Όλα για τον αγροτουρισμό στην Κύπρο

Ένα κεφάλαιο του τουρισμού στην Κύπρο που κερδίζει έδαφος
  • Τι ονομάζουμε Αγροτουρισμό στην Κύπρο
  • Οι αριθμοί του αγροτουρισμού
  • Το Σχέδιο Χορηγιών για Αγροτουρισμό

Στο κόσμο κερδίζει συνεχώς έδαφος ο αγροτουρισμός και η Κύπρος, που η βαριά της βιομηχανία είναι ο Τουρισμός, δεν θα μπορούσε να μείνει στην απέξω. Το κλίμα αλλά και οι κουλτούρα, η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τέτοια που μπορούν με κάποιες συντονισμένες κινήσεις να εντάξουν τον αγροτουρισμό στο παλμαρέ του κυπριακού «χαρτοφυλακίου». Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού που δεν έχει μια συγκεκριμένη εποχή.

Ήδη έγιναν κάποιες σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με την σύσταση της εταιρείας αγροτουρισμού αλλά και την παροχή κινήτρων μέσα από κρατικές επιδοτήσεις για υποστήριξη του σκοπού αυτού. Επίσης έχει ενταχθεί και στο σχεδιασμό του υφυπουργείου τουρισμού για αειφόρο τουρισμό αλλά και στην εθνική στρατηγική για ανάπτυξη του Τροόδους.

>>>Διαβάστε επίσης - Brief Debate: Διακοπές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό; <<<

Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν δεκάδες καταλύματα, μέλη της εταιρείας αγροτουρισμού που συστάθηκε από τον Κ.Ο.Τ .  Τα καταλύματα βρίσκονται σε καταπληκτικές τοποθεσίες, έχουν ανακαινισθεί με μεράκι, ώστε να διατηρήσουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα ενώ παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 

Υπάρχουν παράλληλα διάφορες κατηγορίες παραδοσιακών ξενώνων. Αυτά που λειτουργούν σαν μικρά ξενοδοχεία παρέχοντας πρόγευμα στους φιλοξενούμενους και άλλες υπηρεσίες, όπως εστιατόριο, spa κτλ. Μια άλλη κατηγορία είναι οι παραδοσιακές επαύλεις και τα καταλύματα που παρέχουν πολλά διαμερίσματα και στούντιο (self-catering or bed & breakfast). Όλες αυτές οι κατηγορίες των καταλυμάτων συνδυάζουν την διαμονή σε παραδοσιακούς αναπαλαιωμένους χώρους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία κοντά στην παράδοση και στην φύση της Κύπρου.  

Τι ονομάζουμε Αγροτουρισμό στην Κύπρο

Ο Αγροτουρισμός είναι μία αειφόρα εναλλακτική μορφή τουρισμού στην ύπαιθρο. Αποτελεί μια βιωματική μορφή τουρισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο της υπαίθρου η οποία αξιοποιεί την αγροτική καλλιέργεια, τα πολιτιστικά στοιχεία, τη φύση, την τοπική γαστρονομία και φιλοξενία ως πόλο έλξης για τον τουρίστα. Ο επισκέπτης διαμένει σε παραδοσιακά καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία και συμμετέχει σε διάφορες παραδοσιακές και άλλες εμπλουτιστικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά στοιχεία της περιοχής ώστε να έχει μία διαδραστική εμπειρία μέσα από την επαφή του με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον των αγροτικών περιοχών .

>>>Διαβάστε επίσης - Ο «πόλεμος τιμών» πλήττει τον κυπριακό τουρισμό<<<

Ο αγροτουρισμός δεν απευθύνεται στις μάζες, αντίθετα προσελκύει μεμονωμένους επισκέπτες και μικρές ομάδες περιηγητών με ειδικά ενδιαφέροντα που αφορούν στη φύση, στα περπατήματα, στη γαστρονομία, στην παράδοση και στην κουλτούρα της χώρας που θα ταξιδέψουν.

