ΑΝΑΛΥΣΗ: Πιθανή η μη επανέναρξη Συνομιλιών & λήξη της διαδικασίας

Η διαδικασία συνομιλιών ίσως να μην αρχίσει ούτε και μετά τον Ιούνιο. Ο ΓΓ έχει και την κήρυξη της «λήξης» στα πλάνα του
  • Τι θα πει ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακκιντζί 
  • Δύσκολα τα δεδομένα, ποιο δύσκολα τα ζητούμενα  
  • Δεν εντοπίζει κοινό έδαφος για τους όρους αναφοράς η Λουτ 
  • Ο ΓΓ ΟΗΕ δεν θέλει μόνο συμφωνία σε Όρους Αναφοράς αλλά και «σήμα» ότι υπήρξε αλλαγή στάσης για να επαναρχίσει την διαδικασία 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
@tsangarisp

Ολοένα και πιθανότερο γίνεται το σενάριο που θέλει τις συνομιλίες να μην επαναρχίζουν ούτε και μετά τον Ιούνιο του 2019. Η κάθοδος της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ 3 και 4 Φεβρουαρίου δεν απέδωσε στο βαθμό που αναμενόταν, αν και θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα θετικά αποτελέσματα των επαφών της, η συνάντηση άτυπου χαρακτήρα που θα έχουν οι δυο ηγέτες 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία επίσης δεν «έκρυβε» ευχάριστες εκπλήξεις ως προς το κυπριακό, τουναντίον επιβεβαιώθηκε η άτεγκτη στάση της Άγκυρας στο βασικό θέμα των Εγγυήσεων, κεφάλαιο το οποίο θέτει εκτός συζήτησης η Τουρκία. 

Τι ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη 
Αν και η επικέντρωση δημοσίως έγινε και γίνεται στους Όρους Αναφοράς ως η «απόλυτη προϋπόθεση» για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε άλλο ένα όρο, πέραν της συμφωνίας στους «Όρους Αναφοράς», που αφορά την «αλλαγή στάσης». Δηλαδή ο ΓΓ του ΟΗΕ για να δώσει το πρόσταγμα για έναρξη της διαδικασίας θα πρέπει να έχει πειστεί ότι «κάτι έχει αλλάξει», και ότι οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να εμπλακούν σε ένα ειλικρινή διάλογο που θα οδηγεί στη λύση και όχι για χάριν του διαλόγου. 

Η «αλλαγή πλεύσης» αν και θεωρείται ότι θα προκύπτει και μέσα από μια ενδεχόμενη συμφωνία στους «Όρους Αναφοράς», τόσο ο ΓΓ όσο και η Λουτ θέλουν τις δυο πλευρές να είναι ακόμη πιο ένθερμες και ακόμη πιο ξεκάθαρες ως προς τις προθέσεις τους και κυρίως αυτό να το εκφράσουν και δημοσίως, όχι αόριστα και γενικά αλλά με συγκεκριμένες τοποθετήσεις που θα αποδεικνύουν την «αλλαγή». 

Η έμμεση υπόδειξη προς Άγκυρα και Τ/κ πλευρά 
Αυτό αν και πρόκειται για έμμεση υπόδειξη προς την Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη. 

Τουναντίον Άγκυρα και τ/κ πλευρά σφυρίζουν αδιάφορα προς το θέμα των Εγγυήσεων και ευρύτερα προς την πτυχή της Ασφάλειας αλλά την ίδια ώρα αξιώνουν επιπρόσθετες παραχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς την Διακυβέρνηση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων με την πλέον προχωρημένη θέση τους ως προς την θετική ψήφο «σε όλα», Συμβούλια, Επιτροπές και Αρχές.

>>> Ευρωεκλογές: Ψάχνουν 250,000 ψήφους. Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων <<<

Θέλοντας ουσιαστικά, κατ’ αυτό τον τρόπο, να εμβολιάσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με στοιχεία και χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά σε συνομοσπονδιακού χαρακτήρα λύση παρά ομοσπονδιακού. 

Τι θα πει ο Αναστασιάδης στον Ακκιντζί 
Χαρακτηριστική αυτής της στάσης (που περιγράφεται πιο πάνω) που διατηρεί η Τ/κ πλευρά ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, (του κατά τα άλλα υπέρμαχου της λύσης) ο οποίος με γραπτή δήλωσή του (7/2), μετά την  ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο ηγετών καλούσε τον Νίκο Αναστασιάδη να προσέλθει «με γεμάτα χέρια με προτάσεις».  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την 8η Φεβρουαρίου ήταν ενδεικτικός ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης των δυο ηγετών που θα διεξαχθεί την 26η του ίδιου μήνα. «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου «αλλά για μια άτυπη συνάντηση στην οποία θα έχουν την ευκαιρία οι δύο, ο Πρόεδρος μαζί με τον Τ/κ ηγέτη να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσπάθεια αυτή για τον καταρτισμό των όρων αναφοράς». Πρόσθεσε δε, πως «το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής. Το Κυπριακό είναι και θέμα ξένης κατοχής, η οποία θα πρέπει να αρθεί, αποχώρησης στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους Κυπρίους».

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ξεκάθαρος κατά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη όπως οι δυο πλευρές τοποθετηθούν και επί των έξι κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων και να καταθέσουν τις θέσεις τους για όλα τα κεφάλαια, ώστε να διαφανεί και το μέγεθος της απόκλισης αλλά και της σύγκλισης εκεί που υπάρχει. 

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει προς τον Μουσταφά Ακκιντζί την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μονταντά. 

Ίσως δεν αρχίσει ο διάλογος 
Τα δεδομένα δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλά ούτε και τα ζητούμενα είναι τέτοια που μπορούν να φανερώσουν «θετική προοπτική». Η επανέναρξη του διαλόγου ενδεχομένως να μην είναι εφικτή ούτε και μετά τον Ιούνιο (τα χρονικά σημεία μέχρι τέλη Μαΐου τα αναφέραμε σε προηγούμενη ανάλυση), είναι η προσέγγιση διπλωματικών πηγών, οι οποίες εκτιμούν παράλληλα πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας θα κηρύξει αδιέξοδο και πολύ πιθανό και λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα περίσκεψης όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα καλούν τις δυο πλευρές να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για το τι δέον γενέσθαι. 

Πάντως πολιτικοί κύκλοι δεν κρύβουν και την εκτίμησή τους ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι πολύ δύσκολη η επαναφορά της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με τα χαρακτηριστικά τα οποία σήμερα συζητούνται ως βάση λύσης. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης