ΑΝΑΛΥΣΗ: Σωσίβιο στον πληθωρισμό η χαμηλή ανεργία

Tα πράγματα μπορούν να κινηθούν σε λογικά πλαίσια στην Κύπρο κατά τα επόμενα δύο χρόνια

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Σε μια εποχή που μάλλον έτοιμες λύσεις προς εφαρμογή δεν υπάρχουν προκειμένου οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκλιμακωθούν, το πλέον σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν εισοδήματα προς κάλυψη των περισσότερων δυνατών αναγκών τους. 

Δεδομένh θα πρέπει να θεωρείται η τάση που υπαγορεύει περιορισμό των εξόδων ως μια πρώτη και καθόλα φυσιολογική -σχεδόν ενστικτώδης- αντίδραση έναντι της αύξησης των τιμών. Σε ένα τέτοιο όμως περιβάλλον η συγκεκριμένη τάση μπορεί να οδηγήσει σε μη εξυπηρέτηση οφειλών, λογαριασμών, διδάκτρων κ.ο.κ. αφού πρώτα και κύρια πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης, στέγασης, ένδυσης-υπόδησης και υγείας-παιδείας. Συνεπώς, όπως δεν είναι εύκολες οι οικονομικές πράξεις για τους πολίτες και τα νοικοκυριά σε μια περίοδο ιδιαίτερα υψηλού πληθωρισμού, δεν είναι εύκολες οι εκτιμήσεις ή οι δυνητικές ενέργειες για την οικονομία. 

Δείτε επίσης:

Στην ενδιάμεση έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μεταξύ των εκτιμήσεών του παραθέτει και βασικούς οικονομικούς δείκτες όπως αυτοί προβλέπεται να διαμορφωθούν κατά το 2022 και τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις γίνονται από το ίδιο το Συμβούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και μεγάλους θεσμούς του εξωτερικού όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Brief επεξεργάστηκε ορισμένα από τα εν λόγω στοιχεία επιδιώκοντας να δώσει μια απλή εικόνα για το τι να περιμένουμε φέτος και τα αμέσως επόμενα, δύο χρόνια. 

Στον πρώτο πίνακα που ετοίμασε η Brief παρατίθενται οι εκτιμήσεις για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ: 

Το πιο πάνω γραφικό ουσιαστικά αποτυπώνει την πορεία της οικονομίας και πως αυτή επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, αφού επιβραδύνει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ οδηγώντας την ανάπτυξης σε ποσοστά πέριξ του 2,3%, εάν συνυπολογιστούν οι εκτιμήσεις των προαναφερθέντων φορέων και θεσμών. 

Βεβαίως, η υψηλή ανάπτυξη του 2021 η οποία φαίνεται να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αποδίδεται κυρίως στην αντίδραση της οικονομίας στις βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά σε σύγκριση με το 2020, έτη τα οποία σαφώς επηρεάστηκαν από την πανδημία. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του 2022 καθορίζεται και από τις τιμές που είναι αυξημένες, αφού οι ίδιες ποσότητες προϊόντων πχ καυσίμων για αυτοκίνητα θα είναι περίπου ίδιες αλλά με σαφώς υψηλότερη τιμή. 

Ταυτόχρονα, αντίστοιχες εκτιμήσεις γίνονται και για τον πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται να «τρέξει» εκτός ανεκτών ορίων, βάζοντας δύσκολα σε όλους τους φορείς της οικονομίας, από τους πολίτες και τα νοικοκυριά μέχρι τις επιχειρήσεις και το κράτος. Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους και των επόμενων, δύο χρόνων: 

Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων για την  πορεία του πληθωρισμού κατά το 2022 δείχνει ότι θα κινηθεί κάπου πάνω από το 5%, νοουμένου βεβαίως ότι δε θα προκύψουν άλλες δυσλειτουργίες, αναπάντεχα γεγονότα και μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών. Ως καλή ένδειξη, για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι -για παράδειγμα- η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ, αφού το κόστος ενέργειες αποτελεί κατά κύριο λόγο τη σημαντικότερη πηγή θέρμανσης του πληθωρισμού παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, με επιφυλακτικότητα παρατηρούν ορισμένες αναλυτές τις ενέργειες θεσμών όπως οι Κεντρικές Τράπεζες Ευρωζώνης και ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού. 

Η αξία της χαμηλής ανεργίας
Αυτό όμως που έχει περισσότερη σημασία σε κάθε ανάλυση είναι το ποσοστό της ανεργίας το οποίο δεν εκτιμάται να αυξηθεί, αντίθετα υπολογίζεται ότι το σημερινό χαμηλό ποσοστό πέριξ του 7% θα διατηρηθεί το 2022 και στη συνέχεια θα περιοριστεί, ίσως με κάποια οριακή άνοδο κατά τον επόμενο χρόνο ο οποίος γενικώς αξιολογείται ως η δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών. 

Με τη σταθερότητα στην κατανάλωση, τη διατήρηση υγιών δημοσιονομικών δεικτών και συγκράτηση της ανεργίας έστω με τις δυσκολίες που προκαλεί ο πληθωρισμός, τα πράγματα μπορούν να κινηθούν σε λογικά πλαίσια στην Κύπρο κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Στην προηγούμενη κρίση, της περιόδου από το 2011 μέχρι και το 2014 η ανεργία ήταν στα ύψη, φτάνοντας ακόμη και κοντά στο 20% σε κάποιες περιόδους, κάτι που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη αρνητικές συνθήκες που βίωνε η Κύπρος. 
 

Συντακτική ομάδα Brief