COVID-19: Το τίμημα μίας λιλιπούτειας χώρας

Ποιες οι συνέπειες για την Κύπρο η οποία βασίζεται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες
  • Οι παραλείψεις τού ενός «σκοτώνουν» την επιχείρηση, την εργασία και το μέλλον του άλλου.
  • Η υγειονομική που εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η κρίση του Covid – 19 ξεκίνησε ως υγειονομική κρίση και εξελίχθηκε σε οικονομική, εργασιακή και κοινωνική κρίση. Θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, είδαμε ήδη τα σημάδια της σε άλλες χώρες του πλανήτη, εάν ο κόσμος δεν συνειδητοποιήσει ότι οφείλει, είναι υποχρεωμένος, πρέπει, επιβάλλεται να λάβει προστατευτικά μέτρα. Μακριά από σενάρια συνομωσίας, μακριά από αμφισβητήσεις και αφορισμούς, η κρίση του κορωνοϊού είναι μια κρίση που αφήνει αποτυπώματα σε όλο το φάσμα της ζωής μας. 

Ακόμη κι αν υποβαθμίζουμε τις συνέπειες και τις παρενέργειές της, ζούμε σε μια κοινωνία, και είμαστε υποχρεωμένοι από τη μια να ακολουθούμε τις οδηγίες, τουλάχιστον αυτές που δίνονται από τους επιστήμονες υγείας και από την άλλη να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τους γύρω μας. 

Υπάρχουν φορές που όλα όσα ζούμε είναι υπό αμφισβήτηση. Υπάρχουν φορές που όλα όσα βιώνουμε τα θεωρούμε υπερβολές και παρατραβηγμένα μέτρα, τάχατες για να φιμωθεί η ελευθερία των ανθρώπων, να «χτυπηθεί» η κοινωνία, να καταστραφεί η οικονομία. Ίσως και να τα πιστεύουμε, ίσως και να είμαστε θιασώτες αυτών των αφηγημάτων, μπορεί και να εμπεριέχουν αλήθειες. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουν εκατοντάδες θέσεις στο Δημόσιο <<<

Μια πραγματικότητα
Όμως, ό,τι κι αν συμβαίνει, η πραγματικότητα είναι μια και είναι μπροστά μας. Υπάρχει μια μεγάλη υγειονομική κρίση η οποία επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η κρίση που οδήγησε σε lockdown πολλές χώρες τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να μην έχει δείξει ακόμη το πραγματικό της πρόσωπο. Ελπίζουμε, όπως τεκμηριώνουν κάποιοι επιστήμονες, ότι ο Covid που ζούμε τώρα να έχει αποδυναμωθεί. 

Όμως, πέραν των θεμάτων υγείας και υγειονομικής φροντίδας, υπάρχει μια μεγάλη εικόνα για το τι σημαίνει αυτή η κρίση για την οικονομία, για τον τουρισμό, τις τράπεζες, για την αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις, για ό,τι σχετίζεται με τη ζωή μας, για όλες τις προεκτάσεις της.

Δυστυχώς, και είναι λυπηρό και είναι απαισιόδοξο, ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι όποιες επιπόλαιες και ανεύθυνες ενέργειές του σε σχέση με τον κορωνοϊό έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία και στην κοινωνία. 

Κρίσιμη καμπή
Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, και είναι γεγονός ότι το ζούμε για πρώτη φορά, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή που οι πράξεις του καθενός και της καθεμιάς έχουν επίπτωση και αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία. Και η Κύπρος δεν σηκώνει ούτε άλλο lockdown, ούτε τοπικό ή παγκύπριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μια λιλιπούτεια χώρα που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, και κακώς, δεν επιτρέπεται να κάνει λάθη τα οποία έχουν τεράστιες επιπτώσεις, μεγάλο οικονομικό τίμημα για όλους και όλες.

Οι παραλείψεις τού ενός «σκοτώνουν» την επιχείρηση, την εργασία και το μέλλον του άλλου και της άλλης. Οι αλυσίδες μετάδοσης είναι πλέον μέσα στα σπίτια μας, στην καθημερινή μας ζωή, στις γειτονιές μας, στους χώρους που κινούμαστε. 

Πάρτε λοιπόν τα μέτρα σας, να τηρήσουμε τα μέτρα που μας επιβάλλουν, κι ας αφήσουμε κατά μέρος τις φιλοσοφικές συζητήσεις. Όπως δήλωσε πολύ εύστοχα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, την περασμένη Πέμπτη (24/9): «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, είναι αόρατος εχθρός».

Χρύσω Αντωνιάδου