1.629 θέσεις εργασίας με μισθό από €820 μέχρι €6 χιλιάδες το μήνα

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας χωρίζονται σε 93 κλάδους-ειδικότητες και επαγγέλματα- Δεκαέξι κενές θέσεις και στο δημόσιο

Συνεχίζεται να καταγράφεται η μεγάλη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας πλέον κυμαίνεται στο 7,5%. Ταυτόχρονα ολοένα και αυξάνεται ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είτε για πλήρη είτε για μερική απασχόληση. 

Άλλωστε αυτό φάνηκε και την Παρασκευή μέσα από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Για όσους ψάχνουν εργασία, μάλιστα, η διαδικτυακή πλατφόρμα εξευρέσεως εργασίας ergodotisi.com, έχει την λύση. Πρόκειται για την νούμερα 1 πλατφόρμα τέτοιου είδους στην Κύπρο με πέραν των 150 χιλιάδων αναζητήσεων εργασίας μηνιαίως.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Brief ανέτρεξε στην πλατφόρμα ergodotisi.com και παρουσιάζει σήμερα ενδιαφέροντα στοιχεία και κυρίως τις θέσεις εργασίας που είναι σήμερα διαθέσιμες.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 1.629 διαθέσιμες θέσεις εργασίας (16 αφορούν θέσεις στο δημόσιο), για 93 διαφορετικούς κλάδους-ειδικότητες και επαγγέλματα, με κάποιες από αυτές να προέρχονται από την Ελλάδα. Μάλιστα, μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής είχαν αναρτηθεί περί τις 50 νέες αγγελίες, με κάποιες εξ αυτών να συγκεντρώνουν τριψήφιο αριθμό επισκέψεων μέσα σε λίγες ώρες. Ένα στοιχείο που καταδεικνύει και το αυξημένο ενδιαφέρον για απασχόληση ή και για αναζήτηση καλύτερης εργασίας.

Δέκα ακόρεστοι κλάδοι με εκατοντάδες ανοικτές θέσεις
Βάσει της έρευνας μας, οι δέκα κλάδοι-ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό κενών θέσεων εργασίας, χθες, είναι οι:

1/ Πληροφορικής (183 κενές θέσεις), 
2/ Διοίκησης επιχειρήσεων (182 κενές θέσεις)
3/ Πωλητές-καταστήματα (150 κενές θέσεις)
4/ Γραμματειακά (104 κενές θέσεις)
5/ Forex (106 κενές θέσεις)
6/ Χρηματοοικονομικά/Χρηματοπιστωτικά (96 κενές θέσεις)
7/ Μάρκετινγκ / Δημόσιες Σχέσεις (94 κενές θέσεις)
8/ Υπεύθυνοι Πωλήσεων (93 κενές θέσεις)
9/ Καθαριστές / Καθαρίστριες (58 κενές θέσεις)
10/ Ξένες Γλώσσες / Μεταφραστές (54 κενές θέσεις)

Μισθοί μέχρι 40 χιλιάδες ετησίως!
Από μελέτη αρκετών αγγελιών προκύπτει πως οι προσφερόμενοι μισθοί -δεν αναφέρονται σε όλες- είναι αναλόγως των προσόντων, της θέσης, καθώς και του ωραρίου εργασίας. Παράδειγμα:

  • Για θέση εμπορικού και εταιρικού δικηγόρου προσφέρεται μισθός 40 χιλιάδων ευρώ ετησίως.
  • Για θέση εταιρικού δικηγόρου προσφέρεται μηνιαίως μισθός 1.500 ευρώ περίπου και αναλόγως εμπειρίας.
  • Για θέση Γραμματειακού Λειτουργού σε Λογιστικό-Ελεγκτικό Γραφείο προσφέρεται ακάθαρτος μισθός 1.400 ευρώ.
  • Για εργασία σε ενδοκατάστημα-καφετέρια εταιρείας προσφέρεται ακαθάριστος μηνιαίος μισθός 1.225 ευρώ καθώς και άλλα ωφελήματα, όπως δωρεάν ρόφημα και σνακ ανά ημέρα. 
  • Για εργασία ως Λειτουργός Ανθρώπινου Δυναμικού εταιρείας (Nielsen) προσφέρεται μηνιαίος μισθός 1.200 ευρώ.
  • Για θέση πωλητή/τριας με καθήκοντα προώθησης προϊόντων και εισπράξεων εταιρείας προσφέρεται μισθός 1.200 ευρώ με περιθώριο ανελίξεως.
  • Για θέση προσωπικού βοηθού σε κλινική προσφέρεται μισθός 1.072 ευρώ μηνιαίως.
  • Για θέση πωλητή/τριας διαφημίσεων και ανεύρεση διαφημίσεων, με την εργασία να γίνεται από τον δικό του/της χώρο και κάλυψη εξόδων διακίνησης και αγοράς τηλεφώνου, προσφέρεται μισθός 1.000 – 1.500 ευρώ συν ετήσιο bonus.
  • Για εργασία σε θέση λειτουργού κρατήσεων σε χώρο αναψυχής προσφέρεται αρχικός μισθός 1.000 ευρώ.
  • Για θέση επόπτη/τριας καθαριστών/ριών προσφέρεται μηνιαίως μισθός 900 με 1.000 ευρώ αναλόγως προσόντων και εμπειρίας, με παροχή οχήματος της εταιρείας για διακινήσεις και κινητού τηλεφώνου για επικοινωνία. Προσφέρονται επίσης φιλοδωρήματα και bonus υπό προϋποθέσεις, καθώς και ευκαιρίες ανέλιξης και σταδιοδρομίας.
  • Για εργασία σε αρτοποιείο με καθήκοντα barista (ετοιμασία καφέδων, κοκ) προσφέρεται αρχικός καθαρός μισθός 820 ευρώ, 13ος μισθός, άδεια ασθενείς και ετήσια άδεια.
  • Για εργασία σε κατάστημα με μερική απασχόληση προσφέρεται μισθός 6.80 ευρώ (μικτά) την ώρα, καθώς και επιπρόσθετες παροχές (δεν αναφέρονται) και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σημειώνεται πως για κάποιες εκ των θέσεων εργασίας, πέραν της καλής γνώσης και της αγγλικής γλώσσας απαιτείται κι η γνώση κι άλλων ξένων γλωσσών, όπως ρωσικά, αραβικά, ιταλικά, ισπανικά, κ.ά.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Κυβερνητικές θέσεις εργασίας
Αναφορικά με τις ανοικτές θέσεις στην δημόσια υπηρεσία σήμερα υπάρχουν τρείς σχετικές δημοσιεύσεις: 

