Who is Who:Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου - Δήμαρχος Ύψωνα

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1982 στον Ύψωνα Λεμεσού.

Είναι το πρώτο παιδί του γένους Ευτύχιου και Μαρίας Γεωργίου από Καραβά και Λεμεσό αντίστοιχα. Είναι νυμφευμένος με την Μαριάννα Παναγιώτου από τη Μοσφιλωτή

Στις 2 Ιουνίου 2001, χάνει την μητέρα του και την αδελφή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ελλάδα, ενώ 8 χρόνια αργότερα, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας μετά την επιστροφή του από τις σπουδές στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2009, σε ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα, χάνει τον πατέρα και τον αδελφό του. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στην Brief, δεν τα έβαλε κάτω.

Η μεγάλη του αγάπη για την μηχανική τον οδήγησε στο να επιλέξει τον κλάδο της Πολιτικής Μηχανικής για τις σπουδές του στο Imperial College of London.

Η ενασχόληση του με τα κοινά αρχίζει το Δεκέμβριο του 2011 όταν εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στις πρώτες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Ύψωνα, σημειώνει στην Brief. Λόγω της επαγγελματικής του κατάρτισης ως Πολιτικός Μηχανικός διορίζεται από το νεοσύστατο συμβούλιο ως Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου.

Στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη Δήμαρχος και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Δείτε επίσης:

Who is Who: Γιάννης Λαπατάς – Director του PwC Experience Center

Who is Who: Δρ Πέτρος Καρεκλάς - Δήμαρχος Κατεχόμενης Κυθρέας

1
ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Φοίτησε στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα (1988-1994) και ακολούθως στην αγγλική σχολή Grammar School Λεμεσού από όπου αποφοίτησε το 2001 και αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος σε επίδοση μαθητής της χρονιάς του.

  • Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Imperial College of London.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Ανέλαβε μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πατέρα του από το 2007 - 2014

  • Δημιουργεί τη δική του εργοληπτική εταιρία το 2014.

  • Παράλληλα αναπτύσσει έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

  • Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στις πρώτες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Ύψωνα τον Δεκέμβριο του 2011 και διορίζεται από το νεοσύστατο συμβούλιο ως Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου.

  • Στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη Δήμαρχος και ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  • Κατά την διάρκεια των σπουδών του αναπτύσσει έντονη κοινωνική δράση και γίνεται μέλος στη σκοπευτική ομάδα του πανεπιστημίου καθώς επίσης και του Cypriot Society, του οποίου, κατά την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε πρόεδρος του.

  •  Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην ποδοσφαιρική ομάδα Ένωση Νέων Ύψωνα το 2010 με απώτερο στόχο να ενοποιήσει τις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες του Ύψωνα καθώς επίσης και να οδηγήσει την ομάδα στα σαλόνια της Κ.Ο.Π.

  •  Το 2012 κατάφερε η ομάδα να ενταχθεί στην Δ’ Κατηγορία και ο πρώτος το 2014, αφού μετά από πολλαπλές προσπάθειες και συναντήσεις, επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ενοποίηση δημιουργώντας έτσι την Ε.Ν.Υ. – Διγενής Ύψωνα, η οποία σήμερα βρίσκεται ακόμη κάτω από την προεδρία του και αγωνίζεται στην Γ’ Κατηγορία.

c

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Το πρόγραμμα μου είναι αρκετά βεβαρημένο και δυστυχώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για προσωπική ζωή. Όταν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ξεκούρασης, συνήθως αργά το βράδυ, παρακολουθώ κάποια ταινία ή διαβάζω τα τεκταινόμενα από διάφορες  ειδησεογραφικές σελίδες έτσι ώστε να μπορώ να είμαι ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, για να έχω τον χρόνο να αντιδράσω σε γεγονότα που ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες προληπτικές ενέργειες για διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών μου.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας; 


Όπως προανέφερα το πρόγραμμα μου ως δήμαρχος δεν μου επιτρέπει να έχω ιδιαίτερο προσωπικό χρόνο. Όταν όμως μου το επιτρέπει, το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολούμαι είναι η φροντίδα των ενυδρείων μου. Είναι ένα χόμπι το οποίο απέκτησα την πρώτη περίοδο του κορωνοϊού και λόγο της αγάπης που τρέφω για τον βυθό με κέρδισε αμέσως. 

Περαιτέρω, την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, όταν έχω την δυνατότητα, μου αρέσει να ασχολούμαι με το κυνήγι. Το αίσθημα να γίνεσαι ένα με την φύση ήταν πάντοτε από τα αγαπημένα μου εξού και προσπαθώ τουλάχιστο αυτή την περίοδο να εκμεταλλευτώ τις Κυριακές για να βρίσκω λίγο χρόνο για μένα. 

