Πετάς; Πόση ώρα πριν να είσαι αεροδρόμιο; Όλες οι πληροφορίες

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν να ταξιδέψουμε; - Ποια η διαδικασία; – Υπάρχει περίπτωση να μην ταξιδέψουμε;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για ένα άνετο ταξίδι, ιδίως μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Παρότι οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να ανοίγουν σιγά-σιγά ξανά τα αεροδρόμια τους, κάποιες έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται και πάλι τουρίστες, η προστασία της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητα. 

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν θεμελιώδεις αλλαγές σε διάφορες καθημερινές τους δραστηριότητες.  Οι ίδιες αλλαγές θα ισχύουν και στον τρόπο που «ξέραμε» να ταξιδεύαμε. 

Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους, κάποιοι την έβρισκαν μέχρι και διασκεδαστική, κάποιοι άλλοι πάλι την έβρισκαν κουραστική. Η διαδικασία λοιπόν ήταν ως εξής, πάω στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν την πτήση μου, πάω στον έλεγχο διαβατηρίων, εκτυπώνω το εισιτήριο μου  παραδίδω την αποσκευή μου, και μετά προχωρώ στους ελέγχους ασφαλείας. Μετά τον έλεγχο ασφαλείας περιμένω την ώρα της επιβίβασής στο αεροπλάνο για να ταξιδέψω στον προορισμό μου. 

Μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πιο πάνω διαδικασία «εμπλουτίζεται» με μερικές λεπτομέρειες ακόμη, όχι για να μας κουράσει, αλλά για να διασφαλίσει την προστασία της υγείας μας, ούτως ώστε το ταξίδι μας να γίνει όσο πιο ασφαλείς και «υγιείς» γίνετε.

Μετά από μελέτη που έκανε η Brief με στοιχεία που σύλλεξε από την ιστοσελίδα του Hermes Airports, σας παρουσιάζει τι πρέπει να γνωρίζετε προτού ταξιδέψετε από Κύπρο.

>>> Διαβάστε ακόμη: Άρχισαν να προγραμματίζουν ταξίδια οι Κύπριοι-1η επιλογή η Ελλάδα <<<

Σε ποιες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε:
Αρχικά, είναι σημαντικό ως ταξιδιώτες να γνωρίζετε σε ποιες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε από Κύπρο. Το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση δύο ταξιδιωτικών οδηγιών, την Παρασκευή (12/6), που απευθύνονται σε Κύπριους πολίτες που ήδη βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Στην εν λόγω οδηγία το Υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί ότι, η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία αφορά τις 21 χώρες στις οποίες μπορούμε να ταξιδέψουμε με σύσταση όπως τα ταξίδια προς αυτές γίνονται με την ανάλογη προσοχή.

Η εν λόγω ταξιδιωτική οδηγία σχετίζεται με τις χώρες που κατηγοριοποιήθηκαν σε Α και Β κατηγορία, σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου στην οποία προβαίνει το Υπουργείο Υγείας. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Καραντίνα/τεστ:Τι γίνεται στις χώρες όπου μπορούμε να ταξιδέψουμε <<<

Οι εν λόγω χώρες είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην λίστα του ΥΠΕΞ είναι:

  • Κατηγορία Α: Μάλτα,  Ελλάδα,  Βουλγαρία,  Νορβηγία,  Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία,  Δανία,  Γερμανία,  Σλοβακία,  Λιθουανία, Ελβετία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Λετονία. 
  • Κατηγορία Β: Πολωνία, Ρουμανία, Ισραήλ

Η δεύτερη ταξιδιωτική οδηγία αφορά όλες τις υπόλοιπες χώρες, πλην όσων περιλαμβάνονται στις Κατηγορίες Α και Β. Σε σχέση με τις εν λόγω χώρες, το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει όπως «αποφύγετε να ταξιδεύετε αν δεν είναι αναγκαίο».

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο:
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, σύμφωνα με πληροφορίες τ ου Hermes Airports στην Brief,  είναι ότι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους επιβάτες και στο προσωπικό του αεροδρομίου, και όχι σε επισκέπτες και συνοδούς, εκτός από ελάχιστες και συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου θα είναι απαραίτητο να υπάρχει συνοδός. Τότε φυσικά, θα επιτρέπεται η είσοδός στο αεροδρόμιο και θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Ακόμη, η είσοδος στις αφίξεις δεν θα επιτρέπεται σε επισκέπτες. Στις αναχωρήσεις θα λειτουργεί μια θήρα εισόδου και μια θύρα εξόδου, ούτως ώστε όσοι θα χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο να μπαίνουν και να βγαίνουν από διαφορετικό χώρο για μπορούν να εφαρμόζονται οι αποστάσεις των ατόμων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο
 <<<

Όσον αφορά το κατά πόσο ο επιβάτης πρέπει να πάει πιο γρήγορα στο αεροδρόμιο, η ιστοσελίδα των Hermes Airports αναφέρει ότι, «συμβουλεύουμε τους επιβάτες να προσέρχονται 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης της πτήσης τους».

