ΑΝΑΛΥΣΗ: Πιθανή η μη επανέναρξη Συνομιλιών & λήξη της διαδικασίας

Η διαδικασία συνομιλιών ίσως να μην αρχίσει ούτε και μετά τον Ιούνιο. Ο ΓΓ έχει και την κήρυξη της «λήξης» στα πλάνα του
  • Τι θα πει ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακκιντζί 
  • Δύσκολα τα δεδομένα, ποιο δύσκολα τα ζητούμενα  
  • Δεν εντοπίζει κοινό έδαφος για τους όρους αναφοράς η Λουτ 
  • Ο ΓΓ ΟΗΕ δεν θέλει μόνο συμφωνία σε Όρους Αναφοράς αλλά και «σήμα» ότι υπήρξε αλλαγή στάσης για να επαναρχίσει την διαδικασία 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
@tsangarisp

Ολοένα και πιθανότερο γίνεται το σενάριο που θέλει τις συνομιλίες να μην επαναρχίζουν ούτε και μετά τον Ιούνιο του 2019. Η κάθοδος της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ 3 και 4 Φεβρουαρίου δεν απέδωσε στο βαθμό που αναμενόταν, αν και θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα θετικά αποτελέσματα των επαφών της, η συνάντηση άτυπου χαρακτήρα που θα έχουν οι δυο ηγέτες 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία επίσης δεν «έκρυβε» ευχάριστες εκπλήξεις ως προς το κυπριακό, τουναντίον επιβεβαιώθηκε η άτεγκτη στάση της Άγκυρας στο βασικό θέμα των Εγγυήσεων, κεφάλαιο το οποίο θέτει εκτός συζήτησης η Τουρκία. 

Τι ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη 
Αν και η επικέντρωση δημοσίως έγινε και γίνεται στους Όρους Αναφοράς ως η «απόλυτη προϋπόθεση» για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε άλλο ένα όρο, πέραν της συμφωνίας στους «Όρους Αναφοράς», που αφορά την «αλλαγή στάσης». Δηλαδή ο ΓΓ του ΟΗΕ για να δώσει το πρόσταγμα για έναρξη της διαδικασίας θα πρέπει να έχει πειστεί ότι «κάτι έχει αλλάξει», και ότι οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να εμπλακούν σε ένα ειλικρινή διάλογο που θα οδηγεί στη λύση και όχι για χάριν του διαλόγου. 

Η «αλλαγή πλεύσης» αν και θεωρείται ότι θα προκύπτει και μέσα από μια ενδεχόμενη συμφωνία στους «Όρους Αναφοράς», τόσο ο ΓΓ όσο και η Λουτ θέλουν τις δυο πλευρές να είναι ακόμη πιο ένθερμες και ακόμη πιο ξεκάθαρες ως προς τις προθέσεις τους και κυρίως αυτό να το εκφράσουν και δημοσίως, όχι αόριστα και γενικά αλλά με συγκεκριμένες τοποθετήσεις που θα αποδεικνύουν την «αλλαγή». 

Η έμμεση υπόδειξη προς Άγκυρα και Τ/κ πλευρά 
Αυτό αν και πρόκειται για έμμεση υπόδειξη προς την Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη. 

Τουναντίον Άγκυρα και τ/κ πλευρά σφυρίζουν αδιάφορα προς το θέμα των Εγγυήσεων και ευρύτερα προς την πτυχή της Ασφάλειας αλλά την ίδια ώρα αξιώνουν επιπρόσθετες παραχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς την Διακυβέρνηση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων με την πλέον προχωρημένη θέση τους ως προς την θετική ψήφο «σε όλα», Συμβούλια, Επιτροπές και Αρχές.

>>> Ευρωεκλογές: Ψάχνουν 250,000 ψήφους. Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων <<<

Θέλοντας ουσιαστικά, κατ’ αυτό τον τρόπο, να εμβολιάσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με στοιχεία και χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά σε συνομοσπονδιακού χαρακτήρα λύση παρά ομοσπονδιακού. 

Τι θα πει ο Αναστασιάδης στον Ακκιντζί 
Χαρακτηριστική αυτής της στάσης (που περιγράφεται πιο πάνω) που διατηρεί η Τ/κ πλευρά ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, (του κατά τα άλλα υπέρμαχου της λύσης) ο οποίος με γραπτή δήλωσή του (7/2), μετά την  ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο ηγετών καλούσε τον Νίκο Αναστασιάδη να προσέλθει «με γεμάτα χέρια με προτάσεις».  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την 8η Φεβρουαρίου ήταν ενδεικτικός ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης των δυο ηγετών που θα διεξαχθεί την 26η του ίδιου μήνα. «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου «αλλά για μια άτυπη συνάντηση στην οποία θα έχουν την ευκαιρία οι δύο, ο Πρόεδρος μαζί με τον Τ/κ ηγέτη να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσπάθεια αυτή για τον καταρτισμό των όρων αναφοράς». Πρόσθεσε δε, πως «το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής. Το Κυπριακό είναι και θέμα ξένης κατοχής, η οποία θα πρέπει να αρθεί, αποχώρησης στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους Κυπρίους».

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ξεκάθαρος κατά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη όπως οι δυο πλευρές τοποθετηθούν και επί των έξι κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων και να καταθέσουν τις θέσεις τους για όλα τα κεφάλαια, ώστε να διαφανεί και το μέγεθος της απόκλισης αλλά και της σύγκλισης εκεί που υπάρχει. 

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει προς τον Μουσταφά Ακκιντζί την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μονταντά. 

Ίσως δεν αρχίσει ο διάλογος 
Τα δεδομένα δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλά ούτε και τα ζητούμενα είναι τέτοια που μπορούν να φανερώσουν «θετική προοπτική». Η επανέναρξη του διαλόγου ενδεχομένως να μην είναι εφικτή ούτε και μετά τον Ιούνιο (τα χρονικά σημεία μέχρι τέλη Μαΐου τα αναφέραμε σε προηγούμενη ανάλυση), είναι η προσέγγιση διπλωματικών πηγών, οι οποίες εκτιμούν παράλληλα πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας θα κηρύξει αδιέξοδο και πολύ πιθανό και λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα περίσκεψης όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα καλούν τις δυο πλευρές να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για το τι δέον γενέσθαι. 

Πάντως πολιτικοί κύκλοι δεν κρύβουν και την εκτίμησή τους ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι πολύ δύσκολη η επαναφορά της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με τα χαρακτηριστικά τα οποία σήμερα συζητούνται ως βάση λύσης. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
157
Thumbnail

Ο πολυκερματισμός του τηλεοπτικού  χάρτη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δείχνει να καταλήγει σε ένα ανταγωνιστικό δίπολο με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό προϊόν όσον αφορά την αξία αλλά και το περιεχόμενο του.

ad1mobile

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής αγώνων και δη του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι «κράχτης» για αύξηση του πελατολογίου των ιδιωτικών τηλεοπτικών πλατφόρμων. Είναι το προϊόν που θα έχει την μερίδα του λέοντος στην προώθηση της όποιας τηλεοπτικής πλατφόρμας έχει το καλύτερο πακέτο προς πώληση στην αγορά.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ποιοι είναι οι παίχτες στα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου

Από την μια πλευρά βρίσκετε η Cyta με την τηλεοπτική της πλατφόρμα την Cytavision και η συμφωνία της με την ΚΟΠ tv και στην αντίπερα όχθη η cablenet και η primetel με την συμφωνία τους να παίρνει σάρκα και οστά από την αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα δίδυμο ανταγωνιστικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου όσον αφορά και το τηλεοπτικό κοινό αλλά και τα έσοδα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

,

κξ

ad1mobile
,

Η συμφωνία μεταξύ cablenet και primetel

ad1mobile

Η συμφωνία μεταξύ της cablenet και primetel είναι αυτό που ονομάζουμε game changer .  Η Cyta είχε το μεγαλύτερο κομμάτι  στην πίτα των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά δυναμικά μπήκαν στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες.  Χτύπησαν πρωτοκλασάτα ονόματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου ρίχνοντας αρκετά εκατομμύρια στην αγορά. Κινήθηκαν πριν ακόμη τελειώσουν τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά των ομάδων και έκλεισαν συμφωνίες με αρκετές  από αυτές ή διατήρησαν τα υφιστάμενα συμβόλαια που είχαν.  Οι συμφωνίες και τα νέα συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα θα αρχίσουν να τρέχουν από το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό όμως δεν ήταν το κομβικό σημείο για την σημαντική αλλαγή στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η συμφωνία των δύο ιδιωτικών πλατφόρμων για την πρόσβαση στο τηλεοπτικό πακέτο η μία της άλλης όσον αφορά το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν το συμβάν που άλλαξε τα δρώμενα στο χάρτη της τηλεοπτική μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι φίλοι του αθλητισμού θα μπορούν να απολαμβάνουν όλη την αγωνιστική δράση μέσα από 10 συνολικά αθλητικά κανάλια που θα προβάλλουν ζωντανά όλους τους αγώνες 7 ομάδων του Κυπριακού πρωταθλήματος, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερους από 40 αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ εβδομαδιαίως, μέσα από τα κανάλια Cablenet Sports, PrimeΤel και NOVA Sports.

