Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από χρεοκοπία της Evergrande

Στο ζενίθ η ανησυχία διεθνώς σχετικά με την πιθανή κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού Evergrande - Ο αντίκτυπος για Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τεράστια ανησυχία μ’ αλυσιδωτές συνέπειες στα διεθνή χρηματιστήρια – και όχι μόνο – επικρατεί ανά το παγκόσμιο, απ’ την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση περί πιθανής χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού ακινήτων «Evergrande». 

Το σενάριο χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων στην Κίνα, πυροδότησε αλυσιδωτές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει πόσο μπορεί να γιγαντωθεί το πρόβλημα, καθώς και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες των κρατών. 

Η κινεζική εταιρεία ακινήτων, ασφυκτιά στη μέγκενη χρέους που υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό τ’ οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας.

Η μεγάλη ανησυχία που επικρατεί, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, κάτι που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη να χάσουν συνολικά 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο μέρα! 

>>> Διαβάστε σχετικά: «Τρεκλίζουν» οι αγορές στην Κίνα λόγω του ναυαγίου της Evergrande <<<

Προσωρινή ανακούφιση στις αγορές έφερε η ανακοίνωση του κινεζικού κολοσσού Evergrande, ότι έφτασε σε συμφωνία με ομολογιούχους για την καταβολή τόκων σε ομόλογο της κινεζικής αγοράς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Evergrande, θυγατρική της θα πληρώσει (σήμερα Πέμπτη, 23/09) 30,5 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους ενός ομολόγου που λήγει το 2025. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος από το συνολικό χρέος τ’ οποίο βαραίνει την κατασκευαστική εταιρεία, ωστόσο αν τελικά ο κινεζικός κολοσσός φανεί συνεπής στις υποσχέσεις του, αναμένεται να δώσει εκ νέου ώθησης τις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, σ’ επιστολή του προς το προσωπικό, ο πρόεδρός της εταιρείας, Χούι Κα Γιουάν, διασκέδασε τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι η Evergrande «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς αγοραστές ακινήτων, επενδυτές, εταίρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

>>> Διαβάστε σχετικά: Evergrande: Διασκεδάζει τις ανησυχίες η εταιρεία/Τι εκτιμά η S&P <<< 

Ποιες όμως θα μπορούσαν να ήταν οι επιπτώσεις προς την κυπριακή Οικονομία από μία πιθανή κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού; Η Brief επικοινώνησε με τον οικονομολόγο – αναλυτή, Μιχάλη Φλωρεντιάδη ο οποίος παραθέτει τις δικές του εκτιμήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Φλωρεντιάδης, ο φόβος που εξαπλώθηκε αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία δεν προέρχεται τόσο για την πιθανή κατάρρευση της  Evergrande ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά απ' την ανησυχία για το ποια θα είναι η επόμενη εταιρεία που θ’ ακολουθήσει το δρόμο της χρεοκοπίας

>>> Διαβάστε σχετικά: S&P για Evergrande: Πιθανή η χρεοκοπία <<<

«Τη δεδομένη στιγμή επικρατεί μία νευρικότητα στις αγορές καθώς η Evergrande, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που είναι υπερ-δανεισμένη, αντιθέτως βρίσκονται πολλές εταιρείες ανά το παγκόσμιο σε αντίστοιχη κατάσταση.  Απ’ αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που πηγάζει η παγκόσμια ανησυχία, ο φόβος δηλαδή για ένα πιθανό ντόμινο καταρρεύσεων υπερ-δανεισμένων εταιρειών. Αν δούμε μεμονωμένα την περίπτωση μίας πιθανής κατάρρευσης της  Evergrande, τότε οι επιπτώσεις πιθανόν να μην είναι τόσο ισχυρές», διευκρίνισε ο κ. Φλωρεντιάδης και ακολούθως επεκτάθηκε για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην Κύπρο

«Η Κύπρος δεν είναι τόσο εκτεθειμένη είτε σε κινέζικες εταιρείες ανάπτυξης γης, είτε σ’ επενδύσεις που να έγιναν στην Κίνα. Αυτό που πρέπει να προσέξει η Κύπρος είναι τις έμμεσες επιπτώσεις», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι «πιθανόν να προκληθεί επιβράδυνση της παγκόσμιας Οικονομίας λόγω Κίνας και αναπόφευκτα να συμπαρασύρει μαζί και τους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής Οικονομίας, όμοια με των υπολοίπων κρατών». 

Επιχειρώντας ν’ αναλύσει ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο απ' το προαναφερθέν, ο κ. Φλωρεντιάδης τόνισε ότι «η ανάπτυξη και η ευημερία που υπήρχε είναι βασισμένη σε χρέος. Πάρα πολλές εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, οι αγορές ξέφυγαν από πλευράς αποτιμήσεων σε πάρα πολλά επίπεδα και άρα είναι ευάλωτες σε φαινόμενα τύπου Κραχ, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως η αρχή ενός κακού και άσχημου οικονομικού επεισοδίου»

>>> Διαβάστε επίσης: Πώς η Evergrande «βύθισε» την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων <<<

Σ’ όλα αυτά, αν προσθέσει κανείς την αβεβαιότητα που επικρατεί στο παγκόσμιο λόγω κορωνοϊού, καθώς και τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται ως άμεσο απότοκο της υγειονομικής κρίσης, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό η δύσκολη φάση στην οποία εισέρχεται η παγκόσμια Οικονομία. Ως εκ τούτου, ο κ. Φλωρεντιάδης υπέδειξε ότι ασφαλώς και πρέπει να ελέγχονται και να παρατηρούνται οι ορατοί κίνδυνοι, ωστόσο επιβάλλεται αυτό να γίνει με ψυχραιμία και χωρίς πανικό. 

Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη ως ασπίδα σε πιθανές επιπτώσεις, ο κ. Φλωρεντιάδης είπε ότι το βασικότερο εργαλείο είναι ασφαλώς η τραπεζική εποπτεία και άρα η ετοιμότητα για ν’ απορροφηθούν πιθανοί κραδασμοί στις Οικονομίες. 

>>> Διαβάστε επίσης: Evergrande: Αθέτησε δύο πληρωμές δανείων <<<

«Τα προβλήματα της κινέζικης Οικονομίας δεν σημαίνει ότι αποτελούν προβλήματα όλου του κόσμου. Ωστόσο, η κινέζικη Οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι παρασύρουν και τις υπόλοιπες Οικονομίες – τη διεθνή Οικονομία δηλαδή, προς τα πάνω. Με λίγα λόγια εάν υπάρξει ένα μεγάλο αρνητικό σοκ στην Κίνα, θα επηρεαστεί αναπόφευκτα η παγκόσμια ανάκαμψη αρκετά έντονα», κατέληξε ο  Μιχάλης Φλωρεντιάδης.