Το ΔΝΤ ζητά διαφάνεια & λογοδοσία για το «Ενοίκιο έναντι Δόσης»

• Ποιες οι τρεις υποδείξεις προς το Υπουργείο Οικονομικών
• Προς αναμονή έγκρισης του Σχεδίου από την Ε.Ε.
• Εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
 

 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την Κύπρο για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης». Ειδικότερα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι, «για ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της πιστωτικής πειθαρχίας, το Σχέδιο θα πρέπει να περιορίζεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα εισοδήματά τους». 

Όπως είχε υποδείξει, ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει:

Πρώτο, να διασφαλιστεί η χρονική δέσμευση της στήριξης.

Δεύτερο, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός τιμολόγησης μεταβίβασης για την ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κόστους και των κινδύνων.

Τρίτο, να εφαρμοστεί ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης με έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Η σύσταση του ΔΝΤ είναι στην ίδια γραμμή με την τοποθέτηση των Βρυξελλών οι οποίες απαίτησαν όπως το Σχέδιο να καλύπτει μόνο δανειολήπτες με κατοικίες αξίας κάτω των 250.000 ευρώ και ειδικότερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (GDA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίπτει τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση του Σχεδίου ώστε να καλύψει δάνεια επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλιστεί.

Αναμένουν το πράσινο φως

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την απόφαση τής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα εφαρμοστεί το «mortgage to rent».

>>> Διαβάστε επίσης: Συστάσεις στις τράπεζες: Σύνεση και παρακολούθηση των κινδύνων <<<

Με την έγκριση του Σχεδίου, η  ΚΕΔΙΠΕΣ θα δικαιούται να αγοράζει και να διαχειρίζεται ακίνητα από ευάλωτους δανειολήπτες και να αγοράζει από την τράπεζα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων το 60% της αγοραίας αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα διαγράφουν το 40% της αγοραίας αξίας της εξασφάλισης για να μην υπάρχει προβληματικό δάνειο στον ισολογισμό τους και το ακίνητο θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να κατοικεί στο σπίτι του και εντός 5 ετών θα μπορεί να το επαναγοράσει στην τρέχουσα τιμή της περιόδου. Το ενοίκιο θα καταβάλλεται από το κράτος και το ακίνητο θα είναι ιδιοκτησία της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τη μετάβαση της Κρατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), σε μια «κακή» τράπεζα στην οποία θα παρέχεται η εξουσία να απορροφά «κόκκινα» δάνεια από άλλα ιδρύματα.

Με την έγκριση της πρότασης από τη Διεύθυνση θα κληθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα εξαγοράς πιστώσεων να μεταβιβάσουν «κόκκινα» δάνεια μέσω ενός συστήματος υποθήκης προς μίσθωση.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο θα έχουν όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος και συνταξιούχοι, ανεξάρτητα εάν υπόβαλαν αίτηση ένταξης στο σχέδιο «Εστία». Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει δανειολήπτες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε από το «Εστία».

Χρύσω Αντωνιάδου