Προς έγκριση η αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγών στο δημόσιο

Ετοιμάζει νομοσχέδιο το υπ. Οικονομικών για πλήρη κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

UPT: Ολομέλεια: Αποφάσισε αλλαγή στον περί Πτώχευσης Νόμο

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση κατατίθεται σήμερα Πέμπτη 9/6 η πρόταση νόμου των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σε σχέση με την αποπαγοποίηση θέσεων που αφορούν σε προαγωγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση νόμου με τίτλο «Ο περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» και η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Με απλά λόγια, στόχος της πρότασης νόμου, είναι να μην χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών για να προχωρήσει μια θέση προαγωγής, καθώς κατά συντριπτική πλειοψηφία αυτές εγκρίνονται έτσι και αλλιώς και να μειωθεί η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, παραμένουν σε καθεστώς παγοποίησης οι θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση της επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σκοπός της πρότασης, είναι η τροποποίηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η προώθηση της υπό εξέταση πρότασης νόμου κρίνεται αναγκαία, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος διοικητικός φόρτος που προκαλείται από την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, ειδικότερα ως προς την πλήρωση ανελικτικών θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι η υφιστάμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, ώστε οι ανάγκες για θέσεις εισδοχής να συνεχίσουν να αξιολογούνται και να ελέγχονται από το ΤΔΔΠ και να εγκρίνονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, από πλευράς του, το Υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να καταθέσει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο για την πλήρη κατάργηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου. Από τη Βουλή μας αναφέρθηκε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου δεν έχει ακόμα φτάσει στην επιτροπή Οικονομικών. Περαιτέρω σημειώθηκε ότι θα ήταν καλό πρώτα να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργεί η πρόταση των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και στη συνέχεια, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και η πλήρης άρση της απαγόρευσης πρόσληψης.

Αναλυτικότερα, η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών διαφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, δηλώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζονται στην ολότητά τους τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Περαιτέρω, η ίδια ενημέρωσε την επιτροπή Οικονομικών ότι ο Υπουργός Οικονομικών κατέληξε σε συμφωνία, στις 28 Απριλίου 2022, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ για την πλήρη κατάργηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου, καθώς και την άρση της απαγόρευσης πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού και ως εκ τούτου το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο.

Αναλύοντας περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ίδια κυβερνητική αρμόδιος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με την πλήρη κατάργηση του νόμου επιταχύνεται η διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και συναφώς αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα τόσο της μετατροπής εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου σε εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν έναντι κενών μόνιμων θέσεων, όσο και της αυξημένης δαπάνης για αγορά υπηρεσιών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και περιορίζεται ο διοικητικός φόρτος για το κράτος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