Έτσι θα συνεργάζονται Ιατρικές Σχολές Πανεπιστημίων με νοσοκομεία

Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου και οι προϋποθέσεις για μετατροπή νοσηλευτηρίων σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

Το πλαίσιο που θα διέπει την συνεργασία Ιατρικών Σχολών Πανεπιστημίων με τα κρατικά και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όπως επίσης και την λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, καθορίζει νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση και κατέθεσε στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Υγείας με γνώμονα την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της συνεργασίας των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ – δημόσια νοσηλευτήρια) και τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια για κλινική εκπαίδευση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών σε αυτά, καθώς και για σκοπούς ρύθμισης της άσκησης κλινικού έργου από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των πανεπιστημίων και της άσκησης διδακτικού και ερευνητικού έργου από ιατρούς και άλλο παραϊατρικό προσωπικό στα εν λόγω νοσηλευτήρια, προχώρησε στην ετοιμασία του «περί Συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού / Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου του 2020».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα, μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προνοούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Οι γενικές αρχές και προϋποθέσεις που θα διέπουν την κλινική εκπαίδευση φοιτητών στα νοσηλευτήρια καθώς και τα πρότυπα ποιότητας, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται από τις Ιατρικές Σχολές, σε σχέση με την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.
  • Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση συνδεδεμένων και πανεπιστημιακών κλινικών καθώς και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής ιατρικής γνώσης και της αξιοποίησης της επιστήμης για ποιοτικές καινοτόμες ιατρικές διεργασίες.
  • Ο καθορισμός των όρων συμμετοχής, στην άσκηση κλινικού έργου από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των πανεπιστημίων και στην άσκηση διδακτικού και ερευνητικού έργου από ιατρούς και άλλο παραϊατρικό προσωπικό των νοσηλευτηρίων.

Σύναψη συμφωνιών
Ανάμεσα σε άλλα το νομοσχέδιο καθορίζει τον τρόπο σύναψης συμφωνιών μεταξύ νοσηλευτηρίων και Ιατρικών Σχολών Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, για την έναρξη και εφαρμογή προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης σε νοσηλευτήριο, μεταξύ του Πανεπιστημίου ή της Ιατρικής Σχολής και του Νοσηλευτηρίου συνάπτεται συμφωνία
    
Νοείται ότι, στην περίπτωση των Νοσηλευτηρίων που διευθύνονται από τον Οργανισμό (ΟΚΥΠΥ), η συμφωνία συνάπτεται μεταξύ του Οργανισμού και του Πανεπιστημίου ή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
    
Καθορισμός δυνατοτήτων εκπαίδευσης
Επίσης, βάσει τον διατάξεων του νομοσχεδίου ο Οργανισμός παρέχει επαρκή μέσα για εκπαίδευση και τον απαιτούμενο για κάθε φοιτητή διδακτικό έργο από νοσοκομειακούς ιατρούς. 

Ακόμη, ο Οργανισμός καθορίζει με απόφασή του συνολικά, με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοσηλευτηρίου/κλινικής σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, το μέγιστο αριθμό ωρών κλινικής εκπαίδευσης και διδακτικού έργου που κάθε Κλινική/Τμήμα ανά Νοσηλευτήριο μπορεί να προσφέρει.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
    
Υποβολή εγγράφων των φοιτητών
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Ιατρική Σχολή υποβάλλει προς το Νοσηλευτήριο, τα ακόλουθα:

  • Κατάλογο φοιτητών που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την μέχρι ενός συγκεκριμένου επιπέδου προηγούμενη εκπαίδευση και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα κλινικής εκπαίδευσης, ανά έτος σπουδών,
  • Ασφάλιση υγείας και ασφάλιση αστικής ευθύνης για κάθε φοιτητή που ισχύει καθ’ όλο το διάστημα της κλινικής εκπαίδευσης,
  • Πιστοποιητικό υγείας και κατάσταση εμβολιασμού για κάθε φοιτητή, για τις ασθένειες που καθορίζονται, σε εγκύκλιο που εκδίδει ο Υπουργός,
  • Πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για κάθε φοιτητή, το οποίο εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Αστυνομίας Νόμου ή/και από την αρμόδια αρχή του κράτους προέλευσης ή καταγωγής του φοιτητή, νοουμένου ότι δεν έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του, και
  • Υπεύθυνη δήλωση τήρησης εμπιστευτικότητας στο καθορισμένο από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού ή/του Νοσηλευτηρίου σχεδιότυπο, υπογραμμένη από το φοιτητή σε σχέση με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που του γνωστοποιούνται στο χώρο κλινικής εκπαίδευσης.

