ΚΕΠ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη «δόξα» τραβά

Όπως και με τον θρύλο του Φοίνικα, κάθε τέλος κι ένα νέο ξεκίνημα. Έτσι και με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

44. Τόσα ήταν τα θέματα της Brief τις τελευταίες 48 ώρες τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα όσα αφορούν το video του Al Jazeera, τις αποκαλύψεις, τις εξελίξεις, την παραίτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, και τις αντιδράσεις σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (σ.σ. μπορείτε τα διαβάσετε ΕΔΩ!).

Ένα πρόγραμμα που αν και προσέφερε δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, εντούτοις προκάλεσε ένα σωρό άλλα προβλήματα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος στο εξωτερικό, καθώς για το όλο ζήτημα υπήρξε αντίδραση και από τη Κομισιόν. Όμως το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ (σ.σ. μάλλον κάπου εδώ αρχίζει) αφού η κατάργηση του αναγκαστικά θα φέρει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να προσφέρει στην κυπριακή οικονομία χωρίς τα προηγούμενα λάθη ή παραλείψεις. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... 

Κατάργηση λόγω κατάχρησης 

Μετά και τα πιο πάνω, και σε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού, αποφασίστηκε την Τρίτη (13/10), έπειτα από πρόταση τόσο του Υπουργού Οικονομικών, όσο και του Υπουργού Εσωτερικών, η κατάργηση του παρόντος Κυπριακού Προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, καθώς οι διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και η καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του δεν άφηναν άλλη επιλογή στη κυβέρνηση. 

Πάμε με νέο πρόγραμμα 

Εντούτοις, σύμφωνα και πάλι με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ωστόσο, αυτό αναμένεται να προταθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα Επιτροπή και την έκδοση των πορισμάτων. 

Ταυτόχρονα και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στην Digital Tv, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση στην πορεία θα δει κατά πόσον έχει τη δυνατότητα για την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος το οποίο θα είναι πιο αξιόπιστο»

>>> Οι εξελίξεις με το βίντεο του Al Jazeera <<<

Να σημειώσουμε πως τα κόμματα – πριν από τις αποκαλύψεις - εξέφραζαν διαχρονικά τη θέση ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα συνεισφέρει στην οικονομία και θα έπρεπε να συνεχιστεί, με το ΔΗΚΟ μετά την εξαγγελία για κατάργηση του να πυροβολεί την Κυβέρνηση, ενώ αντίθετα το ΔΗΣΥ συμφωνούσε με την απόφαση του Υπουργικού. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του σημείωσε σε δική του ανακοίνωση μετά από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου πως «για χρόνια καταγγέλλει και προειδοποιεί» σχετικά με το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε το άμεσο πάγωμα του προγράμματος και των αιτήσεων (σ.σ. δηλαδή πριν την 1η Νοεμβρίου όπου και θα καταργηθεί). 

ΚΕΒΕ, ΟΕΒ & Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων ζητούν νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα 

ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων από την πρώτη στιγμή σημείωσαν σε ανακοινώσεις τους πως η απόφαση για κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος θα έχει συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις τους: 

ΚΕΒΕ: Καταστροφική για οικονομία η υπονόμευση των ξένων επενδύσεων

"Καταστροφή για την οικονομία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγνωστης, αντιθεσμικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς κάποιων, οι οποίοι εξέθεσαν και διέσυραν διεθνώς την Κύπρο με όπλο το Επενδυτικό πρόγραμμα.

Το ΚΕΒΕ καυστηριάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα όσα είδαν όλοι οι πολίτες από το βίντεο του Al Jazeera και καλεί τη Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει ενδελεχώς το θέμα και να παραπέμψει όσους ενέχονται ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Την ίδια ώρα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για την τροπή που πήραν τα πράγματα και οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει την ορθή και δικαιολογημένη, υπό τις περιστάσεις, απόφαση για κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι θα υπάρξουν καταλυτικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και ειδικά στους τομείς εκείνους που ασχολούνται με τις ξένες επενδύσεις. 

Συγκεκριμένα, αρνητικότατες επιπτώσεις θα υπάρξουν στις πωλήσεις ακινήτων, στις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην ανεργία και γενικά στην επιχειρηματικότητα.

Το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου, πιο αξιόπιστου επενδυτικού σχεδιασμού, ώστε να αποφευχθεί η παράλυση των ξένων επενδύσεων.

Για το σκοπό αυτό, το ΚΕΒΕ είναι έτοιμο να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις."

 

ΟΕΒ: Να πάμε με νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα

"Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για όσα έχουν προκύψει από χθες με τις αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera και καλεί τις Αρχές της Δημοκρατίας να διερευνήσουν τάχιστα τα γεγονότα και να δρομολογήσουν τις κατάλληλες διεργασίες για απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ακύρωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από 1/11/2020, η ΟΕΒ καλεί την Πολιτεία να προβεί στην χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, διαμόρφωση και λειτουργία ενός νέου επενδυτικού προγράμματος χωρίς κενά και αδυναμίες, έτσι ώστε να βοηθηθεί έμπρακτα και ορθολογικά η Κυπριακή οικονομία στη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται.

Η ΟΕΒ είναι στη διάθεση της Δημοκρατίας για να συμβάλει στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου που θα διατηρήσει την επενδυτική δυναμική της χώρας σε μια στιγμή ιδιαζόντως δυσχερή."

 

Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Ζητά νέο πλαίσιο για ξένες επενδύσεις 

"Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις, ζητά ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων.

Με αφορμή τα όσα μετέδωσε το Al Jazeera, το νέο σάλο που δημιουργήθηκε για τις πολιτογραφήσεις καθώς και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος από 1η Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο παροπλισμού των ξένων επενδύσεων, με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. 

Αφού επαναλαμβάνει τα πολλά πλεονεκτήματα των ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζει ότι η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει ένα νέο αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις.

Οι ξένες επενδύσεις, προσθέτει ο Σύνδεσμος, συνεισφέρουν πάρα πολλά στην οικονομία και στο επιχειρείν της χώρας και δεν είναι δυνατόν να υπονομεύονται και να διασύρονται από πολιτειακούς αξιωματούχους ή επαγγελματίες.

Τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων που έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στον τομέα τους, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλες υπονομεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και θεσμοθέτηση ενός νέου αξιόπιστου επενδυτικού σχεδιασμού και τις αρμόδιες Αρχές να διερευνούν και να παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους διασύρουν την Κύπρο." 

 
1666