ad2mobile

Το σύνολο του αθλητικού περιεχομένου θα είναι διαθέσιμο παγκύπρια, από την τηλεοπτική πλατφόρμα τόσο της CABLENET όσο και της PRIMETEL, ενώ τα κορυφαία ντέρμπι και επιλεγμένοι αγώνες θα προσφέρονται και μέσω υπηρεσίας LiveStreaming στο διαδίκτυο.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την κοινή διαχείριση και προβολή του συνόλου του τηλεοπτικού προγράμματος που αφορά σε πακέτα δημόσιας προβολής για επιχειρήσεις, κάτω από μια ενιαία συνδρομή, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία εγγραφής και εγκατάστασης για όλους τους ενδιαφερόμενους.

,

ικ

ad1mobile
,

Ποιες οι κινήσεις της Cytavision

ad1mobile

Όλες οι εξελίξεις που έχουν πάρει επίσημη μορφή για το τηλεοπτικό σκηνικό από το 2019 και μετά, ουσιαστικά «αποδυναμώνουν» το πακέτο της Cytavision και της ΚΟΠ TV.  Η απάντηση της Cyta ήταν άμεση.  

Η ηγεσία της ΚΟΠ με στελέχη της Cyta, έδωσαν τα χέρια  για το πακέτο KOΠ ΤV. Έκλεισε το deal για συνεργασία των δυο πλευρών για την τριετία 2019-22. Συνεργασία που άρχισε από το 2016.
Στο «μπουκέτο» της KOΠ tV για την τριετία 2019-22 θα προστεθεί και ο Απόλλωνας. Θα συνεχίσει η ΑΕΛ να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο πακέτο, όπως και μερικές άλλες ομάδες. 

Εννοείται ότι όσοι είναι συμβεβλημένοι με την ΚΟΠ tv, τα παιχνίδια τους θα προβάλλονται από τη Cytavision. 

Η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει κάποιες αγκυλώσεις η καλύτερα αρκετά εμπόδια να υπερβεί. Ο προϋπολογισμός της ελέγχεται από το κράτος και εγκρίνετε από την Βουλή και αυτό  από μόνο του καθιστά τις κινήσεις της λιγότερο ευέλικτες στον χώρο από τους ανταγωνιστές της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΚΟΠ tv ως τέταρτος παίχτης;

Ήταν ιδέα  και έγινε πράξη κατά την θητεία του αείμνηστου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Η σκέψη πίσω από την ιδέα ήταν να έχουν  όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες τηλεοπτική σκέπη και οι αγώνες τους να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Να εκλείψει δηλαδή το φαινόμενο κάποιοι αγώνες να μην μεταδίδονται καθόλου τηλεοπτικά.  Εξ ου και ο σχεδιασμός του κυπριακού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας έγινε πιο τηλεοπτικός. 

ad2mobile

Επίσης βασικό λόγος ήταν και το οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή οι μικρές ομάδες  της πρώτης κατηγορίας καθώς και της δεύτερης να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την πίτα των τηλεοπτικών.

Η ιδέα αυτή υπήρχε ήδη και εφαρμόζετε και σε άλλες χώρες αν και η βάση της ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας και πως διαμοιράζει τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Απώτερος στόχος ουσιαστικά ένας κοινός οργανισμός για όλες τις ομάδες και με κάποια κριτήρια να διαμοιράζει τα κέρδη.

,

κι

ad1mobile
,

Πως χωρίζεται ο χάρτης μέχρι στιγμής

ad1mobile

Από το καλοκαίρι του 2019, ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Ερμής και η Πάφος θα προβάλλονται από τα κανάλια της Cablenet. Oμόνοια και ΑΕΚ Λάρνακας θα είναι στην Prime Tel.

Από τα κανάλια της Cytavision θα προβάλλονται οι αγώνες (των εγχώριων διοργανώσεων) έξι ομάδων από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022. Οι ομάδες αυτές είναι ο Απόλλωνας, η ΑΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα, η ΕΝΠ, η Δόξα και η Αλκή Ορόκλινη. 

ad2mobile

Οι εν λόγω ομάδες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την ΚΟΠ/CFA.TV (που θα είναι στο «μπουκέτο» της Cytavision) για την τριετία 2019-22.

Και τα δύο μέρη του δίπολου διατυμπανίζουν ότι στόχος τους είναι η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου κάτω από κοινή τηλεοπτική στέγη. Το τι θα φέρει ο χρόνος στο εγγύς μέλλον είναι ερώτημα; Το καλοκαίρι του 2019 είναι κοντά.

article 1