Τα πιο πάνω έγγραφα υποβάλλονται τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης.

Αρχές κλινικής εκπαίδευσης
Σε ό,τι αφορά τις Αρχές κλινικής εκπαίδευσης, βάσει των διατάξεων, με ευθύνη της Ιατρικής Σχολής, μόνο φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την μέχρι συγκεκριμένου επιπέδου προηγούμενη εκπαίδευση μπορεί να συμμετέχει στην κλινική εκπαίδευση. 
    
Επίσης, κατά τη διάρκεια της κλινικής εκπαίδευσης, ο φοιτητής πρέπει να διατηρεί την εγγραφή του ως φοιτητής Ιατρικής Σχολής.
    
Παροχή υπηρεσιών κλινικής εκπαίδευσης
Η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής Σχολής προσφέρεται σε:

  • Νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ∙
  • Ιδιωτικά νοσηλευτήρια∙ ή
  • Πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια.

Ευθύνη για τη φροντίδα ασθενών κατά τη διάρκεια της κλινικής εκπαίδευσης
Εξάλλου και σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το Νοσηλευτήριο ή/και κάθε εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα υγείας στους ασθενείς είτε από δικούς του Κλινικούς Εκπαιδευτές είτε από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού Ιατρικής Σχολής είτε από φοιτητές, κατά τη διάρκεια της κλινικής τους εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, το Νοσηλευτήριο είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση επαρκούς εποπτείας στους φοιτητές κατά τη διάρκεια της κλινικής τους εκπαίδευσης.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<
    
Άρνηση πρόσβασης ή απομάκρυνση φοιτητή από Νοσηλευτήριο
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις σε ό,τι αφορά την άρνηση πρόσβασης ή απομάκρυνσης φοιτητή από το νοσηλευτήριο. Συγκεκριμένα, το Νοσηλευτήριο δύναται με απόφαση του Διευθυντή της Κλινικής να απαιτήσει την απομάκρυνση από το Νοσηλευτήριο ή/και οποιαδήποτε υποδομή του ή να αρνηθεί την πρόσβαση σε οποιοδήποτε φοιτητή, ο οποίος:

  • Επιδεικνύει επικίνδυνη συμπεριφορά για τη ζωή, την υγεία ή/και την ασφάλεια των ασθενών του νοσηλευτηρίου, και/ή
  • Έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά ή/και άλλα εθιστικά φάρμακα ή ουσίες, και/ή
  • Παραβιάσει τον κώδικα ιατρικής επαγγελματικής δεοντολογίας. 

Ευθύνη Ιατρικής Σχολής για ζημιές ή σωματική βλάβη
Με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι το Νοσηλευτήριο/Οργανισμός δεν υπέχει οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή σωματική βλάβη τυχόν προκληθεί σε φοιτητή εξ αμέλειας του ίδιου ή άλλου φοιτητή ή εξ υπαιτιότητας του ίδιου ή άλλου φοιτητή, εντός των εγκαταστάσεων του Νοσηλευτηρίου. 
    
Έτσι, βάσει των σχετικών διατάξεων, η Ιατρική Σχολή αποζημιώνει το Νοσηλευτήριο για κάθε απώλεια, αξίωση αποζημίωσης και έξοδα οποιουδήποτε είδους ή φύσης προκύπτουν λόγω αμέλειας ή εξ υπαιτιότητας φοιτητή.
    
Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως η Ιατρική Σχολή φέρει την αποκλειστική ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά τυχόν προκληθεί στις εγκαταστάσεις του Νοσηλευτηρίου εξ αμελείας ή εξ υπαιτιότητας φοιτητή.
    
Ευθύνη Νοσηλευτηρίου
Την ίδια ώρα, το Νοσηλευτήριο γνωστοποιεί σε κάθε φοιτητή και στην Ιατρική Σχολή όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε ισχύ στο Νοσηλευτήριο και αφορούν στο κλινικό έργο, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για διαχείριση ατυχημάτων.
    
Πειθαρχικός έλεγχος φοιτητών
Τηρουμένων των διατάξεων των οικείων Νόμων, κανονισμών και/ή κανόνων, για σκοπούς πειθαρχικού ελέγχου των φοιτητών, η Ιατρική Σχολή έχει αρμοδιότητα διερεύνησης καταγγελιών κατά φοιτητών για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευσή τους. 
        