Σημαντικό ρόλο όμως στην ζωή μου έχουν και τα βαφτιστήρια μας αφού θεωρώ ότι ο νονός και η νονά πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Ως εκ τούτου με την πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο για παιχνίδι και εξορμήσεις στην φύση.

Ω
Ποια/ ποιες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας; 


Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή μου, η οποία καθόρισε και την επαγγελματική μου πορεία, ήταν η υποχρεωτική ανάληψη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πατέρα μου μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδίου και του αδελφού μου σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η βιαιότητα με την οποία έγινε το όλο συμβάν, με υποχρέωσε να μπω στο πετσί του κατασκευαστικού κλάδου πολύ πιο νωρίς από ότι περίμενα με αποτέλεσμα να αντιληφθώ πολύ γρήγορα τα ρίσκα στα οποία ήταν εκτεθειμένοι διάφοροι τομείς του κλάδου. Ως εκ τούτου και σε ηλικία 29 ετών, αποφάσισα να επεκτείνω τις δραστηριότητες μου μέσα από την δημιουργία μιας σειράς εταιρειών που ασχολούνται με τον κλάδο, οι οποίες σκοπό είχαν να μειώσουν το ρίσκο και την έκθεση σε πιθανούς εξωγενείς παράγοντες κάτι το οποίο λειτούργησε πολύ θετικά την περίοδο της κατασκευαστικής κρίσης μεταξύ των ετών 2012-2015. 

Σε ότι αφορά την περίοδο της θητείας μου ως Δήμαρχος, ως σημαντικότερη ενέργεια κρίνω την απόφαση για δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης των Δήμων και προώθηση του ως μέρος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον συνάδελφο Κυριάκο Ξυδιά και τον τέως Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, αφού η όλη μας προσπάθεια έγινε το όχημα για να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία και να ψηφιστεί μετά από τουλάχιστο 15 χρόνια συζητήσεων η πολυπόθητη αλλαγή για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Πέραν αυτού του γεγονότος, πολύ σημαντική ενέργεια θεωρώ επίσης και την δημιουργία του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης προς του δημότες μας σε συνεργασία με μια νεοσύστατη εταιρία, την ECOFY, αφού είμαστε ο μοναδικός Δήμος παγκύπρια που μπορεί να δίνει εκπτώσεις στα τέλη σκυβάλων με ογκομετρικές μετρήσεις του ποσοστού ανακύκλωσης που κάνει το κάθε νοικοκυριό.


Ποιος ο στόχος/ τα πλάνα σας ως Δήμαρχος Ύψωνα;


Αρχικά να αναφέρω ότι ο στόχος για την υποβολή της υποψηφιότητας μου το 2016 ήταν να αλλάξουμε την εικόνα του νεοσύστατου τότε Δήμου Ύψωνα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους μας και αυτό είναι εμφανές και διάχυτο στην κοινωνία. Η ανάπτυξη που απολαμβάνει η περιοχή μας είναι ακριβώς αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια για δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που απαιτεί ο πολίτης μέσα από την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Την στιγμή αυτή που μιλάμε ο Δήμος Ύψωνα έχει υπό κατασκευή αναπτυξιακά έργα πέραν των τριών εκατομμυρίων (μεγάλο ποσοστό προέρχεται είναι από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) και υπάρχουν προγραμματιζόμενα έργα προς υλοποίηση τα επόμενα πέντε έτη ύψους τριάντα εκατομμυρίων. Όπως αντιλαμβάνεστε πρωταρχικό μέλημά μου για τον Ύψωνα είναι η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων έργων και η δημιουργία μιας αξιοζήλευτης και ειδυλλιακής περιοχής για να ζει κάποιος στην ευρύτερη Λεμεσό.  


Σίγουρα με την ψήφιση του νόμου για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης τα πλάνα μου πλέον δεν περιορίζονται στον Ύψωνα. Η δυτική Λεμεσός πέραν από τον Ύψωνα έχει τεράστιες προοπτικές για ανάπτυξη. Και όταν αναφέρομαι σε ανάπτυξη για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να τσιμεντώσουμε τα πάντα. Η περιοχή μας έχει τις δυνατότητες να καταστεί ένα πόλος ανάπτυξης κάτω από τους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του αθλητισμού με προεκτάσεις που πολλοί λίγοι μπορούν να αντιληφθούν σήμερα. Μέσα από μια ισορροπημένη πολιτική ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα ανάπτυξης για το μικρό μας νησί και να προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη ακριβώς για τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης που θα τον διέπουν. 

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα πλάνα και τους στόχους μου για την επόμενη μέρα με ένα και μοναδικό σκοπό. Την δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά αυτού του τόπου.