Έρχονται και νέες αυξήσεις στην κατασκευαστική βιομηχανία

Σε απελπισία οι εργολάβοι οικοδομών που τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Στις 18/5 η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σε ιστορικό υψηλό επίπεδο ανήλθε τον Απρίλιο του 2022 ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, με τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών να πραγματοποιούν άλμα κατά 24,54%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, λόγω κυρίως της αύξησης κατά 42% στις τιμές μεταλλικών προϊόντων.

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ: Δύσκολο έως ακατόρθωτο το κτίσιμο φέτος <<<

Οι αυξήσεις ωστόσο στα οικοδομικά υλικά είναι συνεχείς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους εργολάβους. Μιλώντας μάλιστα στην Brief ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι από 1.6.22 θα επέλθουν και νέες αυξήσεις της τάξης του 10 – 30% όπως ενημερώθηκαν από τις εταιρείες παρασκευής σκυροδέματος εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Οι εργολάβοι είναι απελπισμένοι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των υλικών οικοδομής. 

Ενδεικτικά ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ο σίδηρος κατέγραψε αύξηση της τάξης του 49%, ο χάλυβας 30%, το πετρέλαιο 30%, τα ασφαλτικά 45%, η λευκή ξυλεία 30%, τα αλουμίνια, 20%, τα τούβλα 10%, οι πλαστικές σωλήνες 30%, ενώ και αρκετά άλλα προϊόντα και πρώτες ύλες κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα.

Το κέρδος των εργολάβων κυμαίνεται συνήθως μεταξύ του 8 – 10% ανέφερε ο κ. Γαβριήλ. Ωστόσο με αυτές τις αυξήσεις το κέρδος έχει μειωθεί σε ποσοστά που αγγίζουν μόλις το 2%, ή σε αρκετές περιπτώσεις οι εργολάβοι δουλεύουν στη ζημιά τους, με αποτέλεσμα να μην είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να ολοκληρώσουν ή να αναλάβουν νέα έργα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει το σύνδεσμο εργολάβων στην πρόθεση του να προχωρήσει με τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για να μπορεί να είναι σε θέση να διαπιστώνει σε ποιο βαθμό είναι λογικές αυτές οι αυξήσεις που καταγράφονται και πότε θα πρέπει να επέρχονται μειώσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Γαβριήλ μια τέτοια προσπάθεια παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες αλλά θα επιχειρήσουμε να την πετύχουμε ενδεχομένως και με τη συνεισφορά του ΕΤΕΚ.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Γαβριήλ υπέβαλε την εισήγηση του προς την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας όσον αφορά στα έργα του δημοσίου. Όπως μας ανέφερε ο κ. Γαβριήλ στην Ελλάδα αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν τις εταιρείες που ολοκληρώνουν στην ώρα τους ή και νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα τις εταιρείες που ανέλαβαν έργα του δημοσίου, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην αγορά.

Ο κ. Γαβριήλ έδωσε και μια άλλη διάσταση σε όλη αυτή την κατάσταση σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να προκύψει θέμα με την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα. Και αυτό όχι εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές στα υλικά οικοδομής, αλλά όπως είπε ο κ. Γαβριήλ, εξαιτίας μιας απόφασης της Στατιστικής Υπηρεσίας να σταματήσει να εκδίδει το δείκτη των εργατικών του κλάδου. Αυτό, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο υπολογισμού του κόστους των εταιρειών όσον αφορά στους εργαζόμενους τους αλλά και του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ, με αποτέλεσμα όπως είπε να τίθεται θέμα παραχώρησης αυξήσεων στους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