Nέα βαρίδια στους ισολογισμούς των τραπεζών 

Πρόσθετες ανησυχίες δημιουργούν οι ενδεχόμενες εισροές νέων ΜΕΔ
  • Προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρηματικών μοντέλων και χαμηλή κερδοφορία.
  • Τα χαμηλά επιτόκια επηρεάζουν την ικανότητα για δημιουργία κερδών.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, πέραν από τα νέα βαρίδια που προσθέτει η υγειονομική κρίση του Covid 19. Παραμονές της εκδήλωσης της κρίσης του κορωνοϊού, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός προειδοποιούσε τις τράπεζες ότι «παρά την οικονομική μεγέθυνση των τελευταίων ετών, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν έντονες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ με υψηλά επίπεδα χρέους είναι εκτεθειμένες σε αιφνίδιες αλλαγές των αντιλήψεων των χρηματοπιστωτικών αγορών».

>>> Διαβάστε ακόμη: Η αλλαγή του Νόμου εκποιήσεων, νάρκη στο τραπεζικό σύστημα <<<

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός στέλλει σαφή μηνύματα προς τις τράπεζες ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν είναι «το χρέος των νοικοκυριών και το χρέος των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας αυτούς τους τομείς ευάλωτους σε πιθανές διαταραχές». 

Τριγμοί στο σύστημα
Eπίσης, άλλες μεγάλες προκλήσεις που προκαλούσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς στο σύστημα είναι:

Πρώτο
, η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών. 

Δεύτερο, οι προοπτικές για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργούν έσοδα. 

Τρίτο, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (return on Equity - RoE) που είναι χαμηλότερη από το εκτιμώμενο κόστος των ιδίων κεφαλαίων τους. Όπως καταγράφει ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός «η αγοραία αποτίμηση των περισσότερων εισηγμένων σημαντικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ παραμένει χαμηλή και οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία παραμένουν, κατά μέσο όρο, κάτω από το ένα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση». 

Με την εκδήλωση του κορωνοϊού καταγράφονται επίσης σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το μακροχρηματοπιστωτικό περιβάλλον, πράγμα που υποχρεώνει τις τράπεζες να συνεχίσουν να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους ώστε να τεθούν σε βιώσιμη τροχιά.

Τα ΜΕΔ
Τη μεγαλύτερη, ωστόσο, ανησυχία δημιουργούν τα υψηλά επίπεδα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία «παρά τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού εξακολουθούν να συνιστούν λόγο ανησυχίας για μεγάλο αριθμό τραπεζών της ζώνης του ευρώ». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Παρόλο που, στην Κύπρο και στην ευρωζώνη, οι τράπεζες με υψηλό ποσοστό ΜΕΔ σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο ως προς την εκτέλεση των στρατηγικών για τα ΜΕΔ, εντούτοις η κρίση του COVID 19 τις θέτει εκτός τροχιάς. 

Ορισμένες τράπεζες επίσης έχουν υψηλά επίπεδα παλαιών ΜΕΔ η οριστική ρύθμιση των οποίων μπορεί να παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες. Πρόσθετες ανησυχίες δημιουργούν οι ενδεχόμενες εισροές νέων ΜΕΔ, γι’ αυτό και οι τράπεζες παροτρύνονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για διόρθωση των ισολογισμών τους και ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους έναντι ακόμη μεγαλύτερων πιθανών μελλοντικών διαταραχών.

Χρύσω Αντωνιάδου