Πάει Βουλή ο 10ος και τελευταίος προϋπολογισμός Αναστασιάδη

Αυξημένος κατά μισό δισ. ευρώ, πιο πράσινος και που παραδίδει μια υγιή οικονομία, σύμφωνα με την Κυβέρνηση

Κλείδωσε η ημερομηνία κατά την οποία ο 10ος και τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη θα κατατεθεί στην Βουλή και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ούτως ώστε να συζητηθεί, να τροποποιηθεί εάν χρειαστεί και ακολούθως τον Δεκέμβριο να προχωρήσει η καθιερωμένη τριήμερη συζήτηση του στην Ολομέλεια. 

Ειδικότερα, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα ο προϋπολογισμός του 2023 θα κατατεθεί την Πέμπτη (6/10) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

>>>Δείτε ακόμη: Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Στις 24/10 ξεκινά η συζήτηση του

Αυξημένος κατά €524 εκατ. ο Προϋπολογισμός για το 2023

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία  του Υπουργικού ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για τον δέκατο και τελευταίο προϋπολογισμό που κατατίθεται από την παρούσα Κυβέρνηση. 

 

«Ο πρώτος κατατέθηκε υπό συνθήκες μιας μεγάλης κρίσης και ο δέκατος υπό συνθήκες μιας άλλης μεγάλης κρίσης. Η διαφορά είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός που, με την παράδοση αυτής της Κυβέρνησης, παραδίδει μια υγιή οικονομία, η οποία άντεξε απανωτές κρίσεις, διορθώθηκαν στρεβλώσεις», σημείωσε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023, παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις, είναι αυξημένος κατά 524 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022 και είναι ο προϋπολογισμός που έχει τις περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες από ποτέ, αφού σε σχέση και με το 2022 είναι αυξημένες κατά 12%. 

>>> Αυτούσια η παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Υπουργικό <<<

«Είναι ο πιο πράσινος Προϋπολογισμός που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμπεριέχει τα περισσότερα έργα ψηφιακής μετάβασης αλλά και το μεγαλύτερο και κοινωνικό κράτος το οποίο είναι αυξημένο κατά 5%», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η Κυβέρνηση παραδίδει και πολύ υγιή μακροοικονομικά στοιχεία, σε μια περίοδο που και το δημόσιο χρέος είχε μειωθεί από το 104% στο 89%. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% για το 2023 ενώ προβλέπετε ένας σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3%, πληθωρισμός της τάξης του 3% αλλά και ανεργία στο 6,4%, με την πρόβλεψη να μειωθεί στο 5,7% και 5% το 2024 και 2025 αντίστοιχα

>>> Δείτε ΕΔΩ τους Συγκριτικούς Πίνακες Πληροφόρησης και ΕΔΩ την Έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων<<<

«Μέχρι τώρα δεν διαψευσθήκαμε στις προβλέψεις μας. Παραλάβαμε μια ανεργία στο 18%, δημοσιονομικά ελλείματα της τάξης του 7% και 8% όπου δαπανούσαμε κάθε χρόνο πέραν των χίλιων εκατομμυρίων ευρώ από αυτά που εισπράτταμε, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δαπάνες στο προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία είναι η μόνη που πέτυχε αναβάθμιση τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ρίσκα υπάρχουν, η αβεβαιότητα υπάρχει αλλά με τον δέκατο προϋπολογισμό παραδίδουμε και πλάνο και μαθήματα σωστής δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης», ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός.

>> Διαβάστε αυτούσια τον προυπολογισμό <<

Δείτε τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2023 από το Υπουργικό:

 
2177