ΑΝΑΛΥΣΗ: Πιθανή η μη επανέναρξη Συνομιλιών & λήξη της διαδικασίας

Η διαδικασία συνομιλιών ίσως να μην αρχίσει ούτε και μετά τον Ιούνιο. Ο ΓΓ έχει και την κήρυξη της «λήξης» στα πλάνα του
  • Τι θα πει ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακκιντζί 
  • Δύσκολα τα δεδομένα, ποιο δύσκολα τα ζητούμενα  
  • Δεν εντοπίζει κοινό έδαφος για τους όρους αναφοράς η Λουτ 
  • Ο ΓΓ ΟΗΕ δεν θέλει μόνο συμφωνία σε Όρους Αναφοράς αλλά και «σήμα» ότι υπήρξε αλλαγή στάσης για να επαναρχίσει την διαδικασία 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
@tsangarisp

Ολοένα και πιθανότερο γίνεται το σενάριο που θέλει τις συνομιλίες να μην επαναρχίζουν ούτε και μετά τον Ιούνιο του 2019. Η κάθοδος της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ 3 και 4 Φεβρουαρίου δεν απέδωσε στο βαθμό που αναμενόταν, αν και θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα θετικά αποτελέσματα των επαφών της, η συνάντηση άτυπου χαρακτήρα που θα έχουν οι δυο ηγέτες 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία επίσης δεν «έκρυβε» ευχάριστες εκπλήξεις ως προς το κυπριακό, τουναντίον επιβεβαιώθηκε η άτεγκτη στάση της Άγκυρας στο βασικό θέμα των Εγγυήσεων, κεφάλαιο το οποίο θέτει εκτός συζήτησης η Τουρκία. 

Τι ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη 
Αν και η επικέντρωση δημοσίως έγινε και γίνεται στους Όρους Αναφοράς ως η «απόλυτη προϋπόθεση» για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε άλλο ένα όρο, πέραν της συμφωνίας στους «Όρους Αναφοράς», που αφορά την «αλλαγή στάσης». Δηλαδή ο ΓΓ του ΟΗΕ για να δώσει το πρόσταγμα για έναρξη της διαδικασίας θα πρέπει να έχει πειστεί ότι «κάτι έχει αλλάξει», και ότι οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να εμπλακούν σε ένα ειλικρινή διάλογο που θα οδηγεί στη λύση και όχι για χάριν του διαλόγου. 

Η «αλλαγή πλεύσης» αν και θεωρείται ότι θα προκύπτει και μέσα από μια ενδεχόμενη συμφωνία στους «Όρους Αναφοράς», τόσο ο ΓΓ όσο και η Λουτ θέλουν τις δυο πλευρές να είναι ακόμη πιο ένθερμες και ακόμη πιο ξεκάθαρες ως προς τις προθέσεις τους και κυρίως αυτό να το εκφράσουν και δημοσίως, όχι αόριστα και γενικά αλλά με συγκεκριμένες τοποθετήσεις που θα αποδεικνύουν την «αλλαγή». 

Η έμμεση υπόδειξη προς Άγκυρα και Τ/κ πλευρά 
Αυτό αν και πρόκειται για έμμεση υπόδειξη προς την Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη. 

Τουναντίον Άγκυρα και τ/κ πλευρά σφυρίζουν αδιάφορα προς το θέμα των Εγγυήσεων και ευρύτερα προς την πτυχή της Ασφάλειας αλλά την ίδια ώρα αξιώνουν επιπρόσθετες παραχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς την Διακυβέρνηση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων με την πλέον προχωρημένη θέση τους ως προς την θετική ψήφο «σε όλα», Συμβούλια, Επιτροπές και Αρχές.

>>> Ευρωεκλογές: Ψάχνουν 250,000 ψήφους. Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων <<<

Θέλοντας ουσιαστικά, κατ’ αυτό τον τρόπο, να εμβολιάσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με στοιχεία και χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά σε συνομοσπονδιακού χαρακτήρα λύση παρά ομοσπονδιακού. 

