ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι Συνομιλίες, αν υπάρξουν, θα είναι τύπου Κραν Μοντανά 

Τελειώνουν οι εκλογές στην Τουρκία – Αναμένεται η έκθεση Λουτ – Αρνητικός ο Τσαβούσογλου 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Με το πέρας της σημερινής (31/3) εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, προσπερνιέται άλλο ένα εμπόδιο ή κατ’ επίκληση εμπόδιο για το ξεκαθάρισμα του δρόμου προς την επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας του κυπριακού. Μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε αδράνεια και κολλημένη στους «Όρους Αναφοράς», οι οποίοι προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, και η οποία αναμένεται να συντάξει σχετική έκθεση καταγράφοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων της επαφών σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από Άγκυρα συνεχίζουν να είναι αρνητικά και εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες ιδιαίτερα ως προς το θέμα των Εγγυήσεων και του συστήματος Ασφάλειας για την μετά- λύση περίοδο. 


Άλλου τύπου συνομιλίες – ο Μαυρογιάννης 
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο αναπτύσσεται μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων, ιδιαίτερα μετά και την εξέλιξη όπου ο μέχρι τώρα διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Αντρέας Μαυρογιάννης, μετατίθεται στη Νέα Υόρκη, και αναλαμβάνει καθήκοντα Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, διαδεχόμενος τον Κορνήλιο Κορνηλίου. Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου σημείωσε για το θέμα ότι «με την ευκαιρία της τοποθέτησης του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη, όπου αναλαμβάνει τη θέση και τα καθήκοντα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρινίζεται ότι δεν αλλάζει οτιδήποτε ως προς τα καθήκοντα του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς». 

Ωστόσο, η μετακίνηση αυτή σχολιάστηκε και αποτελεί θέμα συζητήσεις σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, κατά πόσο «σημαίνει και κάτι» ως προς την πιθανότητα επανέναρξης της διαδικασίας για το κυπριακό, με τις θέσεις να συγκλίνουν πως η κίνηση αυτή καταδεικνύει τις ελάχιστες πιθανότητες για κινητικότητα στο κυπριακό. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί, πως τόσο κυβερνητικοί κύκλοι όσο και διπλωματικοί με τους οποίους η Brief συνομίλησε, ξεκαθαρίζουν πως η μετακίνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν συνεπάγεται «το παραμικρό ως προς το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών». Επί τούτου αξιοσημείωτο είναι πως και από τις δυο πλευρές μας σημειώθηκε ότι μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας «δεν πρόκειται να λάβει την μορφή που είχαν οι συνομιλίες προ του Κραν Μοντανά. Σε περίπτωση που επαναρχίσουν οι διαδικασίες αυτές θα είναι τύπου Διάσκεψης αφού όλα τα υπόλοιπα έχουν συζητηθεί. Απομένει η συζήτηση των Όρων Αναφοράς στα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες, τα οποία αυτά μπορούν να συζητηθούν μόνο σε μια μορφή Διάσκεψης αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες προκαταρτικές διαδικασίες». Συμπερασματικά, τονίστηκε από κύκλους της Κυβέρνησης, «η μετάθεση του Α. Μαυρογιάννη δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μακάρι να επαναρχίσει η διαδικασία και ο Α. Μαυρογιάννης ούτως ή άλλως παραμένει διαπραγματευτής». 

  
Εκλογές Τουρκία & Ευρωεκλογές: Τα κατ’ επίφαση εμπόδια 
Οι τοπικές / δημοτικές εκλογές σήμερα (31/3) στην Τουρκία είναι οι πρώτες μετά την περσινή νομισματική κρίση.  Όπως επισημαίνεται από διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ (Reuters & Bloomberg) το ΑΚΡ ανησυχεί για το αποτέλεσμα της κάλπης και όπως επισημάνθηκε σε παλαιότερα ρεπορτάζ, ο Ερντογάν κάνει πέντε προεκλογικές εκδηλώσεις την ημέρα και έχει περιγράψει τις εκλογές ως «ζήτημα επιβίωσης». Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για αρκετούς ψηφοφόρους. «Δεν υπάρχει παραγωγή, τίποτα. Έφεραν τις λαχαναγορές, όμως θα φτιάξει την οικονομία με λαχαναγορές;», διερωτήθηκε ένας επιχειρηματίας, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει το ΑΚΡ. Ενημερωτικά, συνολικά 57 εκατομμύρια 196 χιλιάδες 390 ψηφοφόροι καλούνται να πάνε στις κάλπες σήμερα στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) στην Τουρκία αναφέροντας ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο 156 νέοι ψηφοφόροι.

Όπως και να έχει, οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία αλλά και οι Ευρωεκλογές αποτελούσαν κατ’ επίφαση εμπόδιο για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στο κυπριακό, με την Άγκυρα να μην αναφέρει κάτι για τις πρώτες εκλογές (ως εμπόδιο) αλλά να επισημαίνει τις Ευρωεκλογές ως «εμπόδιο». 

Αν η Τουρκική πλευρά επιμένει σε τούτο, ότι δηλαδή οι όποιες διεργασίες θα πρέπει να αρχίσουν μετά τις Ευρωεκλογές, τότε δεν αποκλείεται ο «νεκρός χρόνος» να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως άλλωστε η Brief έγραψε και παλαιότερα.


Τα αρνητικά μηνύματα συνεχίζονται – Κατρούγκαλος – Τσαβούσογλου 
Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα» ως προς το θέμα των εγγυήσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Ακόμη και στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα φρόντισε να στείλει σαφέστατα μηνύματα. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε: «Όταν συναντιόμαστε συζητάμε και τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Σκεπτόμαστε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει μεταξύ μας να αποφασίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε και πώς. Και σε αυτό συμφωνούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά για την επίλυση θεμάτων».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<

Ο κ.Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ’ αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν κάθετος ως προς το θέμα του Πλαισίου Γκουτέρες ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί η πολιτική ισότητα (όπως την ερμηνεύει η Άγκυρα και η τ/κ πλευρά – δηλαδή την υιοθέτηση της ρήτρας για μια θετική τ/κ ψήφο για όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις του κράτους) και μετέπειτα να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα.
 

Παναγιώτης Τσαγγάρης