Αλλαγές για τους Πανεπιστημιακούς της Ιατρικής Σχολής

Τι προνοεί νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα (21/2) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής

Αλλαγές στη διαδικασία εκλογής, αξιολόγησης και ανέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναμένεται πως θα επέλθουν από σήμερα (21/2) μέσω ψήφισης σχετικής νομοθεσίας από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος της νομοθεσίας που ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση η Κυβέρνηση, είναι η τροποποίηση των υφιστάμενων «περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Εκλογή, Αξιολόγηση και Ανέλιξη Ακαδημαϊκού Προσωπικού) Κανονισμών», ώστε να εισαχθούν νέες πρόνοιες σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής, αξιολόγησης και ανέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα, με βάση τους υπό αναφορά κανονισμούς ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

1/ Η εκλογή και ανέλιξη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τρόπο που να διασφαλίζεται η προσέλκυση ακαδημαϊκού προσωπικού διεθνούς φήμης στην Ιατρική Σχολή και η διεξαγωγή έρευνας διεθνούς επιπέδου στον τομέα της ιατρικής.

2/ Η διαδικασία σύστασης των ειδικών επιτροπών για την εκλογή, αξιολόγηση και ανέλιξη του ακαδημαϊκού προσωπικού, με τρόπο που θα διασφαλίζεται η αξιοκρατία και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

3/ Η περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής του ακαδημαϊκού προσωπικού στη διαδικασία ανέλιξης, όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Βάσει, εξάλλου, με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε το νομοσχέδιο, και την ενημέρωση που δόθηκε από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1/ Εισάγονται νέες πρόνοιες για την εκλογή και ανέλιξη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες βασίζονται στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα άλλων ιατρικών σχολών. Σημειώνεται ότι η Ιατρική Σχολή έχει διαφορετική δομή από τις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, γι՚ αυτό και τα απαιτούμενα προσόντα εκλογής ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή διαφέρουν από αυτά του ακαδημαϊκού προσωπικού των άλλων σχολών. Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη διαφοροποίησης των διαδικασιών εκλογής και ανέλιξης.

2/ Παρέχεται στη Σύγκλητο η δυνατότητα να καταρτίζει ειδικές επιτροπές από περισσότερους εξωτερικούς εισηγητές από ό,τι προβλέπεται στους υφιστάμενους κανονισμούς, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εσωτερικών εισηγητών, για να καταρτιστεί η ειδική επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής υποψηφίων. Η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει στις περιπτώσεις μη αυτονομημένων τμημάτων ή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμμετοχή εσωτερικών εισηγητών είναι αδύνατη λόγω ύπαρξης έντονης αντιπαράθεσης και διαπροσωπικών διαφορών με τον υποψήφιο. 

3/ Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού θα μπορούν να ζητήσουν παράταση της διαδικασίας ανέλιξής τους, σε περίπτωση που υφίστανται σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Σε τέτοια περίπτωση το αίτημα θα συνοδεύεται από ιατρικό σημείωμα και θα εξετάζεται για λήψη απόφασης από όλα τα εμπλεκόμενα σώματα του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του τμήματος, τον κοσμήτορα της σχολής και το Πρυτανικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται, δε, πως στο πλαίσιο της μελέτης των κανονισμών, αφού ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την επιτροπή για ορισμένες πρόνοιες των κανονισμών, κρίθηκε σκόπιμο να επέλθουν ορισμένες βελτιώσεις στο κείμενό τους, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την επιτροπή. Συγκεκριμένα, οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τις νέες πρόνοιες που εισάγονται στους Κανονισμούς 4 και 7 των υφιστάμενων κανονισμών σε σχέση με τον διορισμό εισηγητών στην ειδική επιτροπή για την εκλογή ακαδημαϊκού προσωπικού.

Επίσης, στο πλαίσιο της περαιτέρω μελέτης των κανονισμών ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου υπέδειξε την ανάγκη όπως επέλθουν και οι ακόλουθες βελτιώσεις στο κείμενο των κανονισμών:

1/ Να αυξηθούν από τρία σε τέσσερα τα χρόνια που απαιτείται να παρέλθουν, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ανέλιξης Αναπληρωτή Καθηγητή και Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής σε Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή, αντίστοιχα.

2/ Να βελτιωθεί η διατύπωση της πρόνοιας που αφορά τις περιπτώσεις ανέλιξης ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής σε κλινικά γνωστικά αντικείμενα για τις οποίες απαιτείται και τεκμηρίωση της κλινικής επάρκειας και αριστείας. Ειδικότερα, κρίθηκε σκόπιμο έπειτα από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων όπως απαλειφθούν οι αναφορές στην πιο πάνω πρόνοια, οι οποίες παρατίθενται ενδεικτικά για σκοπούς τεκμηρίωσης της κλινικής επάρκειας και αριστείας. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Στη βάση των πιο πάνω το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία διαμόρφωσε ανάλογα το κείμενο των κανονισμών, το οποίο ακολούθως υιοθετήθηκε από την Επιτροπή.

Υπό το φως των πιο πάνω, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν τους, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των κανονισμών στα πλαίσια συζήτησής τους στην Ολομέλεια του Σώματος.

Μάριος Αδάμου