Ακτινογραφία Δημοσίου: Πόσοι είναι μόνιμοι, έκτακτοι & ωρομίσθιοι

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι έκτακτοι, ενώ μειώνονται οι μόνιμοι – Αναλυτικά στοιχεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Μικρή αύξηση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο σε σχέση με τον Μάιο του 2020, φθάνοντας τα 52.454 άτομα.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Ιούνιο, συνεχίστηκε το φαινόμενο της αύξησης του έκτακτου προσωπικού με ταυτόχρονη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Ως αποτέλεσμα τούτου, πλέον, 3 στους 10 εργαζομένους στο Δημόσιο είναι έκτακτοι, με τον αριθμό τους, μάλιστα, είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με 10 χρόνια προηγουμένως.

Η Brief, στο πλαίσιο των αναλύσεων της ανέτρεξε στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με την απασχόληση στην Κυβέρνηση και παρουσιάζει το πως άλλαξε ο δημόσιος τομέας από το 2010 μέχρι σήμερα.

>>> Διαβάστε ακόμη: Φοβούνται για μαζικές απολύσεις από τον Νοέμβριο <<<

Το μόνιμο προσωπικό
Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, όπως έχει ήδη λεχθεί, ο αριθμός τους παρουσιάζει συνεχή πτώση με αποτέλεσμα πλέον να φθάνουν τα 27.627 άτομα.

Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, μήνα κατά τον οποίο το μόνιμο προσωπικό ανερχόταν στα 33.925. Δηλαδή, μέσα σε μία δεκαετία οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 6.298 άτομα ή κατά 19%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, μήνα κατά τον οποίο αριθμούσε 28.312 – μείωση 685 άτομα ή 2,4%.

Στο πιο κάτω γραφικό φαίνεται η ξεκάθαρα η καθοδική πορεία του μόνιμου προσωπικού του Δημοσίου την τελευταία δεκαετία με μήνα αναφοράς τον Ιούνιο:

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως ο μεγαλύτερος μόνιμου προσωπικού στην κυβέρνηση συσσωρεύεται στην Δημόσια Υπηρεσία, αριθμώντας συνολικά 11.203 άτομα.

Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γραφικό, ακολουθούν η Εκπαιδευτική Υπηρεσία με 9.645 άτομα μόνιμο προσωπικό και οι Δυνάμεις Ασφαλείας που αριθμούν 6.959 άτομα μόνιμο προσωπικό.


>>> Διαβάστε επίσης: Σχέδια κινήτρων για προσλήψεις ανέργων, ετοιμάζει το Υπ. Εργασίας <<<

Το έκτακτο προσωπικό
Την ίδια ώρα, η πορεία του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο είναι ακριβώς αντίθετη με αυτή του μόνιμου προσωπικού, αφού ολοένα και αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 771 άτομα (5,0%) φθάνοντας τις 16.541 σε σχέση με 15.470 άτομα τον Ιούνιο του 2019.

Συγκρίνοντας, δε, τα δεδομένα σε σχέση με μία δεκαετία προηγουμένως, ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιος, αφού τον Ιούνιο του 2010 ανερχόταν στα 8.958 άτομα – αύξηση 7.583 άτομα ή 85%.

Η ανοδική πορεία του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο από το 2010 μέχρι σήμερα, με μήνα αναφοράς τον Ιούνιο, φαίνεται στο ακόλουθο γραφικό:

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως και σε αυτή την κατηγορία προσωπικού, ο μεγαλύτερος αριθμός συσσωρεύεται στην Δημόσια Υπηρεσία με 6.290 άτομα.

Όπως φαίνεται και στο γραφικό, ακολουθούν οι Δυνάμεις Ασφαλείας που αριθμούν 5.744 έκτακτους και η Εκπαιδευτική Υπηρεσία με 4.207 έκτακτους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ωρομίσθιο προσωπικό
Όσον αφορά το ωρομίσθιο προσωπικό του Δημοσίου, ο αριθμός από χρονιά σε χρονιά παρουσιάζει μικρά σκαμπανεβάσματα, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2020 να περιοριστεί στα 8.586 άτομα.

Σε σχέση με πέρσι (8.657) ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 71 άτομα ή κατά 0,8%, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (9.863) είναι μειωμένος κατά 1.277 άτομα ή κατά 13%. 

Η πορεία του αριθμού του ωρομίσθιου προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία την τελευταία δεκαετία, με μήνα αναφοράς τον Ιούνιο, φαίνεται στο ακόλουθο γραφικό:

Η γενική εικόνα
Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, πλέον, ο αριθμός των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων αντιπροσωπεύει 52,7% του συνολικού αριθμού που απασχολούνται στην Κυβέρνηση, σε σχέση με 64,3% πριν μία 10ετία.

Την ίδια ώρα, πλέον, 1 στους 3 εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι έκτακτος, σε αντίθεση με το 2010, χρονιά κατά την οποία αντιπροσώπευε μόλις το 17% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, εάν κάποιος προσθέσει τον αριθμό των έκτακτων και του ωρομίσθιου προσωπικού, διαπιστώνει πως αυτές οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν, σχεδόν, το 50% του συνόλου των ατόμων που απασχολούνται στην Κυβέρνηση.

Στο ακόλουθο γραφικό φαίνεται η κατανομή του προσωπικού που εργοδοτεί η Κυβέρνηση ανά κατηγορία, με μήνα αναφοράς τον Ιούνιο του 2020: 

 

Μάριος Αδάμου