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την είσοδό σας στο αεροδρόμιο:
Θερμομετρήσεις
:
Στην περιοχή του check-in του αεροδρομίου έχει δημιουργηθεί σημείο θερμομετρικού ελέγχου, από το οποίο θα περνούν επιβάτες που αναχωρούν από την Κύπρο καθώς και προσωπικό. 

Οι αφικνούμενοι επιβάτες θα θερμομετρούνται κατά την είσοδο τους στο κτήριο, πριν φτάσουν στον διαβατηριακό έλεγχο.

Οποιοσδήποτε επιβάτης αρνηθεί να κάνει τον έλεγχο θερμοκρασίας δεν θα μπορεί να συνεχίσει μέσα στο κτήριο και θα πρέπει να απομακρυνθεί από αυτό.

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία κάποιου επιβάτη κατά τη διάρκεια του θερμομετρικού ελέγχου ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο, τα άτομα των Ιατρικών υπηρεσιών  που πραγματοποιούν τις θερμομετρήσεις, θα ειδοποιήσουν το ιατρικό προσωπικό για περαιτέρω αξιολόγηση και ενεργοποίηση, και αν χρειαστεί, του πρωτοκόλλου για Covid -19.

>>> Διαβάστε ακόμη: Brief Debate: H Mεταναστευτική πολιτική <<<

Μάσκα προσωπικής προστασίας:
Όλοι οι επιβάτες, ακόμη και τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκα προσωπικής προστασίας για να μπουν στο αεροδρόμιο. Συστήνεται όπως οι ταξιδιώτες προμηθευτούν την δική τους μάσκα πριν πάνε στο αεροδρόμιο. 

Σημαντικό να αναφερθεί ότι, επιτρέπονται οι ιατρικές προστατευτικές μάσκες, δεν συστήνεται συγκεκριμένος τύπος μασκών.  

Ενώ, στις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο επιβάτης ξέχασε να φέρει μαζί του μάσκα, το προσωπικό του αεροδρομίου θα τον προμηθεύσει με μια μάσκα. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Hermes Airports, «η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη την παραμονή σας στο αεροδρόμιο, ενώ η χρήση γαντιών είναι προαιρετική».

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την εκτύπωση εισιτηρίων (Check-in) - Έλεγχος διαβατηρίων και αποσκευών:
Καθόλη την διάρκεια στην εκτύπωση εισιτηρίων, στον έλεγχο διαβατηρίων και στον έλεγχο αποσκευών, οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις από τον προηγούμενο επιβάτη, συγκεκριμένα, θα πρέπει να τηρείτε 2 μέτρα απόσταση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε <<<

Επίσης, οι επιβάτες ενθαρρύνονται να παραδίδουν τις χειραποσκευές τους κατά την διάρκεια του Check-In. Τονίζεται όμως ότι, η κάθε αεροπορική εταιρεία ακολουθεί τους δικούς της κανονισμούς όσον αφορά τις χειραποσκευές που επιτρέπονται εντός της καμπίνας του αεροσκάφους.

Ακόμη, οι επιβάτες δικαιούνται να μεταφέρουν αντισηπτικό χεριών στην χειραποσκευή τους ή στην προσωπική τους τσάντα, φτάνει να μην ξεπερνά τα 100 ml.

Duty-Free – Καφετέριες – Καταστήματα:
Όσον αφορά τις καφετέριες που βρίσκονται μετά από τον έλεγχο ασφαλείας, τονίζεται πως οι επιβάτες μπορούν να αγοράσουν από τα καφεστιατόρια του αεροδρομίου φαγητό και ποτό για το αεροσκάφος, ενώ παράλληλα, τα καφεστιατόρια του αεροδρομίου προσφέρουν υπηρεσίες παραλαβής φαγητού και συσκευασμένο φαγητό για την πτήση.

