Ευρεσιτεχνία: Πως να κατοχυρώσεις την ιδέα σου/Λεπτομέρειες

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για ευρεσιτεχνίες εν μέσω lockdown, στην Κύπρο τα πράγματα κινήθηκαν σε κανονικούς ρυθμούς, δεν μας έφερε... ιδιαίτερη έμπνευση ο περιορισμός


ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μεγάλη έμπνευση έφερε και χρόνο για δημιουργία έδωσε στον κόσμο στην Ελλάδα το lockdown λόγω κορωνοϊού, αφού σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώθηκε αύξηση γύρω στο 28% στις αιτήσεις ενώ ορισμένες από αυτές αφορούσαν και εφευρέσεις σχετικές με την πανδημία

Στην Κύπρο από την άλλη, όπως θα δούμε και πιο κάτω, δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη αύξηση το τρίμηνο Μαρτίου-Μαϊού φέτος σε σχέση με το περσινό. Φαίνεται ότι lockdown δεν λειτούργησε το ίδιο εποικοδομητικά όπως στην Ελλάδα.  

Πως όμως μπορείς να κατοχυρώσεις την δική σου πατέντα και ποια είναι η διαδικασία για έγκριση της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Τι εννοούμε με τον όρο ευρεσιτεχνία;

Η Brief για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ήρθε σε επικοινωνία με τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σχετικά σταθερές οι αιτήσεις εν μέσω lockdown στην Κύπρο 

Κατ' αρχάς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Brief από λειτουργό του Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για ευρεσιτεχνία σε σχέση με πέρσι.  

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 (κατά τον οποίο ξεκίνησε το lockdown) παρατηρήθηκε μικρή αύξηση με 121 αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας από τον Mάρτιο του 2019 που είχαν γίνει 108 αιτήσεις. Σταθερός παρέμεινε ο Απρίλιος του 2020 με  93 αιτήσεις σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 που είχαν γίνει 97 αιτήσεις. Μείωση σημειώθηκε τον Μάιο του 2020 με 95 αιτήσεις σε σύγκριση με τον Mάιο του 2019 που έγιναν 120 αιτήσεις ενώ τον Ιούνιο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση με 114 αιτήσεις από τον Ιούλιο του 2019 (103 αιτήσεις).

Tι εννοούμε με τον όρο «ευρεσιτεχνία» - Τι είναι εφεύρεση και τι όχι 

Η ευρεσιτεχνία (ή αλλιώς πατέντα) είναι το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης που δίνεται για κάποιο διάστημα στον εφευρέτη (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία) για μια νέα μέθοδο, ουσία ή μηχανισμό. Για να κατοχυρώσεις την πατέντα σου, χρειάζεσαι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) είναι ο τίτλος προστασίας με ισχύ 20 χρόνων (εφόσον πληρώνονται τα ετήσια τέλη) που χορηγείται στο δικαιούχο για επινοήματα νέα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής. 

>>> Διαβάστε επίσης: Έχετε ακόμα λίρες; Ποιες έχουν αξία και πόσα πάνε σήμερα... <<<

Δεν μπορούν όμως να κατοχυρωθούν όλες οι αιτήσεις που καταχωρούνται αφού υπάρχουν κριτήρια για το τι εστί εφεύρεση και τι όχι. Μία εφεύρεση κρίνεται νέα αν δεν ανήκει στη στάθμη της τεχνικής και εμπεριέχει εφευρετική δραστηριότητα -αν δηλαδή, κατά την κρίση ειδικού, δεν προκύπτει με προφανή τρόπο από την υπάρχουσα στάθμη της τεχνικής. Επιδεκτική βιομηχανικής εφαρμογής είναι εφόσον μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας. 

Για παράδειγμα, δεν θεωρούνται ευρέσεις: 

  • Οι ανακαλύψεις, οι επιστημονικές θεωρίες και οι μαθηματικοί μέθοδοι 
  • Οι αισθητικές δημιουργίες 
  • Τα σχέδια, οι κανόνες και οι μέθοδοι για την άσκηση πνευματικών δραστηριοτήτων, για παιχνίδια, για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών 
  • Οι παρουσιάσεις πληροφοριών 

Επίσης, αναφέρει ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, δεν χορηγείται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με εφεύρεση της οποίας η εκμετάλλευση είναι αντίθετη με τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη, νοουμένου ότι η εκμετάλλευση δε θεωρείται ότι είναι αντίθετη απλώς και μόνο επειδή απαγορεύεται από το νόμο και τους κανονισμούς. 

Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης μιας αίτησης για ευρεσιτεχνία 

Πριν εγκριθεί η αίτηση γίνεται έλεγχος στο European Patent Office (EPO), μας αναφέρει η λειτουργός του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας: «Δεν κάνουμε εμείς τον έλεγχο, δεν έχουμε τον εξοπλισμό. Η αίτηση έρχεται εγκεκριμένη από το EPO, καταχωρούνται τα έγγραφα και εξετάζονται από τους εξεταστές ότι πράγματι τα έγγραφα είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο EPO. Μετά γίνεται η εγγραφή της πατέντας και δίνεται ο εγγεγραμμένος Κυπριακός αριθμός. Οι πατέντες που έρχονται σε εμάς μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε και την οποιαδήποτε εφεύρεση αλλά το EPO αποφασίζει αν θα κατοχυρωθεί ή όχι. Όσοι φέρνουν τις ιδέες τους σε εμάς, θα τις στείλουμε στο EPO για να μας πει αν είναι πατέντα», δήλωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρει ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο πληρεξούσιος δικηγόρος ή ο αιτητής μπορεί να καταχωρήσει την αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας μαζί με τα κείμενα που την συνοδεύουν και περιλαμβάνουν την περιγραφή, αξιώσεις, περίληψη και σχέδια (αν υπάρχουν) στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. 

Η αίτηση εξετάζεται προκαταρκτικά όσον αφορά τις τυπικότητες και την μορφή των εγγράφων και εφόσον πληροί τις απαιτήσεις του Νόμου αποστέλλεται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με το ανάλογο τέλος για την διεξαγωγή της έκθεσης έρευνας, η οποία αφού μελετηθεί από τον καταθέτη και εφόσον η εφεύρεση είναι εγγράψιμη, καταχωρείται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Αφού καταβληθούν τα ανάλογα τέλη, εκδίδεται το Πιστοποιητικό Χορήγησης και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥΣΙΑ 

Διαβάστε ΕΔΩ τον οδηγό για καταχώρηση της αίτησης σας  

Κατάθεση αίτησης για διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καταθέσεις διεθνή αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτή η αίτηση πρέπει να κατατεθεί σε τρία αντίγραφα στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. 

Για να κατατεθεί διεθνής αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

  • Ο αιτητής να είναι υπήκοος ή κάτοικος της Κύπρου 
  • Η αίτηση να έχει συμπληρωθεί στην Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική γλώσσα. 
  • Να συμπεριλαμβάνονται οι προδιαγραφές, δηλαδή, η περιγραφή, οι αξιώσεις, η περίληψη και τυχόν σχέδια της εφεύρεσης. 
  • Να καταβληθούν το τέλος έρευνας, το διεθνές τέλος και το τέλος μεταβίβασης όπως προνοούνται στον ανάλογο κανονισμό της Συνθήκης Συνεργασίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥΣΙΑ 

Πόσα χρόνια ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Η διάρκεια του διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι 20 χρόνια από την ημερομηνία καταχώρισης της αίτησης, αναφέρει ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ενώ η διατήρηση της ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας εξαρτάται από την καταβολή των καθορισμένων ετήσιων τελών ανανέωσης. 

>>> Διαβάστε επίσης: Οκτώ Πανεπιστήμια στην Κύπρο: Ξεκινούν κανονικά, online ή blended; <<<

Στην περίπτωση που το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορά φάρμακο, μετά από σχετική αίτηση παρέχεται επιπλέον προστασία η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 χρόνια, από την ημερομηνία λήξης του κυρίως διπλώματος ευρεσιτεχνίας. 

Επιπλέον, αν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορά παιδιατρικό φάρμακο δίνεται επιπρόσθετη προστασία 6 μηνών, μετά την κατάθεση της ανάλογης αίτησης. 

Ποια είναι η διαδικασία ανανέωσης ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Η αίτηση για ανανέωση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας πρέπει να συνοδεύεται από το προκαθορισμένο τέλος ανανέωσης της συγκεκριμένης χρονιάς, μέσα σε 3 μήνες πριν από την λήξη του διπλώματος, αναφέρει ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που η αίτηση καταχωρείται μέσω αντιπροσώπου θα πρέπει να καταχωρηθεί ο τύπος εξουσιοδότησης πληρεξουσίου αντιπροσώπου, υπογραμμένος από τον ιδιοκτήτη του διπλώματος. 

Υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση για καθυστερημένη πληρωμή τελών ανανέωσης για κάθε μήνα ή μέρος του μήνα καθυστέρησης (να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες). Η επιβάρυνση είναι 25% επιπρόσθετα του ποσού ανανέωσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<      

Εφόσον δεν έχουν καταβληθεί τα ετήσια τέλη ανανέωσης για το δίπλωμα εντός της περιόδου χάριτος των 6 μηνών που παρέχεται από το Νόμο, η αίτηση αποσύρεται ή το δίπλωμα διαγράφεται. 

Ο καταθέτης έχει το δικαίωμα, μέχρι 12 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος ή εντός 18 μηνών από την ημερομηνία απόσυρσης / διαγραφής, να καταθέσει αίτηση για επαναφορά. Αν ο Έφορος εγκρίνει την αίτηση για επαναφορά, τότε ο καταθέτης καλείται να καταχωρήσει την αντίστοιχη ανανέωση, καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα τέλη ανανέωσης μαζί με τις ανάλογες επιβαρύνσεις και το τέλος επαναφοράς. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΔΩ

    Κυπριάνα Σταύρου