Who is Who: Ζωή Δωροθέα Πανά - Ειδική Παιδίατρος

Ποια είναι η Ζωή Δωροθέα Πανά - Ειδική Παιδίατρος

Η Ζωή Δωροθέα Πανά, είναι Ειδική Παιδίατρος και αυτή την περίοδο εργάζεται ως Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ταυτόχρονα, είναι και ένα απο τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύουν τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου για τον κορωνοϊό.

Δεν είναι όμως η κλασσική περίπτωση γιατρού, ή τελοσπάντων η κατηγορία γιατρού όπως έχουμε στερεοτυπικά συνηθίσει και αυτό το καταλαβαίνεις ακόμα και από τα ενδιαφέροντα της ή και το δεύτερο μεταπτυχιακό της που είναι στην νανοτεχνολογία και νανοιατρική καθώς θεωρείται λίγο «έξω» από τα περπατημένα της ιατρικής. 

Ευγενική, πειθαρχημένη και καλοπροαίρετη είναι τα χαρακτηριστικά που κάποιος θα μπορούσε να της προσδώσει, μιλώντας λίγο μαζί της.

Η πειθαρχία,ίσως να οφείλεται στα μαθήματα ξιφασκίας που έκανε «όταν ήταν νέα».  Η ευγένεια ίσως στην αγάπη για τις τέχνες και τα βιβλία, η καλοσύνη φαίνεται να είναι μια από τις έμφυτες αρετές της.

Οι επιλογές της στην ειδίκευση της στην νανοτεχνολογία, καθώς και ότι ήταν στο τμήμα της κβαντοφυσικής, προδίδουν το γεγονός ότι είναι οπαδός του σουρεαλισμού.

Όπως ανέφερε την εξειδίκευσή της, την έκανε με υποτροφία στις ΗΠΑ στο νοσοκομείο Johns Hopkins, που είναι γνωστό τώρα λόγω της επιδημίας. 

«Εκεί έκανα την εξειδίκευσή μου ως γιατρός στην επιδημιολογία νοσημάτων, τον έλεγχο και την πρόληψη λοιμώξεων.

Η Ζωή Δωροθέα Πανά, πιστεύει στην καλοσύνη και στη δύναμη της ομάδας.

Ακόμη όπως είπε στην Brief, το μότο της τον τελευταίο καιρό είναι «Τhe more you know yourself the less you let things upset you»

>>>Διαβάστε περισσότερα Who is Who ΕΔΩ<<<

Η επαφή της με την Κύπρο ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο μέσω της συνεργασίας της με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά πριν ξεσπάσει η πανδημία ζούσε ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο.

Αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο «σπίτι της», καθώς ήταν ο χώρος στον οποίο ασχολείται με το ακαδημαϊκό τομέα που της αρέσει. 

Σπουδές

  • Πτυχίο Τμήματος Ιατρικής, Α.Π.Θ.
  • Μεταπτυχιακό στην Επιδημιολογία και τη Στατιστική στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, 2006-2008.

  • Μεταπτυχιακό στη Νανοτεχνολογία και Νανοϊατρική επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Π.Θ. 2010-2014. 

  • Διδακτορικό, με υποτροφία στις ΗΠΑ στο νοσοκομείο Johns Hopkins, στις λοιμώξεις με παιδιά με λευχαιμία 

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

  • Εδώ και περίπου ένα χρόνο εργάζεται ως Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. 

  • Είναι μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που συμβουλεύουν τον Υπουργό Υγείας, για τα θέματα που προκύπτουν με την επιδημία του κορωνοϊου στην Κύπρο.

  • Παράλληλα, είναι σε κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες κατευθυντήριων οδηγιών σε λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένα παιδιά. 

  • Την ίδια ώρα διατηρεί και μια θέση εξ αποστάσεωνς στην Ελλάδα, όπου έχει την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας. 

  • Διατηρούσε επίσης θέση στην Επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

>>> Όλα τα εταιρικά νέα εδώ <<<

Τι σας ξεκουράζει τον ελεύθερο σας χρόνο

Όταν έχω ελεύθερο χρόνο διαβάζω. Αυτή την περίοδο κιόλας την βοηθά όπως μας είπε να κάνει την δική της «επανεκκίνηση».

Μάλιστα ένα από τα μότο που την εκφράζει περισσότερο αυτή την περίοδο είναι “Τhe more you know who you are and what you want the less you let things upset you”.

Και είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο ξέρεις τι θέλεις στη ζωή σου και έχεις καλά κίνητρα πρακτικά, τότε όλα τα προβλήματα γίνονται μηδαμινά», συμπλήρωσε.

«Το πιο σημαντικό για μένα στη ζωή είναι να έχεις καλοπροαίρετο κίνητρο, αυτή είναι η δύναμη».

Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Η Ξιφασκία είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της και όπως μας είπε, όταν ήταν νέα της άρεσε πολύ να ασχολείται με αυτό το άθλημα. 

Της αρέσει πάρα πολύ το θέατρο είπε και αγαπά πολύ την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. 

«Πιστεύω ότι μας διδάσκει» είπε. 

Επιπλέον είναι «οπαδός» των έργων του Γάλλου Αντρέ Μπρετόν ενώ αγαπημένος ζωγράφος είναι ο Ρενέ Μαγκρίτ, «μου αρέσει πολύ ο σουρεαλισμός», παραδέχεται.

Ποια η πιο σημαντική στιγμή σε προσωπικό και ποια σε επαγγλεματικό επιπεδο
Η απώλεια του πατέρα μου ήταν η πιο σημαντική γιατί αντιπροσώπευε για μένα το στήριγμα μου. Ήταν  ο πυλώνας μου. Βασικά μετά από αυτό έμαθα να περπατώ «χωρίς πατερίτσες», εξομολογείται.

Όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα, καίρια υπήρξε η συζήτηση που είχε με ένα ΕλληνοΑμερικάνο καθηγητή ο οποίος της είπε «Είσαι διαφορετική γιατρός».

Ποιος ο στόχος σας για το 2020
Να ασχοληθώ περισσότερο με τον ακαδημαϊκό χώρο, γιατί αυτό είναι το «σπίτι» μου. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο για μένα πρακτικά είναι το σπίτι μου σε αυτή τη φάση.

Και από εκεί και πέρα ο δεύτερος μου στόχος είναι να ασχοληθώ με τη δημόσια υγεία, αυτό που σπούδασα στην Αμερική. 

Δυο λόγια ακόμα αντί για ΥΓ
«Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου γιατί καμιά φορά οι μικρές κοινωνίες όπως θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος, καθορίζουν ένα κοινωνικό πλαίσιο εγκλωβίζοντας μας μέσα σε αυτό, δημιουργώντας μας τύψεις αν θελήσουμε ποτέ να αποκλίνουμε από αυτό το πλαίσιο. Όσες φορές έκανα πίσω στη ζωή μου επαγγελματικά ή προσωπικά σε επιλογές, στην πραγματικότητα ήταν λόγω αυτού του εγκλωβισμού. Όμως όταν έχεις όνειρα και στόχους, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους μέ ενα μαγικό τρόπο».

«Αυτό ισχύει και για την κατάσταση με τον Covid-19», μας είπε, «Το μαζί θα τα καταφέρουμε,αν το πιστεύουμε θα γίνει».


 

Tags
Ξένια Προδρόμου