Τι θα πει ο Αναστασιάδης στον Ακκιντζί 
Χαρακτηριστική αυτής της στάσης (που περιγράφεται πιο πάνω) που διατηρεί η Τ/κ πλευρά ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, (του κατά τα άλλα υπέρμαχου της λύσης) ο οποίος με γραπτή δήλωσή του (7/2), μετά την  ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο ηγετών καλούσε τον Νίκο Αναστασιάδη να προσέλθει «με γεμάτα χέρια με προτάσεις».  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την 8η Φεβρουαρίου ήταν ενδεικτικός ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης των δυο ηγετών που θα διεξαχθεί την 26η του ίδιου μήνα. «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου «αλλά για μια άτυπη συνάντηση στην οποία θα έχουν την ευκαιρία οι δύο, ο Πρόεδρος μαζί με τον Τ/κ ηγέτη να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσπάθεια αυτή για τον καταρτισμό των όρων αναφοράς». Πρόσθεσε δε, πως «το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής. Το Κυπριακό είναι και θέμα ξένης κατοχής, η οποία θα πρέπει να αρθεί, αποχώρησης στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους Κυπρίους».

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ξεκάθαρος κατά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη όπως οι δυο πλευρές τοποθετηθούν και επί των έξι κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων και να καταθέσουν τις θέσεις τους για όλα τα κεφάλαια, ώστε να διαφανεί και το μέγεθος της απόκλισης αλλά και της σύγκλισης εκεί που υπάρχει. 

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει προς τον Μουσταφά Ακκιντζί την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μονταντά. 

Ίσως δεν αρχίσει ο διάλογος 
Τα δεδομένα δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλά ούτε και τα ζητούμενα είναι τέτοια που μπορούν να φανερώσουν «θετική προοπτική». Η επανέναρξη του διαλόγου ενδεχομένως να μην είναι εφικτή ούτε και μετά τον Ιούνιο (τα χρονικά σημεία μέχρι τέλη Μαΐου τα αναφέραμε σε προηγούμενη ανάλυση), είναι η προσέγγιση διπλωματικών πηγών, οι οποίες εκτιμούν παράλληλα πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας θα κηρύξει αδιέξοδο και πολύ πιθανό και λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα περίσκεψης όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα καλούν τις δυο πλευρές να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για το τι δέον γενέσθαι. 

Πάντως πολιτικοί κύκλοι δεν κρύβουν και την εκτίμησή τους ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι πολύ δύσκολη η επαναφορά της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με τα χαρακτηριστικά τα οποία σήμερα συζητούνται ως βάση λύσης. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
264
Thumbnail

Εκατοντάδες ακίνητα φαίνεται πως έχει συσσωρεύσει και διαχειρίζεται το Real Estate Management Unit της Τράπεζας Κύπρου, γνωστό ως REMU. Η Brief στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της με τα ακίνητα που διαχειρίζονται οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι κυπριακές τράπεζες, παρουσιάζει σήμερα τα 10 ακριβότερα ακίνητα υπό την διαχείριση της REMU.

Ανάμεσα στα ακίνητα, των οποίων οι επιφυλαχθείσες τιμές κυμαίνονται από 9.750.000 ευρώ έως και 34 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνονται το εμπορικό κέντρο «Ορφανίδη», πολυτελής ανάπτυξη που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής στην οδό Γλάδστωνος στην Λευκωσία και τουριστικά οικόπεδα σε Μενεού-Δρομολαξιά και Πόλη Χρυσοχούς.