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, τα καταστήματα εντός του αεροδρομίου, λειτουργούν ενώ, σε συγκεκριμένο χώρο εντός των καταστημάτων υπάρχει σημείο εξυπηρέτησης επιβατών απ’ όπου θα μπορούν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Brief Debate: Διακοπές (κορωνοϊού) στην Κύπρο ή το εξωτερικό; 
<<<

Όλα τα μέτρα που θα λαμβάνονται από το αεροδρόμιο:
Όλο το προσωπικό του αεροδρομίου θα φοράει μάσκα και γάντια μιας χρήσης τα οποία και θα αλλάζουν τακτικά.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αντισηπτικών, εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 50 αντισηπτικά χεριών, για δημόσια χρήση σε όλο το αεροδρόμιο, σε όλους τους δημόσιους χώρους και θα υπάρχει σήμανση η οποία θα προτρέπει το κοινό να φοράει μάσκα προσωπικής προστασίας συνέχεια και να μην την βγάζει, να πλένει τακτικά τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιούν συχνά τα αντισηπτικά. Η σήμανση θα παρουσιάζει πως πρέπει να πλένουμε σωστά τα χέρια μας. 

Ακόμη, θα γίνονται συστάσεις στο κοινό ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων από άλλα άτομα. Οι συστάσεις αυτές θα γίνονται με αφίσες, με βίντεο και με ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου.    

Επίσης, στα σημεία όπου θα υπάρχει φυσική επαφή των υπαλλήλων με τους επιβάτες, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο των διαβατηρίων και στην έκδοση εισιτηρίων, έχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλάς.

Ακόμη, έχουν αυξηθεί και οι καθαρισμοί στο αεροδρόμιο και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτως ώστε να γίνετε σωστή απολύμανση των επιφανειών  και οι καθαρισμοί εστιάζονται σε χώρους όπου θα ακουμπούν πολλοί επιβάτες, στις επιφάνειες, όπως στις οθόνες όπου γίνετε έλεγχος διαβατηρίων τύπου «self-service», εκεί θα γίνετε συχνότερος καθαρισμός και απολύμανση. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Αμείωτο το ενδιαφέρον για ΗΒ - Κάθε χρόνο πάνε 2,500 φοιτητές
 <<<

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την επιστροφή σας από το ταξίδι:
Σημαντικό να αναφερθεί ότι, κατά την επιβίβαση στο αεροδρόμιο από χώρες του εξωτερικού, οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίσουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass).

Τονίζεται ότι, είναι υποχρεωτικό όχι μόνο για τους ξένους επιβάτες αλλά και για τους Κύπριους που επιστρέφουν από χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώσε ότι από τις 20 Ιουνίου 2020 όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται, για σκοπούς επιβίβασης, να προσκομίσουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass).  Για την απόκτηση της Κυπριακής Κάρτας Πτήσης (CyprusFlightPass) οι επιβάτες πρέπει εκ των προτέρων να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εδώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ύπαρξης τεχνικού προβλήματος ή προγραμματισμένης συντήρησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν χειρόγραφα τα απαιτούμενα έντυπα τα οποία είναι αναρτημένα στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Cyprus Flight Pass:
Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CyprusFlightPass είναι υποχρεωτική για όλους όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο. Για να καταστεί δυνατή η αναχώρηση τους από αεροδρόμιο του εξωτερικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτείται η προσκόμιση ηλεκτρονικής έγκρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα δίνεται μέσω της πλατφόρμας.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019
 <<<

Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται επίσης, σε επιβάτες άνω των 65 ετών ηλικίας, ειδικά εκείνους  που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα ή επιβάτες οι οποίοι, για οποιονδήποτε δικαιολογημένο λόγο, δεν μπορούν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή σε περιπτώσεις όπου η διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη λόγω τεχνικών προβλημάτων ή προγραμματισμένης συντήρησης, να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα χειρόγραφα μέσω έντυπων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα CyprusFlightPass.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και  προσβάσιμη μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής και θα τεθεί σε λειτουργία την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass θα παρέχει, επίσης,  τα πιο κάτω:

  • Ενημερωτικό Υλικό σε σχέση με τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση
  • Γρήγορο έλεγχο (Quick Check) από επιβάτη που θα του/της επιτρέπει να γνωρίζει κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει προς την Κύπρο
  • Εξυπηρέτηση Επιβατών:
    • Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και προφίλ χρήστη
    • Υποβολή Στοιχείων και ανέβασμα (upload) του απαιτούμενου αρνητικού πιστοποιητικού υγείας COVID-19.  
    • Έλεγχος, έγκριση/απόρριψη του αιτήματος και αποστολή σχετικού αποδεικτικού μέσω email στον επιβάτη.
Άννη Χαραλάμπους