Η πελατεία του αγροτουρισμού αποτελείται από άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα που δεν εστιάζονται μόνο στον ήλιο και τη θάλασσαν και ταξιδεύουν κυρίως εκτός περιόδων αιχμής. Ενδιαφέρονται για τη φύση και τον άνθρωπο, επιζητούν αυθεντικές εμπειρίες και γνωριμία με την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα του προορισμού που επισκέπτονται. Ασχολούνται με ήπιες δραστηριότητες κυρίως στη φύση, όπως μεταξύ άλλων περπάτημα, ποδηλασία, πτηνοπαρατήρηση, γνωριμία με την τοπική κουζίνα μέσω της οποίας έρχονται σε επαφή με την παράδοση του τόπου. Πρόκειται για μία αειφόρα τουριστική δραστηριότητα η οποία αναδεικνύει το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του προορισμού και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Η Κακοπετριά, ο Αγρός και ο Πεδουλάς παραμένουν πολύ δημοφιλή θέρετρα . Παράλληλα ο Καλοπαναγιώτης, η Σκαρίνου, η Τόχνη, ο Κάτω-Δρυς, η Λόφου, το Άρσος, η Βάσα Κοιλανίου, το Κοιλάνι, o Κάθηκας, το Γουδί, η Επισκοπή –Πάφου και πολλά άλλα χωριά γίνονται όλο και πιο πολύ πόλος έλξης επισκεπτών.

Οι αριθμοί του αγροτουρισμού

Υπάρχουν 184 μονάδες (παραδοσιακές οικοδομές ) με συνολικά 1606 κλίνες.

Το 2015 προσέλκυσε 40,000 αφίξεις και 101,000 διανυκτερεύσεις. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα προέλευσης σε αφίξεις και ακολουθούν κατά σειρά Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Ολλανδία και Γαλλία. Συνολικά σε 50 χωριά της Κύπρου υπήρχαν 162 μονάδες (αδειούχοι παραδοσιακοί ξενώνες) με συνολικά 1,354 κλίνες.

Για το έτος 2016 υπήρχαν 163 μονάδες και 1361 κλίνες οι πεντάδα κατά σειρά με τις χώρες των επισκεπτών είναι η εξής :
Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γερμανία, Ολλανδία
Από τις 43,144 αφίξεις στα αγροτουριστικά καταλύματα οι 20,937 αφορούν Κύπριους. Ενώ συνολικά οι διανυκτερεύσεις ήταν 109,271. Για το έτος 2017 ήταν στα ίδια επίπεδα σε όλους τους τομείς.

Τα στατιστικά που υπάρχουν για το 2018 μα δίνουν μια αυξητική τάση αν και ακόμη δεν έχει προστεθεί ο Δεκέμβριος του 2018. Αφίξεις ήταν 45,577 και η πρώτη πεντάδα με χώρα προέλευσης των τουριστών είναι :
Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Ρωσία
Ενώ συνολικά οι διανυκτερεύσεις ήταν 117,632.

Από την αγροτουριστική εταιρεία μας ειπώθηκε ότι και για το 2019 υπολογίζουν να είναι στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές.

>>>Διαβάστε επίσης - ΕΡΕΥΝΑ: Οι τιμές εισιτηρίων για Αύγουστο και 3ημερα<<<

Τέτοια καταλύματα υπάρχουν στα χωριά:
Λευκωσία
Ασκάς, Γαλάτα, Σπήλια, Κακοπετριά, Λυθροδόντας, Καλοπαναγιώτης
Λεμεσός
Κυπερούντα, Ανώγυρα, Φασούλα, Άρσος, Αψιού, Βάσα Κοιλανίου, Βουνί, Επισκοπή, Λεμύθου, Ποταμίτισσα, Συκόπετρα, Λόφου, Όμοδος, Αγρός
Λάρνακα
Βάβλα, Κάτω Δρυς, Καλαβασός, Λεύκαρα, Μαρώνι, Σκαρίνου, Τόχνη, Τρούλλοι, Χοιροκιτία, Ψεματισμένος
Πάφος
Γιόλου, Γουδί, Δρούσια, Επισκοπή, Κάθηκας, Καλλέπεια, Ακουρδάλεια, Νικόκλεια, Παναγιά, Αρόδες, Χούλου, Μηλιού, Πόλη Χρυσοχούς

