Το Ισραήλ ενημερώθηκε για το σχέδιο εργασίας στο «Αφροδίτη»

Οι Εποπτικές Αρχές του Ισραήλ ενημερώθηκαν για το σχέδιο εργασίας στην «Αφροδίτη»

•    Η NewMed Energy έδωσε επίσημα όλες τις λεπτομέρειες
•    Προς διερεύνηση επιλογών για την προμήθεια φυσικού αερίου εντός και εκτός Κύπρου μέσω αγωγών

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η NewMed Energy, ένας από τους εταίρους της Chevron στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ενημέρωσε μόλις πρόσφατα την Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ και το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ,  για το σχέδιο εργασίας στο τεμάχιο 12 και ότι «οι εταίροι έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν τη γεώτρηση μέχρι τον Αύγουστο του 2023». H γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» (οικόπεδο 12) της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

>>Διαβάστε επίσης: Σε εξονυχιστικό έλεγχο διαδικασίες, πρακτικές για αγορές φαρμάκων<<

Σύμφωνα με  την επιστολή της εταιρείας, την οποία αποκαλύπτει η Brief, «η Κοινοπραξία αναφέρει με σεβασμό ότι σήμερα έλαβε την τροποποίηση της Σύμβασης Καταμερισμού Παραγωγής (PSC), η οποία υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022». Οι εταίροι στο κοίτασμα 12 έχουν τα εξής ποσοστά: Chevron και  BG Cyprus Ltd από 35%  και  NewMed Energy 30%

>>Διαβάστε επίσης: Αυξανόμενες οι πιέσεις στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις<<

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NewMed Energy, «τόσο οι εταίροι του κοιτάσματος “Αφροδίτη” όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση διερευνούν επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου και την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς και της παγκόσμιας αγοράς LNG».

Η NewMed Energy, εκ των συνεργατών της κοινοπραξίας του τεμαχίου 12, στη Μεσόγειο Θάλασσα λειτουργεί από τη Chevron, τη Shell και τη NewMed και τον περασμένο Σεπτέμβριο ενέκρινε προϋπολογισμό 192 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εργασίες γεώτρησης αξιολόγησης και προτροφοδότησης για την ανάπτυξη του τεμαχίου «Αφροδίτη».

Η γεώτρηση θα γίνει από το γεωτρύπανο Stena Forth της Stena Drilling. 

Οι εξελίξεις σε σχέση με την «Αφροδίτη» κινούνται πολύ αργά. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, και το 2013 έγινε η πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Οι διαδικασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος οφείλονταν, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2014, και στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που έστρεψε τις εταιρείες προς άλλες κατευθύνσεις. 

Με την ανάκαμψη των τιμών, η κυβέρνηση παραχώρησε άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την «Αφροδίτη» τον Νοέμβριο του 2019. Η άδεια είναι η πρώτη που  παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ημέρα συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών (Chevron, Shell και Delek), που έχουν τα δικαιώματα του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ότι εντός δύο ετών θα πραγματοποιείτο η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Ωστόσο, η πανδημία καθυστέρηση την υλοποίηση των στόχων.

Τα 4,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» καλύπτουν την εσωτερική αγορά της Κύπρου, καθώς και οι ανάγκες της για ηλεκτροπαραγωγή ανέρχονται στα 500 εκατ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες γειτονικών χωρών όπως είναι η Αίγυπτος για υγροποίηση των σταθμών υγροποίησης Idkou και Damieta. 
Η Chevron εκτιμά ότι η «Αφροδίτη» περιέχει 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

O Yossi Abu, Διευθύνων Σύμβουλος της NewMed Energy δήλωσε πριν από δυο μήνες: «Παράλληλα με την έντονη δραστηριότητα για επέκταση της παραγωγής από κοίτασμα Leviathan που καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας και περιφερειακής αγοράς, προωθούμε την ανάπτυξη της του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ενός άλλου μεγάλου κοιτάσματος, για να βοηθήσουμε στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό αέριο».

Χρύσω Αντωνιάδου