1/ Δέκα μόνιμες θέσεις Ακόλουθου, Εξωτερικές Υπηρεσίες. Η θέση είναι Πρώτου Διορισμού και η Εγκεκριμένη Μισθοδοτική Κλίμακα κυμαίνεται από 24.500 ευρώ έως 53.637 ευρώ. Στη μισθοδοσία προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί με νομοθεσία. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση από καιρό σε καιρό.

2/ Μόνιμη θέση Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία. Η θέση είναι Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής με Εγκεκριμένη Μισθοδοτική Κλίμακα που κυμαίνεται από τις 64.713 ευρώ έως τις 80.433 ευρώ. Στη μισθοδοσία προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί με νομοθεσία. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση από καιρό σε καιρό.

3/ Πέντε μόνιμες θέσεις Τηλεφωνητή, Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Η θέση είναι Πρώτου Διορισμού)  με Εγκεκριμένη Μισθοδοτική Κλίμακα που κυμαίνεται από τις 15.051 ευρώ έως τις 28.849 ευρώ. Στη μισθοδοσία προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί με νομοθεσία. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση από καιρό σε καιρό.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Πέραν των πιο πάνω θέσεων, την περασμένη Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, δημοσιεύθηκαν και οι εξής αγγελίες για κενές θέσεις εργασίας στον κυβερνητικό τομέα:

1/ Δύο θέσεις Επιθεωρητή Γενικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η θέση είναι Προαγωγής με Εγκεκριμένη Μισθολογική Κλίμακα που κυμαίνεται από 44.978, 47.080 ευρώ έως 70.074 ευρώ. Στη μισθοδοσία προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί με νομοθεσία. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση από καιρό σε καιρό.

2/ Μία θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή, για έρευνα σε θέματα γενετικής, στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές θα κυμανθούν μεταξύ 2.000-2.300 ευρώ, αναλόγως προσόντων. Από το ποσό αυτό θα αποκόπτονται εισφορές εργοδοτούμενου / εργοδότη. Το πρόγραμμα δεν προνοεί καταβολή 13ου μισθού και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

3/ Μία θέση Προϊστάμενου Τεχνικών Υπηρεσιών στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας. Η θέση είναι Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και ο μισθός της θέσης είναι Α13 (επεκτεινόμενη κατά δύο προσαυξήσεις) που προνοεί ετήσιο μισθό που κυμαίνεται από 53.248 ευρώ έως 70.067 ευρώ.

4/ Μία Θέση Σχολικού Βοηθού στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Φρενάρου από την Σχολική Εφορεία Κοκκινοχωρίων. Στην αγγελία δεν αναφέρονται οποιεσδήποτε πληροφορίες σε σχέση με την μισθοδοσία που προσφέρεται.

Πλατφόρμα Εργασίας Υπ. Εργασίας
Τη δική του πλατφόρμα Εργασίας έχει δημιουργήσει και το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία μετρά μερικές βδομάδες ζωής. Η εν λόγω πλατφόρμα παρέχει εξυπηρετήσεις σε αιτητές εργασίας και εργοδότες, εγγεγραμμένους και μη στα Γραφεία Εργασίας. Βάσει των όσων αναφέρονται στην αρχική της σελίδα, στο σύστημα υπάρχουν 1.938 κενές θέσεις, 22.088 υποψήφιοι και 1.431 εργοδότες. 

Οι κενές θέσεις εργασίας χωρίζονται σε εννέα επαγγελματικές κατηγορίες και 87 επαγγέλματα, ενώ για αναζήτηση παρέχεται η ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι να προσθέσουν τα προσόντα τους, το είδος απασχόλησης που επιθυμούν (μερική ή ολική απασχόληση), την διάρκεια απασχόλησης, τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό που επιθυμούν και τα χρόνια υπηρεσίας. 

Από έρευνα και σε αυτή την πλατφόρμα διαπιστώσαμε ότι ο ελάχιστος ακάθαρτος μισθός για 1.150 θέσεις έχει ορισθεί στα 1.000 ευρώ, για 722 θέσεις στα 1.200 ευρώ, για 307 θέσεις στα 1.500 ευρώ και για 109 θέσεις στις 2.000 ευρώ και πάνω.

Μάριος Αδάμου