Αυξημένο ενδιαφέρον για επιχορηγημένες διακοπές σε ξενοδοχεία

Όλες οι πληροφορίες για τις επιχορηγημένες διακοπές σε ξενοδοχεία με ανώτατη τιμή τα €40 ανά άτομο

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε εφαρμογή τέθηκε από τις αρχές του μήνα το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, μέσω του οποίου δίδεται η ευκαιρία σε Κυπρίους να κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανά το παγκύπριο σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ το άτομο, τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που άδραξαν την ευκαιρία και προγραμμάτισαν ολιγοήμερες διακοπές, κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα, στα 100, περίπου, τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν σε αυτό.

Πάντως, παρά το γεγονός πως το ενδιαφέρον των Κυπρίων είναι αυξημένο, εντούτοις, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λόγω και του χαμηλού αριθμού τουριστών που φθάνουν στην χώρα μας.

Η Brief με αφορμή, πάντως, το γεγονός πως διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα από την ημέρα έναρξης του Σχεδίου, επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, και καταγράφει τα δεδομένα μέχρι στιγμής, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες του Σχεδίου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πότε θα γίνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου / Με 50 ευρώ πας Ελλάδα <<<

Αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά…
Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας κι ερωτηθείς για το πως εξελίσσεται το Σχέδιο, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως, «υπάρχει αρκετή ζήτηση από Κυπρίους για ολιγοήμερες διακοπές στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο Σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών». 

Όπως είπε, «έχει κόσμο που επιθυμεί, όπως φαίνεται, να κάνει ακόμη λίγες μέρες διακοπές, καθώς και «κόσμο που δεν έκανε ακόμη διακοπές το προηγούμενο διάστημα και αξιοποιεί αυτό το Σχέδιο για το πράξει, αφού οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές και δεν ξεπερνούν τα 80 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο, δηλαδή τα 40 ευρώ το άτομο, για τον Σεπτέμβριο, ενώ για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο το κόστος είναι ακόμη μικρότερο».

Ερωτηθείς πόσα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα επέλεξαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, είπε πως «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, συμμετέχουν στο Σχέδιο πέραν των 100 ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων διαμερισμάτων, αριθμός αρκετά υψηλός δεδομένου αυτή την στιγμή λειτουργούν 200 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανά το παγκύπριο».

«Επίσης, το γεγονός πως συμμετέχουν τόσα πολλά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα στο σχέδιο είναι και μία έμπρακτη ένδειξη ότι κι εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε την Κυβέρνηση και τα διάφορα Υπουργεία που εκπονούν διάφορα σχέδια, παρά το γεγονός πως αυτό το Σχέδιο δεν είναι και τόσο επικερδές για τα ξενοδοχεία λόγω και των χαμηλών τιμών», τόνισε.

Ως προς τις κρατήσεις ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως «οι περισσότερες κρατήσεις, όπως ήταν και αναμενόμενο, γίνονται για διαμονή σε ξενοδοχεία κατά τα Σαββατοκύριακα, λόγω και του γεγονότος πως ο κόσμος έχει επιστρέψει πλέον στην καθημερινή του ρουτίνα, ενώ άνοιξαν και τα σχολεία και συνεπώς δύσκολα μπορεί να προγραμματίσει διακοπές για περισσότερες μέρες».

>>> Διαβάστε επίσης: Θες να μπεις στο Δημόσιο; Άρχισαν οι αιτήσεις για τις Εξετάσεις <<<

Αν δεν υπήρχε το Σχέδιο θα έκλειναν ήδη πολλά ξενοδοχεία
Κατά τις δηλώσεις του στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπήρχε το Σχέδιο πολλά ξενοδοχεία θα έκλειναν ήδη».

Όπως είπε, «πρέπει να παραδεχθούμε πως το Σχέδιο δεν είναι κάτι που σώζει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και ούτε αλλάζει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί με τις χαμηλές πληρότητες, οι οποίες κατά τις καθημερινές είναι κάτω του 10%, ενώ τα Σαββατοκύριακα φθάνουν το 20% με 40% σε κάποιες περιοχές, λόγω και του Σχεδίου». 

