Ακίνητα: Γιατί οι εκτιμήσεις του ‘13 είναι υψηλότερες από το ‘18

Η Βrief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Εκτιμητών και το Κτηματολόγιο και σας παρουσιάζει τους λόγους της «πτώσης»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αισθητή είναι η διαφορά στην γενική εκτίμηση ακινήτων από το 2013 μέχρι το 2018, καθώς οι τιμές έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση, αφού αν κάποιος που προχωρήσει με αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα εντοπίσει αρκετά αποκλίνουσες τιμές σε διάστημα πέντε ετών.

Γιατί οι τιμές «έπεσαν» τόσο πολύ και τι σημαίνει η συγκεκριμένη μείωση στην εκτίμηση ακινήτων, είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν, καθώς και πώς η πανδημία του κορωνοϊού που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας, μπορεί να επηρεάσει την γενική αξία ακινήτων.

Η Brief επικοινώνησε με τον Κυριάκο Ταλαττίνη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου και με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα ώστε να καταγράψει τις απόψεις τους.

>>> Διαβάστε ακόμη: Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια πρώτη η Λευκωσία στα ακίνητα <<<

«Η γενική εκτίμηση δεν αποτελεί αγοραία αξία»
Αρχικά ο κ. Ταλαττίνης, επεσήμανε στην Brief πως η γενική εκτίμηση δεν αποτελεί αγοραία αξία, αλλά είναι μια ειδική εκτίμηση για σκοπούς φορολόγησης και μόνο. «Ούτε η Τράπεζα το χρησιμοποιεί ούτε και κανένας, χωρίς να αποκλείεται να είναι σωστοί οι αριθμοί», τόνισε.

Δεν μπορεί όμως να αποτελέσει πανάκεια, τόνισε στην Brief, αναφέροντας πως τo 2018, ζητήθηκε να επαναληφθούν οι γενικές εκτιμήσεις αξιών ακινήτων καθώς η προηγούμενη γενική εκτίμηση χρονολογείται από το 2013.

Ένας από τους λόγους της μείωσης θα μπορούσε να είναι ότι εντοπίστηκαν λάθη σε εκτιμήσεις, εκτίμησε ο κ. Ταλατίνης, καθώς, όπως είπε, το 2013 έγιναν κατόπιν πιέσεων από την Τρόικα όταν η Κύπρος έπρεπε να παρουσιάσει τα περιουσιακά και άλλα οικονομικά στοιχεία. «Αν έγιναν λάθος κάποιες εκτιμήσεις, το 2018 θα έγιναν και κάποιες διορθώσεις και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που παρατηρείται απόκλιση στις τιμές».

Επιπλέον, πρόσθεσε, το 2013 τα στοιχεία ίσως να ήταν ελλιπή, καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος και το προσωπικό να γίνουν όλες οι εκτιμήσεις σε αντίθεση με το 2018, όπου το  Κτηματολόγιο αγόρασε και υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, για όλους σχεδόν τους δήμους.

Ακόμη, το 2018 ήταν περισσότερη η πληροφόρηση για τα ακίνητα και ήταν πιο αντιπροσωπευτική της γενικής αξίας, αν και όπως τόνισε, έχει περιθώρια βελτίωσης και πάλι. 

Η επόμενη γενική εκτίμηση θα γίνει για την 01.01.2021, άρα θα πάρουν τις δηλώσεις του 2020 και του 2019, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Ταλαττίνης υποστηρίζει πως περνάμε μια φάση πρωτόγνωρη σε όλο το φάσμα της από την πανδημία και ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει μειώσεις στις αξίες.

>>> Διαβάστε επίσης: Στην δίνη του κορωνοϊού η αγορά ακινήτων-Πτώση 38% στις πωλήσεις <<<

Γιατί μειώθηκαν οι τιμές στις εκτιμήσεις από το 2013 με το 2018 και τι σημαίνει η μείωση αυτή

Από πλευράς Κτηματολογίου μας ειπώθηκε πως, η εκτίμηση 2013 ή 2018 εξ ορισμού βασίζεται στις πρόνοιες του Μέρους VII του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224 και αφορά γενική εκτίμηση ακινήτων και όχι ειδική ή εξειδικευμένη εκτίμηση ανά τεμάχιο.

Η γενική εκτίμηση αφορά εκτίμηση ομάδας ακινήτων που έχουν τα ίδια ή παρόμοια φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή, σημειώθηκε στην Brief από πλευράς Κτηματολογίου. 

Ως γενική αρχή, προστέθηκε, οι τιμές των ακινήτων ανά χρονική περίοδο, γεωγραφική περιοχή, πολεοδομική ζώνη και τοποθεσία, μπορεί να παρουσιάσουν άνοδο, ή κάθοδο ή και να παραμείνουν οι ίδιες ανάλογα με τα δεδομένα, μακροοικονομικά και μικροικονομικά μίας χώρας, τα οποία ως αποτέλεσμα επηρεάζουν αντίστοιχα την προσφορά και τη ζήτηση στην κτηματαγορά των ακινήτων και την αξία τους.

«Στη δική μας περίπτωση, οι αξίες γενικής εκτίμησης 01.01.2018 φαίνεται να έχουν μειωθεί από τις αντίστοιχες της 01.01.2013 για τον λόγο ότι τα οικονομικά δεδομένα μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων ήταν διαφορετικά», σημειώθηκε. 
 
Η γενική εκτίμηση που διενεργήθηκε σε τιμές 01.01.2013, μας εξηγήθηκε, ολοκληρώθηκε με βάση στοιχεία που ήταν διαθέσιμα πριν την οικονομική κρίση στην Κύπρο που οδήγησε την χώρα μας σε μνημόνιο.

«Η οικονομία των ακινήτων λίγο πριν η κατά την 01.01.2013, ήτοι, πωλήσεις ακινήτων κατέδειξαν το επίπεδο των τιμών εκείνης της περιόδου, ενώ το 2018 παρόλο που τα δεδομένα   παρουσίαζαν μία γενική βελτίωση μετά την εφαρμογή του μνημονίου, με βάση και πάλι τις πωλήσεις ακινήτων του 2018 φαίνεται ότι ήταν χαμηλότερες του 2013. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση δεν ήταν σε όλα τα ακίνητα η ίδια, διότι σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου, η ζήτηση παρέμεινε υψηλή, είτε λόγω περιοχής, είτε λόγω του είδους του ακινήτου, ενώ σε άλλες περιοχές είχε παραμείνει η ίδια», επισημάνθηκε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πότε αναμένεται η επόμενη εκτίμηση (γενική εκτίμηση)
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η επόμενη Γενική Εκτίμηση που προγραμματίζεται να διενεργηθεί από το Τμήμα με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, σε τιμές 01.01.2021.

«Δεν υπάρχουν προβλέψεις πού θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων λόγω του κορωνοϊού. Κατά την περίοδο του “lockdown”, καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των πωλήσεων σε όλη την Κύπρο, λόγω και των περιοριστικών μέτρων, όμως δεν έχουμε προβεί σε οποιαδήποτε μελέτη για να εξακριβωθεί αν οι τιμές των ακινήτων έχουν διαφοροποιηθεί συγκρινόμενες με αυτές πριν τον κορωνοϊό», επισημάνθηκε από πλευράς Κτηματολογίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη μεθοδολογία διενέργειας Γενικής εκτίμησης σε τιμές 01.01.2013 και 01.01.2018 μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στις χρήσιμες συνδέσεις με τίτλο «γενική εκτίμηση 01.01.2018» ΕΔΩ.

Ξένια Προδρόμου