Και τώρα τι θα κάνει ο Χάρης; Επιλογές, ευκαιρίες, Ανασχηματισμός

Το deal με τον Νίκο Αναστασιάδη, η συσπείρωση του ΔΗΣΥ, η επιστροφή στο κόμμα και πότε θα γίνει Ανασχηματισμός 

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο επέλεξε ο Χάρης Γεωργιάδης να ανακοινώσει την έξοδό του από την Κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του, η οποία θα γίνει σε έξι με οκτώ μήνες από σήμερα. Μια τακτική που συνήθως συναντάται στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε ισχυρά πόστα όπως εκτελεστικών διευθυντών σε μεγάλους οργανισμούς παρά στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν είναι πρωτόγνωρη ούτε και στο πολιτικό σκηνικό. Αρκετά ισχυρά πολιτικά πρόσωπα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο, με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα της Μέρκελ, η οποία προανήγγειλε και αυτή 8 μήνες πριν την λήξη της θητείας της στην ηγεσία του CDU ότι δεν θα επαναδιεκδικούσε τη θέση (μετά από σοβαρές εκλογικές ήττες σε τοπικό επίπεδο) ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι η τρέχουσα θητεία της θα είναι και η τελευταία στην Καγκελαρία. 

Όμως τι σκέφτεται ο Χάρης Γεωργιάδης; Και γιατί προανήγγειλε την αποχώρησή του; Σχετίζεται με το Πόρισμα για τον Συνεργατισμό; Ποια τα μελλοντικά του πλάνα; Η Brief συνομίλησε με αρκετά πολιτικά πρόσωπα αλλά και με τον στενό περίγυρο του Χάρη Γεωργιάδη και συνέλεξε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία και τα παρουσιάζει.  

Καμία σχέση με το Πόρισμα – Deal με Αναστασιάδη
Αυτό που σημείωσαν άπαντες, είναι πως η επιλογή του Χάρη Γεωργιάδη για έξοδο από την Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Πόρισμα για τον Συνεργατισμό. Ο Υπουργός Οικονομικών ήδη είχε λάβει αυτή την απόφαση πολύ πιο πριν από το Πόρισμα. Μια απόφαση την οποία συζήτησε με το στενό του περιβάλλον εδώ και μήνες. 

«Η αποχώρηση του Χάρη ήταν θέμα deal με τον Πρόεδρο», μας ανέφερε πρόσωπο από τον περίγυρο του Προέδρου για να προσθέσει: «Αυτή η συμφωνία έγινε από το 2018, με την επανεκλογή του Αναστασιάδη. Ο Αναστασιάδης ήθελε τον Χάρη να παραμείνει στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών κυρίως για δυο λόγους: Πρώτον για να αποδείξει πως η οικονομική πορεία που ακολούθησε ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών την πρώτη πενταετία είχε θετικά αποτελέσματα – άρα να τα πιστωθεί αυτά τα αποτελέσματα ο Χάρης και Δεύτερον θα έπρεπε να έμενε για να ‘ολοκληρώσει’ το θέμα του Συνεργατισμού. Δηλαδή να ‘συγυριστεί’ και αυτό το ζήτημα χωρίς περιπέτειες με απολύσεις και κούρεμα καταθέσεων και συνάμα με την δημιουργία του «Φορέα» και της «Εστίας». Το 2019 ήταν εξ αρχής συμφωνημένο», πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο. Ο Χάρης Γεωργιάδης αποδέχτηκε την έκκληση του Νίκου Αναστασιάδη με την συμφωνία ότι θα παρέμενε στο πηδάλιο του ΥΠΟΙΚ για μόνο άλλα δυο χρόνια. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<


Συσπείρωσε Προεδρικό και ΔΗΣΥ 
Ανεξαρτήτως του τι λέγεται, πολιτικά αν εξάγεται κάποιο συμπέρασμα είναι πως τα πυρά που δέχεται ο Χάρης Γεωργιάδης εξ’ αφορμής του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, αποτέλεσαν αφορμή για συσπείρωση Προεδρικού και ΔΗΣΥ στην υπεράσπιση του Υπουργού Οικονομικών. Άλλωστε όλες οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για τον Συνεργατισμό ήταν κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης τόσο σε επίπεδο Προεδρικού όσο και σε επίπεδο Πινδάρου. 

«Ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, που βλέπουμε Πινδάρου και Προεδρικό να έχουν ενιαία φωνή σε ένα θέμα και να υπερασπίζονται με πάθος ‘ένα δικό τους άνθρωπο’», ήταν το σχόλιο πολιτικού προσώπου. 

