Όλα ρευστά για τις εκποιήσεις – Καμία απόφαση για επανέναρξή τους

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή και τι θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου εάν δεν παραταθεί η αναστολή των εκποιήσεων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Προς το τέλος της οδεύει η αναστολή σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων και παρότι αυτή λήγει την 31η Αυγούστου, εντούτοις, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, εάν θα επαναρχίσουν ή θα παραταθεί η αναστολή λόγω κορωνοϊού.

Όπως η πληροφορείται η Brief, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών αναμένεται πως θα συνέλθει αυτή την βδομάδα, και πιθανότατα θα εξετάσει το ζήτημα, υπό το φως και των εκκλήσεων από Συνδέσμους και κόμματα για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πάντως, πηγή του Συνδέσμου ξεκαθάρισε στην ιστοσελίδα μας πως ακόμη και να μην δοθεί νέα παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων, οι πλειστηριασμοί δεν θα αρχίσουν πριν από τον Οκτώβριο, αφού πριν την διενέργειά τους πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευσή τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ειδοποιηθούν και οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων τα ακίνητα θα βγουν στο «σφυρί».

Επιπρόσθετα, η ίδια πηγή τόνισε στην Brief πως οι όποιες εκποιήσεις προωθηθούν από τον Οκτώβριο και μετά, θα αφορούν πολύ παλιές υποθέσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα σχετίζονται με την κρίση του κορωνοϊού. Συνεπώς, υπέδειξε, «δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

«Πιέσεις» για νέα αναστολή
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως τις τελευταίες μέρες και με αφορμή πως από βδομάδας λήγει η αναστολή που δόθηκε για διενέργεια εκποιήσεων, άρχισαν οι «πιέσεις» για επέκταση της αναστολής μέχρι το τέλος του έτους.

Την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων ζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, μέσω κοινής τους ανακοίνωσης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Όπως είναι γνωστό στις 31 Αυγούστου 2020 λήγει η περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών, που δόθηκε έχοντας υπόψη τις τραγικές συνέπειες που θα επέφεραν οι πλειστηριασμοί, την στιγμή που όλοι σχεδόν οι Κύπριοι έχασαν την εισοδηματική δυνατότητα εν όλω ή εν μέρει, λόγω του lock down που επεβλήθη λόγω της πανδημίας του κορωνοïού», αναφέρουν οι δύο Σύνδεσμοι.

Τονίζουν, δε, πως «έχοντας κατά νου τις προβλέψεις που αφορούν την πορεία της εν λόγω πανδημίας κρίνουμε ως αδήριτη ανάγκη την επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020».

Θέτουν θέμα επέκτασης της αναστολής δόσεων
Επιπρόσθετα, οι δύο Σύνδεσμοι θέτουν και ζήτημα επέκτασης του μέτρου αναστολής δόσεων δανείων μέχρι και το τέλος Μαΐου 2021. «Τα ίδια πιο πάνω ισχύουν για την ανάγκη επέκτασης της αναστολής των δόσεων, που λήγει τέλος του έτους ως η απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η αναστολή θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021», τονίζουν.

Επί τούτου, πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών τόνισε στην Brief πως ακόμη είναι νωρίς να εξετασθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού η αναστολή που δόθηκε για τις δόσεις των δανείων ισχύει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως, παρότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους δανειολήπτες, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεχίζει να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις των δανείων τους. Διαβάστε εδώ τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε πρόσφατα η Brief.

Πολλές εκποιήσεις, σχεδόν μηδαμινά τα αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκποιήσεων, υπενθυμίζεται, εξάλλου πως, βάσει στοιχείων που επεξεργάστηκε επίσης η Brief, παρότι από το 2015 έχουν προγραμματιστεί και διενεργηθεί χιλιάδες εκποιήσεις, εντούτοις, τα αποτελέσματά τους είναι, σχεδόν, μηδαμινά.

Ειδικότερα, από το τρίτο τρίμηνο του 2015 που διατηρεί στοιχεία η Κεντρική Τράπεζα, από τους 12.506 πλειστηριασμούς που έγιναν, μόλις 694 ακίνητα πωλήθηκαν κατά τον πρώτο πλειστηριασμό, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται μόλις στο 5,5%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μάλιστα, ένεκα του γεγονότος πως οι εκποιήσεις αποδεικνύονται μη αποδοτικές, οι Τράπεζες τους τελευταίους μήνες συσσωρεύουν μεγάλο αριθμό ακινήτων έναντι οφειλών,

Σημειώνεται πως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν την λύση αγοράς ακινήτων έναντι οφειλής από το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Από τότε, μάλιστα, αγόρασαν συνολικά 1.267 ακίνητα ή το 10% του συνόλου των ακινήτων που προωθήθηκαν προς εκποίηση από το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Μάριος Αδάμου