Πόσα θα στοιχίσει το ολοκληρωμένο ΓεΣΥ

Ο απολογισμός των πρώτων 21 μηνών σε αριθμούς, οι επιπτώσεις της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας και η αισιοδοξία για τα οικονομικά  του

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αύξηση πέραν του 60% αναμένεται να καταγράψουν για το 2021 οι δαπάνες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας στους δικαιούχους σε σύγκριση με το 2020. Ειδικότερα αναμένεται να φτάσει τα 1.250.000.000 ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, ενώ την προηγούμενη χρονιά έχει καλύψει υπηρεσίες φροντίδας υγείας των δικαιούχων αξίας €780 εκ. ευρώ.

Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες (7/4) μετά την επίσκεψη του στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας καθώς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοίμασε μια παρουσίαση για τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας σε αριθμούς, για τους πρώτους 21 μήνες.
Ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο σύντομο του χρόνου στο οποίο το ΓΕΣΥ κλήθηκε να ανταποκριθεί αλλά και τις αμφισβητήσεις που δέχτηκε, εξήρε το έργο του και επεσήμανε ακόμη τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικά στον τομέα των εμβολιασμών.

>>>Διαβάστε ακόμη: Έρευνα Τράπεζας Κύπρου: Πόσο επηρέασε η πανδημία τα νοικοκυριά

Πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά υπηρεσιών
Η Brief επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, για να σχολιάσει τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν σήμερα για τον απολογισμό του ΓΕΣΥ.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να υπάρξει αύξηση των δαπανών καθώς, πρώτον, το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες από την αρχή του έτους στους δικαιούχους, σε αντίθεση με όταν ξεκίνησε το 2019 και πως εξελισσόταν φτάνοντας το 2020 να γίνονται προσθήκες σε υπηρεσίες, εγγραφές ιατρών, φαρμακείων κ.α
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έπειτα από 21 μήνες λειτουργίας, το ΓεΣΥ λειτουργεί  σήμερα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ενεργών ιατρών στην Κύπρο, μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, καθώς και με συμμετοχή που πλησιάζει το 99% των φαρμακείων και το 100% των εργαστηρίων.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ κατά το 2020 έχει καλύψει υπηρεσίες φροντίδας υγείας των δικαιούχων του ΓεΣΥ αξίας €780 εκ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, υπηρεσίες από άλλους επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας. 

Κατά το έτος 2021, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 60%, καθώς θα ανέλθει σε 1 δις 250 εκατομμύρια ευρώ καθώς όπως προανέφερε θα προσφέρεται ολοκληρωμένο το πακέτο υπηρεσιών του ΓΕΣΥ, με δύο εκκρεμότητες μόνο, που αφορούν την ανακουφιστική φροντίδα και περίθαλψη.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ανάλυση Πέμπτης: Μετοχές, Επενδυτές, και η Wall Street

Η πανδημία επηρεάζει τα οικονομικά του ΓΕΣΥ αλλά «αντέχει»
Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως οι εισφορές ήταν κατά πολύ μειωμένες από όταν ξέσπασε η πανδημία, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους μισθούς των δικαιούχων. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αφού αρκετοί εργαζόμενοι έγιναν δέκτες επιδομάτων η μειωμένων μισθών. «Όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα αντί για μισθό, τότε το ΓΕΣΥ δεν αφαιρείται από το επίδομα», ανέφερε.
Την ίδια ώρα όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς όπως σημείωσε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών και τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας το ταμείο του ΓΕΣΥ θα τα καταφέρει, αν και είναι κάτι που εξετάζεται συνεχώς.

Η συμβολή του ΓΕΣΥ στην πανδημία
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «εάν δεν υπήρχε το ΓεΣΥ πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πόσο αποτελεσματικοί θα ήμασταν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όταν μέχρι σήμερα 30 τόσες χιλιάδες των χρόνιων πασχόντων έχουν εμβολιαστεί ή τους προτάθηκε ο εμβολιασμός και μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα εμβολιαστεί το σύνολο τους», ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τους τιμά η αναγνώριση αυτή.
Επιπλέον, σημείωσε πως ένας λόγος που οι πολίτες  «αναγνωρίζονται» από το σύστημα για το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, εναπόκειται στο ότι υπήρχαν κάποιες πρόνοιες έτοιμες, καθώς με την εγγραφή μας στο ΓΕΣΥ είχαν γίνει αρκετές διαδικασίες και επαληθεύσεις στο στάδιο της αναγνώρισης κατά την είσοδο στο σύστημα.

Οι αριθμοί όπως παρουσιάστηκαν από τον ΟΑΥ στον Πρόεδρο:

  •  21 μήνες λειτουργίας – Οι αριθμοί

870.000 Δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού Ιατρού
784.000 Δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Προσωπικούς Ιατρούς
618.000 Δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς
377.000 Δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις
643.000 Δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί φάρμακα
565.000 Δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις
69.000 Δικαιούχοι έχουν λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας

  • Ενδονοσοκομειακή φροντίδα Υγείας

14.100 Ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρυργικής
3.500 Ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμό
3.200 Ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής
4.800 Γέννες φυσιολογικά ή με καισαρική τομή
2.200 Ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις νευροχειρουργικής
800 Ασθενείς υποβλήθηκαν σε προστατεκτομές
2.600 Ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής από συμβεβλημένα νοσηλευτήρια επιλογής τους

  • Συμμετοχή Παρόχων

1800 Ειδικοί Ιατροί
561 Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων
195 Προσωπικοί Ιατροί παιδιών
149 Εργαστήρια
545 Φαρμακεία
54 Ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια
8 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)
1449 Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, Νοσηλευτές και Οδοντίατρο

Δείτε τους πίνακες του ΟΑΥ:
1

2

3

Ξένια Προδρόμου
 
1765