Πολιτικό γεγονός είναι επίσης πως αυτό το σκηνικό το είχαν ανάγκη οι Συναγερμικοί. Γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά ως προς τις σχέσεις Αβέρωφ και Αναστασιάδη σε σημείο που η «γαλάζια παράταξη» έδιδε την αίσθηση πως έγινε «split» σε «Προεδρικούς» και «Αβερωφικούς». Το να παρακολουθούν οι οπαδοί και τα μέλη τώρα Προεδρικό και Πινδάρου να έχουν μια φωνή και να προστατεύουν ένα στέλεχός τους, αυτό δημιουργεί και ενισχύει το κομματικό αίσθημα και παράλληλα φέρνει κοντά τα στελέχη. «Είναι ένα κλίμα που το είχαμε όντως ανάγκη», ήταν η σύντομη αναφορά κομματικού στελέχους.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<


Επίτροπος, Διοικητής ή πίσω στο ΔΗΣΥ Αναπληρωτής και Βουλευτής; 
Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης κατά την συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή (15/3): «Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσω στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο Υπουργείου είναι υπέρ αρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε μια ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα». Πρόσθεσε δε πως «η διάθεσή μου να παραμείνω μέχρι τέλος του χρόνου δεν αίρει το απόλυτο δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανά πάσα στιγμή να διαμορφώνει το κυβερνητικό σχήμα, αλλά η πρόθεσή μου είναι να αποχωρήσω από το κυβερνητικό σχήμα στο τέλος του 2019». 

Το σημαντικό σημείο της τοποθέτησης του Χάρη Γεωργιάδη είναι το εξής: «Θα αποφασίσω τί θα κάνω στη συνέχεια και δεν θα απέκλεια καθόλου σε κάποιο στάδιο την παραμονή του στην κυπριακή πολιτική»

Αν και γράφτηκαν πολλά ως προς το πολιτικό μέλλον του νυν Υπουργού Οικονομικών, όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα, τα περισσότερα πρόκειται για εκτιμήσεις χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συζητηθεί μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων (Προεδρικό, Πινδάρου). Όπως για παράδειγμα για διορισμό του Χάρη Γεωργιάδη στην θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ή για διορισμό του νυν ΥΠΟΙΚ στη θέση Επιτρόπου EE. 

>>>ΑΝΑΛΥΣΗ - Ευρωεκλογές: Γιατί επέλεξαν «καθαρόαιμους» κομματικούς <<<

Σύμφωνα με περίγυρο του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και κάτι που είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Πέμπτης, προτεραιότητα του ιδίου είναι η «παραμονή του στην κυπριακή πολιτική». Τουτέστιν, ο Χάρης Γεωργιάδης κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική και θα ετοιμάζεται για τις Βουλευτικές του 2021. 


Η «εξιλέωση» μέσα από αιρετή θέση  
Αν και θέσεις διορισμού έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλύτερη «αίγλη» και περισσότερα ωφελήματα απ’ ότι μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η θέση του Βουλευτή προσφέρει κάτι που δεν προσφέρουν οι θέσεις διορισμού: Την λαϊκή έγκριση. Την λαϊκή επιλογή

Ο Χάρης Γεωργιάδης κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητήσει αυτή την λαϊκή έγκριση μέσα από την «παλαίστρα» των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών και στην περίπτωση που λάβει αυτή την έγκριση τότε θα υπάρξει και η πραγματική «εξιλέωση» για τα όσα σήμερα κατηγορείται. 

>>> Ευρωεκλογές: Ψάχνουν 250,000 ψήφους. Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων <<<

Την ίδια ώρα η στήριξη που έλαβε από Προεδρικό και Πινδάρου τον καθιστούν ως ένα πολιτικό πρόσωπο της γαλάζιας παράταξης που κατάφερε να τυγχάνει στήριξης και από τα δυο κέντρα αποφάσεων, κάτι που αυτό θα προσμετρήσει και στην μελλοντική πολιτική του πορεία. Ασχέτως με το τι λέγεται και γράφεται από διάφορα πρόσωπα και πολίτες, αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως ο Χάρης Γεωργιάδης εντός του ΔΗΣΥ τυχγάνει της απόλυτης στήριξης των Συναγερμικών

Το κατά πόσο ο Χάρης Γεωργιάδης θα βρεθεί στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ -στην περίπτωση επανεκλογής του Λευτέρη Χριστοφόρου στην Ευρωβουλή και στην περίπτωση που το στέλεχος εξ Αμμοχώστου θελήσει να αφήσει την θέση του Αναπληρωτή- είναι κάτι που συζητείται στους διαδρόμους της Πινδάρου. Πάντως πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη. 


Μίνι ανασχηματισμός; 
Η εξέλιξη πάντως της αποχώρησης του Χάρη Γεωργιάδη από τον Κυβερνητικό σχηματισμό, αυτόματα δημιούργησε και συζητήσεις για ένα ενδεχόμενο μίνι ανασχηματισμό. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείεται να γίνει μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019 ενώ κάποια άλλα υποδεικνύουν με νόημα πως ο όποιος ανασχηματισμός «πρέπει να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο». 

>>> Η επιλογή Νικόλα: Πρόεδρος Βουλής το ’21 ή της Δημοκρατίας το ’23 <<<

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στην περίπτωση ανασχηματισμού δεν πρόκειται να αλλάξουν πέραν των τριών υπουργών (συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Χάρη Γεωργιάδη). Ωστόσο το θέμα αυτό, αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στην μέχρι τώρα -6ετή- πορεία του ως Πρόεδρος του Κράτους έδειξε πως δεν είναι και ο πιο «εύκολος» σε θέματα ανασχηματισμού. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης