Who is Who: Θωμάς Καζάκος ο Γ/Δ του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Ποιος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος

Ο Θωμάς Καζάκος ασχολήθηκε εξολοκλήρου στην καριέρα του με τομείς που αφορούσαν τα ναυτιλιακά με επιστέγασμα την πρόσληψη του στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.Προσλήφθηκε στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (τότε “Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο”) το 1992 αρχικά ως Νομικός Λειτουργός, και μετέπειτα εργάστηκε ως Βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1995, προάχθηκε σε Γενικό Διευθυντή, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Ως Γενικός Διευθυντής, είναι Μέλος και εκπροσωπεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές εθνικών, περιφερειακών και διεθνών επαγγελματικών Οργανισμών. Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης
Επενδύσεων (CIPA).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας και Διοικητικός Σύμβουλος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Πλοιοκτητών. Εκπροσωπεί επίσης το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στα Διοικητικά Συμβούλια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο και της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών στις Βρυξέλλες, όπου πρόσφατα έχει διορισθεί επιπρόσθετα, Πρόεδρος της Επιτροπής Θαλάσσιων Κρατικών Ενισχύσεων. Από το Νοέμβριο 2017, έχει επίσης διορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα στη Λισαβώνα, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή πλοιοκτητική κοινότητα.

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1967.


Επαγγελματική σταδιοδρομία

Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου

1992 Νομικός Λειτουργός στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Βοηθός Γενικός Διευθυντής  στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

1995 Γενικός Διευθυντής στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Γενικός Γραμματέας και Διοικητικός Σύμβουλος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Πλοιοκτητών

Πρόεδρος της Επιτροπής Θαλάσσιων Κρατικών Ενισχύσεων

2017 Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές εθνικών, περιφερειακών και διεθνών επαγγελματικών Οργανισμών

Σπουδές 

Σπούδασε Νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου και απέκτησε επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, με εξειδίκευση σε εργασιακά θέματα και θαλάσσιες μεταφορές.

Την πρώτη του  ενέργεια όταν ανέλαβε τα ηνία του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Η πρώτη ενέργεια μετά την ανάληψη καθηκόντων ήταν η άμεση προσέγγιση όλων των Εταιρειών-Μελών του Επιμελητηρίου, με σκοπό την γνωριμία, την ενημέρωση τους για τις τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες και στόχους του οργανισμού αλλά και την αναγνώριση πιθανών θεμάτων που απασχολούσαν τα Μέλη. 

Το αποτέλεσμα των παραγωγικών αυτών συναντήσεων, οι οποίες διήρκησαν για περίπου δυο μήνες, ήταν η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης και των καλών σχέσεων με τις Εταιρείες-Μέλη του Επιμελητηρίου. Ο κ. Καζάκος αισθάνεται επίσης υπερήφανος, αφού κατά τη διάρκεια της 30χρονης πορείας του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, οι στόχοι που είχε ο οργανισμός από την ίδρυσή του έχουν επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από τα πιο κάτω τρία βασικά επιτεύγματα που υποβοήθησαν στην δημιουργία μιας σύγχρονης Ναυτιλιακής Bιομηχανίας στη Κύπρο που μπορεί και αντιμετωπίζει με επιτυχία τα σημερινά ανταγωνιστικά διεθνή δεδομένα και προκλήσεις:

1. Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Ναυτιλιακής Διοίκησης με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και σαν αποτελέσματα αυτού, την περαιτέρω βελτίωση του κύρους της Κυπριακής σημαίας.

2. Το επιτυχές κλείσιμο του Κεφαλαίου για τις Θαλάσσιες Μεταφορές κατά τη διάρκεια των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2001 και μετέπειτα η επίσημη έγκριση του νέου, πλήρες αναθεωρημένου και αναβαθμισμένου Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, και

3. Η κοινωνική και οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην κοινωνία της Κύπρου η οποία προσδίδει τώρα μία θετική όψη του κύρους της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στόχοι του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου 

Σήμερα, 30 χρόνια μετά την ίδρυση του, το Επιμελητήριο με 200 Μέλη συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες, πλοιοδιαχειρίστριες, εταιρείες ναυλώσεων πλοίων και άλλες Ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες που εδρεύουν στη Κύπρο, συνεχίζει να προωθεί σαν πρωταρχικό στόχο του την υψηλή αξία και την ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας ως σημαντική πηγή επενδύσεων στην Κυπριακή Οικονομία, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ο σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Ναυτιλίας, η περαιτέρω αναβάθμιση του κύρους της Κυπριακής Σημαίας, και ταυτόχρονα η προάσπιση των συμφερόντων των Μελών του τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το Επιμελητήριο συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα που άπτονται της Ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, εκπροσωπεί την Κυπριακή Ναυτιλία στο εξωτερικό ως πολύ ενεργό μέλος στο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), στην Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) καθώς επίσης και σε συναντήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ως μέρος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Tags
Ευαγόρας Προκοπίου