ΑΝΑΛΥΣΗ: Μειώνονται οι κυπριακές εταιρείες, αυξάνονται οι ξένες

Οι ξένες εταιρείες και ευρύτερα το επιχειρείν παίζουν τον δικό τους ρόλο στην οικονομική πορεία της Κύπρου

Γράφει η Συντακτική ομάδα Brief

Σε ένα περιβάλλον με διαρκείς αναταράξεις λειτουργεί η κυπριακή οικονομία, η οποία έχοντας ήδη περάσει από τη μεγάλη κρίση του 2013 και το τριετές Πρόγραμμα Στήριξης της τρόικας εισήλθε σε φάση διαχείρισης ισχυρών, εξωγενών κρίσεων με αρχή την πανδημία, έπειτα τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που επικρατεί μέχρι σήμερα. 

>>Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ: Οξυγόνο για το δύσκολο 2023 ο τουρισμός <<

Σε αυτό το πλαίσιο δεδομένων και εξελίξεων ένας δείκτης αποτελεί κομμάτι της εικόνας της κυπριακής οικονομίας και δείχνει από τη μια την επικρατούσα κατάσταση και από την άλλη την προοπτική της χώρας, σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο και συνεπώς επηρεάζει την ανεργία και τα δημόσια οικονομικά. 

>>Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ: Πότε και πώς θα ανακάμψει η αγορά αυτοκινήτου;<<

Η Brief ανέτρεξε στη βάση δεδομένων του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, όπου εντόπισε και επεξεργάστηκε αριθμούς που αφορούν στον αριθμό των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και την ίδια ώρα τον αριθμό ξένων εταιρειών που έχουν εγγραφή και στη χώρα μας. Το βασικό συμπέρασμα δείχνει μια τάση, κατά τα τελευταία χρόνια, μείωσης του συνόλου των εταιρειών αλλά ταυτόχρονης αύξησης στον αριθμό των ξένων εταιρειών. 

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι αριθμοί που αφορούν στο σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίοι περιλαμβάνουν και τις ξένες εταιρείες. Οι αριθμοί αφορούν τα έτη από το 2018 μέχρι και φέτος, με τη σημείωση ότι οι φετινοί αριθμοί φτάνουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου: 

Από τους αριθμούς φαίνεται ξεκάθαρα ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κυπριακή αγορά και στο λουκέτο που μοιραία κάποιες εταιρείες οδηγήθηκαν. Σημειώνεται ότι εταιρείες μπορούν να εγγράφονται και για μικρούς τζίρους ή από νέους ή και μικροεπαγγελματίες. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες στην οικονομία δεν είναι τέτοιες που να ευνοούν έστω και την κάλυψη μικρών εξόδων για διατήρηση μιας επιχείρησης τότε οδηγούνται σε κλείσιμο. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός ξένων εταιρειών αυξάνεται και μάλιστα σε βαθμό που δεν είναι ευκαταφρόνητος. Πιο ειδικά σημειώνεται ότι μέσα σε πέντε χρόνια καταγράφεται άνοδος ξένων εταιρειών που ξεπερνά το 20% ωθώντας παράλληλα την κυπριακή οικονομία, η οποία φαίνεται να ελκύει ξένες εταιρείες με δραστηριότητα και σε άλλες χώρες. Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει το εν λόγω πεδίο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κάθοδος ξένων εταιρειών στη χώρα μας. Αυτό θα διαφανεί από τα στοιχεία του συνόλου για τρέχον έτος σε σχέση με πέρσι και παρόλο που ήδη φαίνεται μια διαφοροποίηση στο πρώτο δεκάμηνο σε σύγκριση με το τέλος του 2021. 

Η κυπριακή οικονομία, γενικότερα, δείχνει εν μέσω πολλών και ανεξάρτητων μεταξύ τους προκλήσεων να βρίσκει -μέχρι στιγμής- τις λύσεις καταφέρνοντας να διατηρεί την πορεία της εντός ανάπτυξης, την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο και τα δημοσιονομικά σε τροχιά βελτίωσης. Οι ξένες εταιρείες και ευρύτερα το επιχειρείν παίζουν τον δικό τους ρόλο στην οικονομική πορεία της Κύπρου. 

Συντακτική ομάδα Brief