Το πρωτοποριακό εγχείρημα της «Παράλληλης Βουλής»-Πως λειτουργεί

Τι σημαίνει Παράλληλη Βουλή, γιατί δημιουργήθηκε, πότε θα είναι έτοιμη και πως μπορείς και εσύ να συμμετάσχεις

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ένα νέο πρωτοποριακό εγχείρημα, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη. Χαρακτηρίζεται πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά γενικότερα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα μέχρι στιγμής.

Η Παράλληλη Βουλή δημιουργήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με κύριο μέλημα οι πολίτες να έχουν ένα ακόμη βήμα εκπροσώπησης και αντιμετώπισης ζητημάτων σε συγκεκριμένες θεματικές.

Συγκεκριμένα, η Παράλληλη Βουλή, ενώ έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις των μελών της, θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσημα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η Brief επικοινώνησε με αρμόδιο άτομο για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να παρουσιαστεί μια σφαιρική εικόνα του τι σημαίνει Παράλληλη Βουλή, πώς θα λειτουργεί, ποια ανάγκη/κενό θα καλύψει και πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι είναι η παράλληλη Βουλή

«Ο θεσμός των Παράλληλων Βουλών αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων κοινοβουλίων, καθώς και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση και Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ως παράδειγμα καλής πρακτικής για ενδυνάμωση και ενίσχυση της συμβολής των πολιτών στην εκπόνηση πολιτικών αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Διονύσης Κόμπος, συντονιστής της Παράλληλης Βουλής και Πρόεδρος στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Την πρωτοπόρα αυτή πρωτοβουλία πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης», τόνισε.

Όπως εξήγησε στην Brief o κ. Κόμπος, οι θεματικές με τις οποίες θα ασχολείται η Παράλληλη Βουλή, θα αφορούν κυρίως την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την οικολογία, την υγεία και τον πολιτισμό. Αυτό θα γίνει μέσω των παράλληλων Βουλών για την κάθε κατηγορία, η οποία θα χωρίζεται σε επιμέρους επιτροπές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε τα θέματα που θα καθορίζουν για συζήτηση και έρευνα,άπτονται δικής τους αρμοδιότητας. «Επομένως, εκείνοι αποφασίζουν και το πως θα συζητήσουν και για τις εκθέσεις και τα υπομνήματα».

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις, είπε στην Brief ο κ. Κόμπος, με φυσική παρουσία για κάποιες συνεδρίες αλλά μετά τους διέκοψε ο κορωνοϊός και συνέχισαν μέσω τηλεδιασκέψεων και παρήγαν έργο.

«Μετά την παραγωγή έργου έπρεπε να τα υιοθετήσουμε, όπως κάνουμε στη Βουλή»,πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο σκοπός της

Στόχος της Παράλληλης Βουλής είναι η καθιέρωση ενός τακτικού διαλόγου μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη μια, και πολιτών και εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς από την άλλη, ξεκαθάρισε στην Brief.

Επιπλέον, αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια, όπως έχει εξάλλου τονίσει και ο κ. Συλλούρης σε τοποθέτηση του για την Παράλληλη Βουλή.

Συγκεκριμένα, κάθε Παράλληλη Βουλή θα αποτελεί ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών και εισηγήσεων με σκοπό την προώθηση δράσεων.

Την ίδια ώρα, σημείωσε,  θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμπορευτεί με τα καλέσματα των καιρών για καινοτομία, τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή ενσωμάτωση.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Πως λειτουργεί

Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας τους, ανέφερε πως, οι επιτροπές της κάθε παράλληλης βουλής δημιουργούν, καταθέτουν τις εκθέσεις και η κυβέρνηση ελέγχει αν χρειάζεται η θέσπιση νομοσχεδίων ώστε να πάνε την Ολομέλεια τους για σύλληψη ν/σ. «Αφού παρουσιαστούν, θα κριθεί αν θέλουν νομοθετική ρύθμιση», σημείωσε.

«Γίνονται οι εκθέσεις  από τις Παράλληλες Βουλές και οι λειτουργοί μας σε συντονισμό με τον ΠτΒ, θα ερευνήσουν για το πως θα εφαρμοστούν πρακτικά, ελέγχοντας για παράδειγμα αν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει μαι πρόταση ή αν πρέπει να δημιουργηθεί, τόνισε.

