καθώς μετά από πολύωρες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αποκαταστήσαμε μία διαχρονική αδικία. Ήταν ένα θέμα για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν και οι υπόλοιπες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα. Επόμενος στόχος μας είναι η μονιμοποίηση των συναδέλφων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ).  Αυτό που επίσης είναι πολύ σημαντικό για εμένα είναι η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας τη Δημόσιου Υπαλλήλου. Έχουμε μία από της καλύτερες Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε μία Δημόσια Υπηρεσία σύγχρονη, παραγωγική και αποτελεσματική που να εξυπηρετεί με επάρκεια τον Κύπριο πολίτη. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να μεταβούμε στη ψηφιακή εποχή. Μία εκσυγχρονισμένη και αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία θα βοηθήσει τα μέγιστα για να πάει μπροστά ο τόπος μας. Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με το Υπ. Οικονομικών σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων όπου θα ανελίσσονται αυτοί που πραγματικά αξίζουν. Το υφιστάμενο ισοπεδωτικό σύστημα θεωρούμε ότι έχει κλείσει τον κύκλο του και επιβάλλεται να αλλάξει. Υποστηρίζουμε την εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης που θα αποτελεί εργαλείο για βελτίωση των υπαλλήλων αλλά και σημαντικό κριτήριο για την προαγωγή αυτών που πραγματικά αξίζουν.  

Tags