Μάλιστα, κατά την έρευνα μας εντοπίσαμε και άλλα δύο ακίνητα 19.250.000 ευρώ και 16.030.000 ευρώ, τα οποία είχαν ήδη πωληθεί.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πέραν των 500 ακινήτων έως €100.000 διαθέτει η APS (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,

Το πρώην mall «Ορφανίδη» πωλείται έναντι 34 εκατ. ευρώ
Το ακριβότερο ακίνητο είναι το εμπορικό κέντρο όπου στεγαζόταν επί πολλά χρόνια το πρώην mall «Ορφανίδη»
παρά την Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Πρόκειται για 3όροφο εμπορικό ακίνητο συνολικής έκτασης 59.437 τ.μ. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για το ακίνητο, έχει συνολικά 1.126 θέσεις στάθμευσης -516 θέσεις στο υπόγειο και 610 στο ισόγειο-. Στο πατάρι βρίσκονται γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αποδυτήρια εργαζομένων, ενώ ο πρώτος όροφος χωρίζεται σε δύο περιοχές. Μία μεγάλη μονάδα σούπερ μάρκετ και μία περιοχή εμπορικών κέντρων, αποτελούμενη από καταστήματα και εστιατόρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης του εμπορικού ακινήτου έχει ορισθεί στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

ad1mobile
, ,

Εμπορικό ακίνητο & εκθεσιακός χώρος
Το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο είναι 2όροφο εμπορικό ακίνητα-εκθεσιακός χώρος στον Στρόβολο
, που βρίσκεται κοντά σε μικρή απόσταση βόρεια του The Mall of Cyprus και του IKEA. 

Το κτίριο αποτελείται από ένα ισόγειο συνολικής επιφάνειας 5.184 τ.μ., που αποτελείται από την κύρια είσοδο του κτιρίου, χώρο υποδοχής, εκθεσιακό χώρο, γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους. 

Ο πρώτος όροφος, συνολικής έκτασης 4.599 τ.μ., αποτελείται από γραφεία, εκθεσιακούς χώρους, χώρους υποδοχής και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ το υπόγειο, συνολικής έκτασης 2.565 τ.μ., αποτελείται από χώρο αποθήκευσης ανοιχτού χώρου και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18.300.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

Αγροτεμάχιο 72, σχεδόν, τετραγωνικών μέτρων
Μεγάλο αγροτεμάχιο στην περιοχή της Λακατάμειας είναι το τρίτο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU.
Η συνολική έκταση του είναι 71.984 τ.μ. και αποτελεί μερίδιο 16% μεγαλύτερου αγροτεμαχίου. 

Το αγροτεμάχιο έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα με επίπεδη επιφάνεια. Έχει επίσης μια πολύ μεγάλη πρόσοψη προς τον αυτοκινητόδρομο Α9 που επιτρέπει πολλαπλά σημεία πρόσβασης στο δρόμο, ενώ δυτικά του βρίσκονται το Nicosia Mall και το Ιδιωτικό Σχολείο Pascal.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18 εκατ. ευρώ.

>>> Διαβάστε επίσης: Χωράφια και οικόπεδα από €25.000 προσφέρει η Altamira (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Αναπτυξιακά ακίνητα στο Πισσούρι
Αναπτυξιακά ακίνητα και δη 126 οικιστικά οικόπεδα και 1 αγροτεμάχιο στο χωριό Πισσούρι διατίθενται προς πώληση σε τιμή-πακέτο έναντι 17.850.000 ευρώ.

ad1mobile

Τα 126 οικόπεδα εμπίπτουν στην οικιστική ζώνη H6, έχουν μέσο μέγεθος 815 τ.μ. και τα περισσότερα έχουν ομαλή κλίση επιφάνειας με θέα στη θάλασσα. Το αγροτεμάχιο ανέρχεται σε 23.425 τ.μ., αν και καταλήγει σε μια γεωργική χωροταξία (Γ3), βρίσκεται στα όρια της οικιστικής ζώνης (H6) και έχει μια ομαλή επιφάνεια.

Όλα τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρισμός) και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της ανάπτυξης είναι σε ισχύ.

