Αφίξεις στην Κύπρο χωρίς τεστ από 20/6 - Υπάρχει ανησυχία;

Τα δεδομένα για αφίξεις χωρίς τεστ - Από ποιες χώρες

Χωρίς πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου θα μπορούν επιβάτες προερχόμενοι από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία να «προσγειώνονται» στην Κύπρο από τις 20 Ιουνίου, όπου ξεκινά η Β' φάση ανοίγματος. Οι χώρες αυτές ανήκουν στην Α΄κατηγορία η οποία αποτελείται από χώρες με επιδημιολογική εικόνα όμοια ή και καλύτερη από την δική μας, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής επιδημιολογικής επιτροπής.

Ως εκ τούτου θυμίζουμε ότι η ΣΕΕ κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία

Η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην Α' Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.
Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ετοιμάζεται κατάλογος με ελκυστικές τιμές για εσωτερικό τουρισμό<<<

Υπάρχει ανησυχία;
Δεν υπάρχει ανησυχία από την είσοδο τουριστών χωρίς πιστοποιητικό υγείας από τις χώρες της Α’ κατηγορίας γιατί έχουν ίδια ασφαλή εικόνα με τη δική μας ή και καλύτερη, διαβεβαιώνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία που τις τελευταίες 15 ημέρες δεν είχε κάποιο κρούσμα. 

Επιπρόσθετα αξίζει να επισημανθεί ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών δεν είναι κάτι στατικό, όπως μας τόνισε ο κ. Καραγιάννης αλλά υπάρχει παρακολούθηση των χωρών και ανά πάσα στιγμή μπορεί μια χώρα να «αλλάξει κατηγορία» ή και να προστεθεί.

Μάλιστα ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος είπε στην Brief ότι, «θα γίνει επιδημιολογική ανάλυση και για τις 215 χώρες που υπάρχουν, ώστε να έχουμε εικόνα γενικότερα. Όπως μας εξήγησε, δόθηκαν κάποιες προτεραιότητες στο υπουργείο υγείας με τις χώρες που είναι οι πιο σημαντικές για τη συνδεσιμότητα της. «Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα προστεθούν και άλλες χώρες στις κατηγορίες», κατέληξε.

Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι έχουν ανακοινωθεί και μέτρα προστασίας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τα μέτρα στα αεροδρόμια

1/ Θερμομετρήσεις:  Υπάρχει ήδη ένας αριθμός θερμοκάμερων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τώρα δρομολογείται η τοποθέτηση ακόμα τεσσάρων, δύο στην είσοδο του αεροδρομίου Λάρνακας και αντίστοιχα δύο στην είσοδο του αεροδρομίου της Πάφου». 

2/ Χρήση μάσκας: Ακόμη, θα απαγορεύεται η είσοδος στα αεροδρόμια σε όσους δεν ταξιδεύουν, ενώ κρίνεται  υποχρεωτική η  χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

3/ Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο: Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται από όσους ταξιδεύουν προς Κύπρο, ενώ και το πιστοποιητικό αρνητικού στον κορωνοϊό θα πρέπει να ανεβάζετε από πριν σε μια ειδική πύλη.

4/ Καραντίνα: Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β θα μπαίνουν σε καραντίνα μιας μέρας και τις επόμενες 14 μέρες θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σε δικό τους χώρο, με δικά τους έξοδα, ενώ θα πληρώνουν και το τεστ.