Απάτες με κρυπτονομίσματα: Πώς ξεγελούν θύματα στην Κύπρο

Συμβουλές από την Αστυνομία για να αποφύγετε απάτες με δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ


Οι ηλεκτρονικές απάτες ολοένα και αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια και ο κόσμος ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Επιτήδιοι καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να υποκλέπτουν κωδικούς και να αδειάσουν τους λογαριασμούς των θυμάτων τους. Όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Κύπρο, οι απάτες μέσω διαδικτύου πάνε να γίνουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Ένα είδος απάτης είναι υποκλοπή κρυπτονομισμάτων, με τα οποία ασχολείται αρκετός κόσμος και στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα.  

Η Brief επικοινώνησε με τον κ. Σοφοκλή Παναγιώτου, Αστυνομικό στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος μας ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργούν οι επιτήδειοι και πετυχαίνουν υποκλοπή κρυπτονομισμάτων. Μας ανέφερε επίσης και συμβουλές για προστασία από ηλεκτρονικές απάτες.

>>>Τα κύρια θέματα σήμερα (4/8) στην Brief είναι:

Οι κατηγορίες ηλεκτρονικών απατών για κρυπτονομίσματα

(α) Διαφήμιση σε μέσα κοινωνική δικτύωσης 


Ένας τρόπος ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με τον κ. Παναγίωτου είναι μέσω των διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και Instagram που αφορούν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Δημιουργούν, όπως εξήγησε εικονικές εταιρείες ή εικονικές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα όταν κάποιος θέλει να επενδύσει και πατήσει στους συνδέσμους για να δημιουργήσει λογαριασμό τον δελεάζουν να επενδύσει σύμφωνα με τα πόσα λεφτά διαθέτει.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, σε αυτές τις εικονικές πλατφόρμες, εμφανίζεται στον λογαριασμό του θύματος ότι έχει στην κατοχή του €10.000 και με την πάροδο του χρόνου βλέπει ότι αυξάνονται τα χρήματα στον λογαριασμό του.

Σε κάποια φάση όταν ο επενδυτής αποφασίσει να αποσύρει τα λεφτά του από την εικονική πλατφόρμα, ξεκινάνε οι διάφορες προφάσεις για να μην προσπαθήσει να αποσύρει το ποσό, εφόσον είναι εικονικοί οι αριθμοί που βλέπει.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου είναι το ποσό που έχει επενδύσει το θύμα να έχει κλαπεί και οι δράστες του ηλεκτρονικού εγκλήματος να προχωρούν με ένα είδος ξεπλύματος με τα συγκεκριμένα χρήματα.

(β) Κλοπή λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένας άλλος τρόπος υποκλοπής χρημάτων διαδικτυακά, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, είναι η κλοπή λογαριασμών διάφορων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναρτούν δημοσιεύσεις ότι επένδυσε ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην συγκεκριμένη εικονική εταιρεία κρυπτονομισμάτων και έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι φίλοι και οι ακόλουθοί του κλοπιμαίου λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παροτρύνονται να επενδύσουν και εκείνοι τα χρήματα τους.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, μέσω αυτού χακάρουν ή αλλιώς παραβιάζουν και τα στοιχειά άλλων λογαριασμών για να μπορέσουν να προωθήσουν τις εικονικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων. 

Συμβουλές για προστασία από ηλεκτρονική κλοπή

Αρχικά, ο κ. Παναγιώτου συμβουλεύει τους πολίτες να μην αποκαλύπτουν σε κανένα τα στοιχεία των λογαριασμών τους είτε αυτό ζητηθεί σε ηλεκτρονικό μήνυμα ή κάποιος φίλος το ζητήσει μέσα από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Είναι καλύτερο όπως είπε ο κ. Παναγιώτου για αυτές τις πληροφορίες εάν χρειάζονται να γίνονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή κατέδυαν.

Παράλληλα, συμβουλεύει σε περίπτωση που δούμε αναρτήσεις σχετικά με επενδύσεις, είναι καλύτερο να υπάρχει επικοινωνία με τον κάτοχο του λογαριασμού τηλεφωνικώς ή κατέδυαν για επιβεβαίωση. 

Όσον αφορά από την πλευρά των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, σε νομικό πλαίσιο υπάρχουν αρκετές νόμιμες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, όμως στην Κύπρο δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για αυτές τις εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παναγιώτου παροτρύνει τους πολίτες που θέλουν να επενδύσουν, να προχωρήσουν σε μια καλή αναζήτηση της εταιρείας κρυπτονομισμάτων. Όπως εξηγεί πρέπει να προβεί ο μελλοντικός επενδυτής σε ένα είδος αξιολόγησης της εταιρείας, ψάχνοντας την ιστοσελίδα.

Αλεξία Μιχαηλίδου