Αναλυτικότερα, η Παράλληλη Βουλή αποτελείται από έξι Παράλληλες Βουλές και των επιτροπών τους:

1/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Πρόεδρος: Κυριάκος Ιορδάνου

  • Επιτροπή για την Ψηφιακή Οικονομία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση  - Πρόεδρος: Μαρίνος Θεμιστοκλέους
  • Επιτροπή Υγείας - Πρόεδρος: Ανδρέας Σαββίδης
  • Επιτροπή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό – Πρόεδρος: Μενέλαος Μενελάου

 2/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 

  • Επιτροπή Αθλητισμού - Πρόεδρος: Σπύρος Νεοφυτίδης 
  • Επιτροπή Γραμμάτων, Τεχνών και ποιοτικής εκπαίδευσης  - Πρόεδρος: Μόνικα Μελέκη  
  • Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Πρόεδρος: Σοφοκλής Φυττής                                      

3/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - Πρόεδρος: Ντίνος ΝικολαΐδηςΕπιτροπή για τη Δημόσια Υγεία και την Ευημέρια - Πρόεδρος: Λεόντιος Φιλοθέου

  • Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και τη Φθηνή και Καθαρή ενέργεια - Πρόεδρος: Μιχάλης Χρυσάφης
  • Επιτροπή για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων - Πρόεδρος: Μιχάλης Ιερείδης
  • Επιτροπή για τη διαχείριση των αποβλήτων - Δεν έχει οριστεί ακόμη Πρόεδρος

4/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Φελλάς

  • Επιτροπή θεμάτων πρεσβυτέρων πολιτών - Πρόεδρος: Αντώνης Δημητριάδης
  • Επιτροπή λειτουργίας και ανάπτυξης των μη κυβερνητικών οργανώσεων - Πρόεδρος: Μαρίνα Βασιλαρά
  • Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικών υποθέσεων - Πρόεδρος: Χρύσω Πελεκανή
  • Επιτροπή θεσμών και δικαιοσύνης - Πρόεδρος: Ξένια Κουσταή

5/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Πρόεδρος: Θεοφάνης Τσιούμας

6/ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ - Πρόεδρος: Χαραλάμπους Ανδρέας 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής στην ιδρυτική και πρώτη συνεδρίαση της Παράλληλης Βουλής είχε τονίσει ότι «κάνουμε ένα ξεκίνημα, μέσα από μία μελέτη, εμπειρίες, γνώσεις των θεμάτων που απασχολούν γενικά την κοινωνία και τη Βουλή αλλά  στην πορεία και στην εξέλιξη ενδεχομέωνς να αναθεωρηθούν, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν θεματικές βουλών». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα

Η Παράλληλη Βουλή κατά την έναρξη της συνεδρίασης της την Πέμπτη (16/7) ενέκρινε καταστατικές αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνουν και την αύξηση των μελών και στις έξι Παράλληλες Βουλές από 56 σε 70 ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα στελέχωσης που διαπιστώθηκαν, αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση

Τι θα ακολουθήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν μέχρι στιγμής οι απαραίτητες συναντήσεις για τη δημιουργία των παράλληλων Βουλών, των επιτροπών τους και για άλλα πρακτικά ζητήματα, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη για κανονική λειτουργία στο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί.

Ειδικότερα ο κ. Διονύσης Κόμπος εξήγησε στην Brief πως το δεύτερο στάδιο, μετά τις Ολομέλειες είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο για το πως θα δράσουμε για όσα έχουν παρουσιαστεί.

«Η βασική μας έγνοια είναι να μην μείνουν 'νεκρά γράμματα' οι εκθέσεις ή να μην μείνουν στα συρτάρια», τόνισε, προσθέτοντας πως ο κάθε πολίτης που κλήθηκε να συμμετάσχει θέλει να δει αποτελέσματα.

Καταληκτικά, τι σημαίνει «δίνω λόγο στον πολίτη»

Κληθείς να απαντήσει για το τι σημαίνει δίνω λόγο στον πολίτη, απάντησε πως είναι υπό επεξεργασία το συγκεκριμένο θέμα για το πως υλοποιηθεί, ώστε να συμμετέχουν οι πολίτες κατ ιδίαν.

«Μπορεί στο μέλλον και μέσω κοινωνικών δικτύων να καλέσουμε πολίτες που ενδιαφέρονται να στείλουν το βιογραφικό τους, τις ασχολίες τους, τα ενδιαφέροντα τους, ώστε να γίνουν μέλη και να μπορέσουν να καταθέσουν κάποιο ζήτημα.

«Ήδη ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τους Προέδρους των Επιτροπών αν γνωρίζουν ανθρώπους που μπορούν να συμμετάσχουν», δήλωσε στην Brief.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το πιο σημαντικό δεν είναι απλά να εγγραφούν ως μέλη, αλλά να έρθουν πολίτες που ασχολούνται ενεργά με τα κοινά και να συμμετέχουν στις Επιτροπές χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτές και μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τέλος, «δεν θα εμποδίσουμε κάποιον που ενδιαφέρεται να έρθει και να συμμετάσχει», υπογράμμισε.

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