Ακόμη, η Ιατρική Σχολή ενημερώνει τον φοιτητή καθώς και το Νοσηλευτήριο ή/και τους εξουσιοδοτημένους αντιπρόσωπούς του για την ύπαρξη καταγγελίας και για την έκβαση οποιωνδήποτε διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει για πειθαρχικό έλεγχο, εναντίον του. 

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, το νομοσχέδιο προνοεί πως υφιστάμενα ή νέα νοσηλευτήρια που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στη Δημοκρατία, τα οποία υπάγονται σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή είναι αδειοδοτημένα με βάση τις διατάξεις του «περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου», δύνανται να μετονομαστούν ή να ονομαστούν αντίστοιχα, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, νοουμένου ότι πληρούνται οι σχετικές διατάξεις.
    
Αξίζει να αναφερθεί πως, νοσηλευτήριο το οποίο επιθυμεί να μετονομαστεί ή να ονομαστεί ως πανεπιστημιακό υποβάλει αίτηση στον Υπουργό για εξασφάλιση έγκρισης να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στην περίπτωση Νοσοκομείου το οποίο ανήκει στον ΟΚΥΠΥ το αίτημα υποβάλλεται από τον Οργανισμό στον Υπουργό Υγείας για το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο.
    
Σημειώνεται πως, ο Υπουργός Υγείας αξιολογεί το αίτημα του νοσηλευτηρίου με όρους και διαδικασία, η οποία καθορίζεται με Κανονισμούς.
    
Τονίζεται, δε, πως στην περίπτωση που αδειοδοτημένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει διενεργήσει μεγάλες οργανωτικές αλλαγές τότε χρειάζεται εκ νέου αδειοδότηση από τον Υπουργό.
    
Προϋποθέσεις για την λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. 

Ειδικότερα, νοσηλευτήριο το οποίο ζητεί ή για το οποίο γίνεται αίτηση ονομασίας του ως Πανεπιστημιακό, πρέπει να παρέχει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και να συνεργάζεται με μια ή περισσότερες Ιατρικές Σχολές σε σχέση με τα αναφερόμενα στις παραγράφους (α) έως (στ) προκειμένου να αποκτηθεί έγκριση για χρήση του τίτλου «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο»:    
(α)
Σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση με βάση την έρευνα στην ιατρική και άλλους τομείς της υγείας·
(β) Οι σπουδαστές των συμβεβλημένων με το νοσοκομείο ιατρικών σχολών να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρακτικής και θεωρητικής τους εκπαίδευσης στο νοσοκομείο·
(γ) Σημαντική συνεισφορά στη διδακτορική διατριβή στις περισσότερες κλινικές μελέτες στην ιατρική και άλλους κλάδους υγείας·
(δ) Δέσμευση για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές επαγγελματιών υγείας·
(ε) Βασική έρευνα για τη βιοϊατρική και την υγεία, καθώς και κλινική έρευνα στους περισσότερους κλινικούς κλάδους μπορεί να τεκμηριωθεί·
(στ) Ερευνητική δραστηριότητα μεγάλης εμβέλειας με υψηλά διεθνή πρότυπα μπορεί να τεκμηριωθεί.
        
Τονίζεται πως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι προαναφερόμενες απαιτήσεις είναι οι ελάχιστες που πρέπει να ικανοποιούνται για να αποκτηθεί έγκριση για χρήση του τίτλου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ σημειώνεται πως με Κανονισμούς δύναται να καθορίζονται περαιτέρω απαιτήσεις για απόκτηση έγκρισης.

Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης
Με το νομοσχέδιο καθορίζεται ότι, σε κάθε Ιατρική Σχολή συστήνεται Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης της κλινικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους φοιτητές της. 
    
Η Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή ποιοτικού προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής Σχολής και επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ του Νοσηλευτηρίου ή/και της Κλινικής/Τμήματος και της Ιατρικής Σχολής, ενώ λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.

