Αυστηρές συστάσεις Κεντρικής για στρατηγικούς κακοπληρωτές

«Αντιμετωπίστε με αυστηρότητα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», καλεί τις Τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα
  • Αυστηρές συστάσεις στο οικονομικό της δελτίο 
  • Το δημοσιονομικό και νομισματικό πακέτο να είναι συνετό
  • Η ΚΤΚ ζητά σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών συμπεριλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο οικονομικό της δελτίο, με ημερομηνία αναφοράς τον Ιούνιο του 2020. Το δελτίο κυκλοφόρησε χθες Παρασκευή (3/7)

Η ΚΤΚ επισημαίνει πως «η ύπαρξη τυχόν στρατηγικών κακοπληρωτών που δύναται να εκμεταλλευτούν την κρίση προβάλλοντάς την ως δικαιολογία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτείας.

Επίσης επισημαίνει πως «αναμένει ότι οι τράπεζες θα αξιολογούν συνεχώς τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι δανειολήπτες με υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρει έχει εκδώσει «σύσταση προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με τις οποίες τις καλεί όπως, σε συνεργασία με τους βιώσιμους δανειολήπτες, ολοκληρώνουν με ταχύτητα αναδιαρθρώσεις οι οποίες να προνοούν τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στο βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα». 

Εξηγεί πως «στις εγκυκλίους συστήνεται όπως οι αναδιαρθρώσεις ολοκληρώνονται χωρίς την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων ενώ σημειώνεται ότι η επεξήγηση και η κατανόηση των προνοιών των αναδιαρθρωμένων συμβάσεων από μέρους των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα σημαντική». 

Ευκαιρίες για χρηματοδότηση
Η ΚΤΚ θεωρεί πως «από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ίσως να προκύψουν και συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους ως οι διαμεσολαβητές της παροχής κεφαλαίων από τους αποταμιευτές προς τους επενδυτές». 

Επίσης συστήνει ότι «θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και στα επιχειρηματικά και κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών ούτως ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες». 

«Η υγειονομική κρίση είναι σύνθετη και η εξέλιξη και η διάρκειά της παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η πραγματική οικονομία καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από έκτακτες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας», υποστηρίζει. 

«Στο πλαίσιο αυτό»,  παρατηρεί, «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στα νομισματικά μεγέθη και στη μέχρι τώρα θετική πορεία των ΜΕΧ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα. Με δεδομένο λοιπόν το ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας βασίζεται καθοριστικά στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οικονομία, θα πρέπει συνολικά να διασφαλίζεται ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται επενεργούν ισορροπημένα στην εύρυθμη λειτουργία της πιο πάνω αμφίδρομης σχέσης». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί
Καταληκτικά αναφέρει πως «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι λόγω της κρίσης του 2013 έχουμε ακόμα συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθώς και περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα.

Επομένως, το δημοσιονομικό αλλά και νομισματικό πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι συνετά και να προσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και το νομικό πλαίσιο. Ο δρόμος επομένως προς τα εμπρός απαιτεί σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

Χρύσω Αντωνιάδου