Αντωνίου στην Brief: Να μην βιαστούμε με τον Κατώτατο Μισθό

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ μιλά στην Brief – Τι είχαν συζητήσει με την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας για κατώτατο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΖΑΚΟ

Στην Brief μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κοινωνικούς εταίρους, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως αν χρειαστεί θα δοθεί πρόσθετος χρόνος για να εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. 

>>> Διαβάστε επίσης: Who is Who: Μιχάλης Αντωνίου - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ <<<

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, επεξηγώντας έτσι και τη θέση της ΟΕΒ ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εφαρμόσουμε κάτι που αν εφαρμοστεί λανθασμένα θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με προεκτάσεις τόσο στην ανεργία, όσο και στην αδήλωτη εργασία.

Όσον αφορά τις ανησυχίες της ΟΕΒ ο κ. Αντωνίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως πέραν από το ύψος που θα «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός, η Ομοσπονδία ανησυχεί και για τον χρόνο εφαρμογής του, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Ο κ. Αντωνίου επεξηγώντας τις θέσεις και τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων σχετικά με την θέσπιση ενός Εθνικού Κατώτατου Μισθού αναφέρθηκε και στην αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας πως λόγω του αδόκητου χαμού της δεν πρόλαβαν να δουν προσχέδια ή και προτάσεις που η ίδια επεξεργαζόταν. Ωστόσο, όπως αναφέρει είχαν συζητήσει για την ανάγκη εφαρμογής ενός οριζόντιου μισθού, τις εξαιρέσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν, αλλά και για μηχανισμό αναπροσαρμογής όταν και εφόσον ο κατώτατος μισθός εφαρμοστεί. 

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Brief ο κ. Αντωνίου: 

Κύριε Αντωνίου, τις επόμενες ημέρες θα έχετε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με άλλους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Ποιο είναι το προσχέδιο που είχε κατατεθεί από την Ζέτα Αιμιλιανίδου και ποια είναι η προσέγγιση της ΟΕΒ ως προς το ζήτημα; 

«Με την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας είχαμε συζητήσει το γενικό πλαίσιο θέσπισης Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην βάση των βασικών πορισμάτων των μελετών που διεξήχθηκαν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς, λόγω του αδόκητου χαμού της, δεν προλάβαμε να δούμε προσχέδια ή/και προτάσεις που η ίδια επεξεργαζόταν. 

Συζητήσαμε όμως για το ότι πρέπει να είναι ένας οριζόντιος μισθός, για τις εξαιρέσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλά και για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής όταν ο κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μια εκ των ουσιαστικότερων και βασικότερων διαφωνιών μας με τη Υπουργό αφορούσε τον δείκτη καθορισμού του Εθνικού Διάμεσου Μισθού που αποτελεί την βάση υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Η θέση της ΟΕΒ ήταν και παραμένει η χρήση του ποσού που εκδίδεται από την Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το οποίο ποσό λαμβανόταν διαχρονικά υπόψη στον εκάστοτε διάλογο για τον  κατώτατο μισθό.

Καθώς ο διάλογος θα συνεχιστεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ΟΕΒ έχει υποβάλει πρόσφατα τις εμπεριστατωμένες θέσεις της επί του ζητήματος στον Πρόεδρο».

Τι ερωτήματα και ανησυχίες θα θέσετε ως ΟΕΒ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριε Αντωνίου; Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο; 

«Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ΟΕΒ, πέραν του προφανούς που είναι το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσει» ο εθνικός κατώτατος μισθός, είναι ο χρόνος εφαρμογής του. Ειδικότερα σε ένα ασταθές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, τις διαρκείς αυξήσεις των τιμών και τον καλπασμό του πληθωρισμού, επιβάλλεται η προσεκτική εξέταση του χρόνου για εφαρμογή του κατώτατου μισθού αφού δεν είναι κατάλληλο περιβάλλον για αύξηση των μισθών, κάτι που θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα πληθωρισμού». 

Η ΟΕΒ κύριε Αντωνίου έχει εκφράσει την άποψη ότι η εφαρμογή του κατώτατου με βάση το 60% του διάμεσου μισθού μπορεί να γίνει, αλλά εξελικτικά. Ποια είναι η πρόταση της ΟΕΒ; Με ποιο ποσοστό πρέπει να ξεκινήσει ο κατώτατος; 

«Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, για να επιτυγχάνει τους στόχους του ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός πρέπει να κυμαίνεται πέριξ του 60% του Εθνικού Διάμεσου Μισθού. Ωστόσο, όλες σχεδόν οι χώρες ξεκίνησαν από χαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα ποσοστά για να δώσουν τον αναγκαίο χρόνο προσαρμογής στις επιχειρήσεις. Από μελέτη που διενήργησε η ΟΕΒ σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες με επίσημα στοιχεία του OECD, ο κατώτατος μισθός στην συντριπτική πλειοψηφία (90%) παραμένει σήμερα χαμηλότερα ή και πολύ χαμηλότερα του 60% του Εθνικού Διάμεσου Μισθού της κάθε χώρας.

Αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της θέσης της ΟΕΒ για σταδιακή και σε χαμηλότερα επίπεδα από τον τελικό στόχο εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και για την παράλληλη διεξαγωγή μελέτης επιπτώσεων προτού γίνει οποιαδήποτε αναπροσαρμογή». 

Υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία θεωρείτε αδύνατο να δοθεί κατώτατος μισθός και γιατί; 

«Η ΟΕΒ έχει ήδη συμφωνήσει ότι από το πεδίο εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα πρέπει να εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στην γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και οι ναυτικοί. Αυτές τις εξαιρέσεις προκρίνουν και οι μελέτες που διεξήχθηκαν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Για τις πρώτες δύο κατηγορίες, γεωργοκτηνοτροφία και οικιακοί βοηθοί, είναι αποδεκτό ότι αυτές έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος αυτών αποτελεί η διαμονή και η διατροφή και δεν μπορούν να προσμετρηθούν με απόλυτους αριθμούς. Για την δε ναυτιλία, υπάρχουν εξειδικευμένες διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις με τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων αυτών οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της φύσης του επαγγέλματος».

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ανακοινωθεί η θέσπιση κατώτατου μισθού κύριε Αντωνίου εντός Ιουλίου;

«Η ΟΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο με στόχο να εισακουστούν οι θέσεις και ανησυχίες της και να υιοθετηθούν ρυθμίσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας. Κρατούμε την βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί ο διάλογος μέχρι τον ερχόμενο μήνα, είμαστε βέβαιοι όμως ότι αν χρειαστεί θα δοθεί ο πρόσθετος χρόνος για να εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης, με οριζόντιες επιπτώσεις για όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εφαρμόσουμε κάτι που αν εφαρμοστεί λανθασμένα θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις για την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και για την ανεργία και την αδήλωτη εργασία». 

Χαράλαμπος Ζάκος