Το Σχέδιο Χορηγιών Αγροτουρισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σκοπός του σχεδίου
Η ενθάρρυνση των επενδύσεων από Μικρές και Mεσαίες Επιχειρήσεις, σε ήπιες μορφές επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας που έχουν επίκεντρο την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της υπαίθρου, ώστε να συμπληρωθούν ή και να ενισχυθούν οι ασχολίες των κατοίκων της και τα εισοδήματα από αυτές.
Η διάσωση, διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικότητας της υπαίθρου και κατ’ επέκταση του πολιτιστικού προσώπου της Κύπρου, θεματοφύλακα του οποίου αποτελούν κατά κύριο λόγο οι παραδοσιακοί οικισμοί και το ευρύτερο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο της υπαίθρου, ως επίσης και η ζωντανή παρουσία του κατοίκου της, συμβάλλοντας έτσι στην προσφορά μιας ολοκληρωμένης αυθεντικής τουριστικής εμπειρίας.
Η διάρκεια του Σχεδίου είναι επτά χρόνια (2014 – 2020).

Δείτε εδώ ότι αφορά το σχέδιο

Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από το Υπουργείο Γεωργίας

Το σχέδιο αφορά Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές. Χωρίζεται σε κάποια μέτρα. Το μέτρο που καλύπτει και αγροτουριστικές αναπτύξεις είναι το έβδομο. Και συγκεκριμένα το μέτρο 7.5.

Περιγραφή του μέτρου
Το Μέτρο στοχεύει στην ανάπτυξη της υπαίθρου με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των αγροτικών περιοχών μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού αποτελώντας έναυσμα για την αξιοποίηση όλων των πόρων της κυπριακής υπαίθρου. Το Μέτρο δεν καλύπτει τις αστικές περιοχές.

Το Καθεστώς 7.5 αποτελεί κίνητρο για νέες δραστηριότητες που θα αναζωογονήσουν την οικονομία των περιοχών αυτών, θα τις καταστήσουν πιο ελκυστικές και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Αφορά κυρίως τη στήριξη και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού της Υπαίθρου, μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής και δράσεων υποστηρικτικών του αγροτουρισμού σε δήμους/κοινότητες της υπαίθρου, στοχεύοντας στην προώθηση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ως κύρια διέξοδο οικονομικής διαφοροποίησης.

Στο Καθεστώς αυτό μπορούν να υλοποιηθούν κατηγορίες έργων ή συνδυασμός τους όπως:
• Σημάνσεις/ θεματικές διαδρομές
• Ανέγερση και αναβάθμιση κέντρων τουριστικής ενημέρωσης και εκθετηρίων
• Ανέγερση τουριστικών καταφυγίων /ενημερωτικών κέντρων

Δείτε εδώ για περισσότερα στοιχεία

Εθνική Στρατηγική για το Τρόοδος

Ένα κομμάτι της νέας εθνικής στρατηγικής για το Τρόοδος είναι η δημιουργία ιδιότυπου ορεινού τουριστικού προϊόντος που θα αποτελέσει το μεγάλο πλεονέκτημα του Τροόδους. Ο ορεινός τουρισμός θα βασιστεί στη γεωργία, μεταποίηση, πολιτισμό και φυσικό περιβάλλον. Στόχος είναι να προσελκύσει τον επισκέπτη στο Τρόοδος και να του προσφέρει  τα κατάλληλα καταλύματα σε ένα περιβάλλον αγροτουρισμού  δηλαδή να τον ενταχθεί  στην πραγματικότητα της περιοχής προσφέροντας την εμπειρία των τοπικών  δραστηριοτήτων με σκοπό να παρατείνει την διαμονή του στην περιοχή. Τα στοιχεία και οι δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

>>>Διαβάστε επίσης - Τα 15 ξενοδοχεία στην Κύπρο με πέραν των 500 κλινών (ΦΩΤΟΣ)<<<

Πώς μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες ή να κάνει κράτηση σε κάποιο από τα καταλύματα;

Οι πλειονότητα των αγροτουριστικών καταλυμάτων είναι ενταγμένη στην αγροτουριστική εταιρεία Κύπρου.

Η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χωριά και τα καταλύματα καθώς και για δραστηριότητες που προσφέρονται στις διάφορες περιοχές ενώ διαθέτει και κεντρικό σύστημα κρατήσεων. Η  ιστοσελίδα της Εταιρείας είναι www.agrotourism.com.cy
 

Ο Ευαγόρας Προκοπίου