«Αν δεν υπήρχε το Σχέδιο αυτό πιθανότατα οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες θα επέλεγαν να κλείσουν παρά να μείνουν ανοικτές και να έχουν πολύ μικρές ή και μηδαμινές κρατήσεις, αφού η εισροή τουριστών από το εξωτερικό είναι κι αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα», είπε εκφράζοντας εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων-μελών του ΠΑΣΥΞΕ ευχαριστίες στους Κυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε, στήριξαν αρκετά την βιομηχανία σε μία δύσκολη περίοδο. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Σχέδιο
Υπενθυμίζεται πως, το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους Κύπρου και αποσκοπεί, πρωτίστως, στην ενθάρρυνση της πραγματοποίησης διακοπών στην Κύπρο, μέσω:

  • της παροχής προσιτών τιμών από τα τουριστικά καταλύματα,
  • της επιχορήγησης μέρους του κόστους διαμονής προς τους πολίτες που θα το αξιοποιήσουν.

Βασικός, επίσης, σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση του συνόλου των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται να δημιουργηθεί στις διάφορες περιοχές της χώρας, και του γεγονότος ότι τα τουριστικά καταλύματα που θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, υποχρεούνται, στις τιμές που θα προσφέρουν, να παρέχουν πρόγευμα μόνο.

Γενικότεροι στόχοι του Σχεδίου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η γνωριμία των Κυπρίων με τις ομορφιές της πατρίδας μας σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Αναμένεται, δε, ότι το Σχέδιο θα συμβάλει στη μείωση της ύφεσης στην οικονομία και στη διατήρηση της απασχόλησης, στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοϊού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πρακτικές λεπτομέρειες
Το Σχέδιο θα έχει χρονική διάρκεια από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Σε αυτό συμμετέχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα), που προσφέρουν:

  • για το μήνα Σεπτέμβριο την ανώτατη τιμή των 80 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ, 
  • για το μήνα Οκτώβριο την ανώτατη τιμή των 70 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ και 
  • για το μήνα Νοέμβριο την ανώτατη τιμή των 60 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ.

Πρόσθετα, το Σχέδιο προβλέπει την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για παιδιά που θα διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.

Τονίζεται πως, ως ελάχιστη διαμονή για χρήση των πιο πάνω τιμών έχουν καθοριστεί τα δύο βράδια.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Κρατήσεις και αποδεικτικό μόνιμης διαμονής
Αξίζει να σημειωθεί πως, οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δικαιούχους ή οργανωτές ταξιδίων που τους εκπροσωπούν απευθείας με τα τουριστικά καταλύματα, από την ημερομηνία έναρξης του Σχεδίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του δικαιούχου προς το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Επισημαίνεται, ακόμη, πως κατά τη διαδικασία της κράτησης, το τουριστικό κατάλυμα οφείλει να ενημερώνει τον δικαιούχο ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, για να μπορέσει να επωφεληθεί το 25% επιδότησης, θα πρέπει το αργότερο κατά την προσέλευση του στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσει αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό ή τηλέφωνο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης διαμονής). 

Αποτελεί, δε, ευθύνη του δικαιούχου η προσκόμιση τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων, αφού σε περίπτωση μη προσκόμισης τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων, ο αιτητής δεν είναι δικαιούχος και οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που αφορά τη διαμονή του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μέσω του Σχεδίου, εξάλλου, δύναται να επιχορηγηθούν και διανυκτερεύσεις που γίνονται μέσω του προγράμματος «Μικρές Αποδράσεις στα μέτρα σας», στις περιπτώσεις όπου πληρούνται τα πιο πάνω κριτήρια.

Αναλυτικά οι τιμές που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο Σχέδιο:

Μάριος Αδάμου
 
1414
Thumbnail