Η Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης απαρτίζεται από:

  • Τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης στην οποία η Ιατρική Σχολή έχει τη βασική έδρα λειτουργίας του προγράμματος κλινικής εκπαίδευσής της, όταν αυτός είναι ιατρός, ως εκ της θέσεως τους (ex officio) ως Συμπρόεδρο:        
    Νοείται ότι, όπου ο Γενικός Διευθυντής του Νοσηλευτηρίου δεν είναι ιατρός, τότε μετέχει ο Επιστημονικός Διευθυντής της Διεύθυνσης εάν είναι ιατρός.
    Νοείται περαιτέρω ότι, όπου ούτε ο Επιστημονικός Διευθυντής είναι ιατρός, τότε μετέχει ο αρχαιότερος ιατρός,
  • Τον Κοσμήτορα ή Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, ως εκ της θέσεως του (ex officio) ως Συμπρόεδρο,
  • Εκπρόσωπο των μελών ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής στο αντίστοιχο δημόσιο νοσηλευτήριο, που καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία του Πανεπιστημίου για θητεία ενός (1) έτους και με δυνατότητα επανεκλογής μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες θητείες: 
    Νοείται ότι, σε περίπτωση που δεν δραστηριοποιείται ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής στον κλινικό χώρο, ο εκπρόσωπος προέρχεται από το ακαδημαϊκό προσωπικό με βάση διαδικασία που καθορίζει η Ιατρική Σχολή, και 
  • Εκπρόσωπο των νοσοκομειακών ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κλινικής εκπαίδευσης στο αντίστοιχο νοσηλευτήριο, που εκλέγεται από το σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών του νοσηλευτηρίου με θητεία ενός (1) έτους και με δυνατότητα επανεκλογής μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες θητείες. 

Η θητεία των Συμπροέδρων και των άλλων δύο μελών της Μεικτής Επιτροπής Παρακολούθησης διαρκεί για όσο χρόνο διατηρούν την ιδιότητα με την οποία διορίζονται στη Μεικτή Επιτροπή.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι αρμοδιότητες
Η Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του αντίστοιχου Πανεπιστημίου,
  • Μεριμνά για τη διασφάλιση ποιοτικής κλινικής εκπαίδευσης,
  • Ενημερώνεται για τις διαδικασίες επιλογής Νοσοκομειακών Ιατρών που παρέχουν κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, 
  • Επιλαμβάνεται ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης,
  • Συμβάλλει στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης του προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης,
  • Υιοθετεί ευρωπαϊκές οδηγίες σε σχέση με την κλινική εκπαίδευση,
  • Ενημερώνεται για τα πρότυπα ποιότητας της κλινικής εκπαίδευσης που αποφασίζονται από την Ιατρική Σχολή και συμβάλλει στην εφαρμογή τους, και
  • Παρακολουθεί την υλοποίηση των προτύπων ποιότητας κλινικής εκπαίδευσης και εισηγείται διορθωτικά μέτρα.

Πανεπιστημιακός ιατρός
Πέραν των πιο πάνω και σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μέλος του Ακαδημαϊκού προσωπικού ή μέλος ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής δύναται να οριστεί ως πανεπιστημιακός ιατρός εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ιατρών του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου,
  • Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, 
  • Δεν υπερβαίνει την ηλικία συνταξιοδότησης στο Πανεπιστήμιο, και
  • Έχει εκλεγεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του Πανεπιστημίου. 

Επισημαίνεται πως, η προκήρυξη Ιατρικής Σχολής για θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού σε κλινικές ειδικότητες γίνεται μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του Οργανισμού, ενώ ο Πανεπιστημιακός ιατρός δύναται να τοποθετείται και να ασκεί κλινικά, διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα σε νοσηλευτήριο με βάση και τις ανάγκες του νοσηλευτηρίου.
    
Για την ανάληψη κλινικών, διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων από πανεπιστημιακό ιατρό, η Ιατρική Σχολή απευθύνει γραπτό αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το αίτημα περιλαμβάνει την ειδικότητα του πανεπιστημιακού ιατρού, το Νοσηλευτήριο και την Κλινική ή Τμήμα στο οποίο γίνεται αίτηση να υπηρετήσει. 

Τονίζεται ότι, η απόφαση ανάληψης καθηκόντων γνωστοποιείται στον Κοσμήτορα και το Γενικό Διευθυντή του Νοσηλευτηρίου, καθώς και ότι ο πανεπιστημιακός ιατρός που τοποθετείται σε Νοσηλευτήριο ασκεί καθήκοντα σε Ενιαίες ή Διακριτές Κλινικές/Τμήματα.

Μάριος Αδάμου