Λήγουν τα Σχέδια σε 3 μέρες – Αρχίζει διαβουλεύσεις η Ζέτα

Η Υπ. Εργασίας θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις πριν προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις
  • Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων και τρόπων αποτροπής ενδεχόμενου κύματος απολύσεων από τον Νοέμβριο και μετά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Προς το τέλος τους οδεύουν τα περισσότερα Σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, γεγονός που προβληματίζει και πονοκεφαλιάζει έντονα τόσο την Κυβέρνηση όσο και τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κι αυτό ένεκα του ότι, από τη μία τα δημόσια οικονομικά, όπως φαίνεται, δεν επιτρέπουν την περαιτέρω επιμήκυνση των εν λόγω σχεδίων, και από την άλλη η οικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων δεν έχει βελτιωθεί ακόμη σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να λειτουργούν χωρίς κρατική στήριξη.

Πάντως, ενόψει του γεγονότος πως η πλειοψηφία των Σχεδίων λήγει σε τρεις μέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα (31/8), η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, προτού λάβει τις τελικές της αποφάσεις και προχωρήσει σε σειρά σημαντικών ανακοινώσεων, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία.

>>> Διαβάστε ακόμη: 4ήμερη εργασία και στην Κύπρο; - Τι λένε ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ και ΠΕΟ <<<

Όπως πληροφορείται η Brief, οι συναντήσεις της Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους θα είναι ξεχωριστές και θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα (31/8) και την Τρίτη (1/9).

Κατά τις συναντήσεις θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και τρόπων για αποτροπή, κυρίως, ενός ενδεχόμενου κύματος απολύσεων από τον Νοέμβριο και μετά. 

Μάλιστα, επί τούτου το Υπουργείο Εργασίας κάνει ασκήσεις επί χάρτου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, και επεξεργάζεται σειρά σχεδίων κατά των απολύσεων.

Για τα εν λόγω σχέδια, τα οποία, όπως ανέφερε η κα Αιμιλιανίδου στη Βουλή, θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους, θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις η κα Αιμιλιανίδου θα είναι και τα εν λόγω σχέδια, για τα οποία ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους, προκειμένου αυτά να τελειοποιηθούν πλήρως και να εξαγγελθούν.

Σημειώνεται, πάντως, πως στα σχέδια αυτά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, κάτι που ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες ουκ ολίγες φορές έχουν προειδοποιήσει πως οι απολύσεις εργαζομένων θα είναι αναπόφευκτες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Θέμα επιβίωσης επιχειρήσεων θέτουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ
Υπενθυμίζεται πως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στην Brief την περασμένη Κυριακή (23/8) είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, πως «ο τουριστικός τομέας και όλες οι συναφείς και συνδεδεμένες δραστηριότητες με αυτόν, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ευημερούν, είναι αδύνατον να συνεχίσουν μόνες τους χωρίς στήριξη. Θα τεθεί πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και σίγουρα τεράστια δυσκολία για διατήρηση του προσωπικού, όπως προβλέπουν τα Σχέδια».

Οπόταν, τόνισε, «θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η στήριξή τους, διότι στόχος όλων είναι να επιστρέψουμε στην φυσιολογική ροή των πραγμάτων χωρίς να έχουμε θρηνήσει σοβαρές απώλειες, είτε εργατικού δυναμικού είτε και επιχειρήσεων λόγω πτωχεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, αφού επεσήμανε πως, «αυτή την στιγμή υπάρχει δέσμευση των επιχειρήσεων για διατήρηση του προσωπικού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», τόνισε ότι, «μετά τις 31 Οκτωβρίου, όμως, κάθε επιχείρηση θα αξιολογήσει τις οικονομικές της δυνατότητες», ενώ εκτίμησε πως «αναπόφευκτα θα υπάρξουν και απολύσεις καθότι τα έσοδα πολλών επιχειρήσεων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Δεν θα δεχθούν θυματοποίηση εργαζομένων ΣΕΚ και ΠΕΟ
Την ίδια ώρα, ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν επισημάνει ότι ήδη επιχειρήσεις ασκούν πιέσεις σε εργαζομένους για μείωση μισθών ή αλλαγής ωραρίων εργασίας ή ακόμη και απολύσεων.

Όπως είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, «πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφεθούν τα πράγματα να εξελιχθούν με ένα αυθαίρετο τρόπο, μίας και ήδη ακούμε τοποθετήσεις εκπροσώπων των εργοδοτών και με τις οποίες προετοιμάζεται το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα». 

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε και τονίζουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι η κατάσταση για να προωθηθούν είτε απολύσεις είτε παρεμβάσεις σε μισθούς ή σε άλλα ωφελήματα των εργαζομένων», τόνισε.

Επίσης, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, μιλώντας στην Brief, ανέφερε ότι, «ήδη λαμβάνουμε μηνύματα ότι άσκησης πιέσεων σε εργαζομένους, ανεξάρτητα εάν οι κανόνες που έχουν διαμορφωθεί για όσους έτυχαν ή τυγχάνουν στήριξης από το κράτος, δεν επιτρέπουν ούτε απολύσεις αλλά και ούτε μειώσεις μισθών ή των ωρών απασχόλησης.

«Οι πιέσεις, μάλιστα, είναι τέτοιες που σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συνηγορούν στην μείωση των μισθών τους ή των ωραρίων εργασίας τους ή και ακόμη να μην πάρουν άδειες», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τα Σχέδια που λήγουν την 31η Αυγούστου
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου λήγουν τα 5 από τα 6 Σχέδια στήριξης που είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή. Τα Σχέδια αυτά είναι:
1/ Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία
, το οποίο καλύπτει μέρος του μισθού εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και έχουν απώλειες πέραν του 35% του τζίρου τους.

2/ Ειδικό Σχέδιο για επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον 35%.

3/ Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων, που καλύπτει όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών βάσει Διαταγμάτων.

4/ Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων, το οποίο αφορά εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβαναν ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020.

5/ Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, που καλύπτει φωτογράφους, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικίασης, συνοδούς και ξεναγούς επισκεπτών και τουριστών, οδηγούς ταξί, πλανόδιους πωλητές τροφίμων και πλανόδιους πωλητές εκτός τροφίμων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το μόνο Σχέδιο που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι και την 12η Οκτωβρίου, είναι το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

Σημειώνεται, τέλος, πως για τα εν λόγω σχέδια βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους εν δυνάμει δικαιούχους. Περισσότερα ΕΔΩ.

Μάριος Αδάμου