, ,

Οκτώ βιομηχανικά τεμάχια στη Λευκωσία
Το πέμπτο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση αποτελείται από οκτώ βιομηχανικά τεμάχια συνολικής έκτασης 54.421 τ.μ.
Τα ακίνητα βρίσκονται 600 μέτρα βόρεια του ΓΣΠ και 80 μ. δυτικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.

Η άμεση περιοχή περιλαμβάνει βιομηχανικές μονάδες και ανεπτυγμένα αγροτεμάχια, ενώ τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες). Σε κάποια από τα τεμάχια υπάρχουν κενά βιομηχανικά κτίρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης των ακινήτων αυτών έχει ορισθεί στα 16 εκατ. ευρώ.
 

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
Στην έκτη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκεται τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
, το οποίο βρίσκεται 650 μ. Βόρεια του κεντρικού δρόμου Πόλις-Πάφου.

Έχει μάλλον οβάλ σχήμα με επίπεδη και ομαλή επιφάνεια και επωφελείται από προσόψεως δρόμου 300 μέτρων και η συνολική έκταση του ανέρχεται στα 64.058 τ.μ. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, αποτελούμενη αποκλειστικά από εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλα τουριστικά καταλύματα. 

Σημειώνεται πως, το αγροτεμάχιο εμπίπτει στο σύστημα NATURA 2000 και διατίθεται προς πώληση έναντι 13.250.000 ευρώ.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

, ,

Μεγάλο οικόπεδο στην Έγκωμη
Το έβδομο ακριβότερο ακίνητο είναι οικόπεδο 19.811 τ.μ.
και αποτελεί μερίδιο 6% σε αγροτεμάχιο 331.450 τ.μ. στην Έγκωμη. Βρίσκεται κοντά στην υπεραγορά «ΑΛΦΑΜΕΓΑ» και η πρόσοψή του συνδέεται με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. 

Το εν λόγω ακίνητο διατίθεται προς πώληση έναντι 11.500.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Υπό πώληση το «Ledra Arcade» έναντι 10,5 εκατ. ευρώ
Το όγδοο ακριβότερο ακίνητα είναι το εμπορικό κέντρο «Ledra Arcade».
Βρίσκεται στην Οδό Λήδρας, 250 μ. Βόρεια της Πλατείας Ελευθερίας. Όπως αναφέρεται το εμπορικό κέντρο είναι μερικώς εγκαταλελειμμένο, ενώ διαθέτει και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

ad1mobile

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 10.500.000 ευρώ.

, ,
ad2mobile

Τρία χωράφια κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Στην ένατη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται τρία γειτονικά μεγάλα χωράφια στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας
. Η συνολική έκτασή τους φθάνει τα 189.952 τ.μ. 

Η άμεση περιοχή έχει έντονο αγροτικό χαρακτήρα και αποτελείται κυρίως από αγροτικά πεδία για ξηρές καλλιέργειες, αχρησιμοποίητες εκτάσεις και διάσπαρτα σπίτια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής τους σε τιμή-πακέτο έχει ορισθεί στα 10.210.000 ευρώ.

ad1mobile

, ,

Πολυτελής ανάπτυξη στην οδό Γλάδστωνος
Το δέκατο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU είναι μία πολυτελής ανάπτυξη που αποτελείται από έξι πολυκατοικίες και τέσσερις βίλες, υπό την ονομασία «Gladstone Residence».
Η ανάπτυξη βρίσκεται υπό κατασκευή στην Οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ανάπτυξη με την ολοκλήρωσή της θα έχει συνολική έκταση 8.051 τ.μ., ενώ θα διαθέτει υπόγειο 2.519 τ.μ. στο οποίο θα κατασκευαστούν συνολικά 69 θέσεις στάθμευσης.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης της ανάπτυξης έχει ορισθεί στα 9,750.000 ευρώ.

ad1mobile
article 1