Σε αναμμένα κάρβουνα επιχειρήσεις & εργαζόμενοι για λήξη Σχεδίων

Πονοκέφαλος επικρατεί και στην Κυβέρνηση, αφού οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους είναι πολύ περιορισμένες

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι
ως προς την επόμενη μέρα μετά την λήξη των Σχεδίων στήριξης από το Υπουργείο Εργασίας, με το επόμενο διάστημα να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλος επικρατεί και στην ίδια την Κυβέρνηση, αφού, όπως όλα δείχνουν, οι οικονομικές δυνατότητες για συνέχιση της στήριξης είναι πολύ περιορισμένες, μίας και μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 805 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, τόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις, αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης εκείνων των λύσεων προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

Τα Σχέδια που λήγουν την 31η Αυγούστου
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου λήγουν τα 5 από τα 6 Σχέδια στήριξης που είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή. Τα Σχέδια αυτά είναι:

1/ Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία
, το οποίο καλύπτει μέρος του μισθού εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και έχουν απώλειες πέραν του 35% του τζίρου τους.

2/ Ειδικό Σχέδιο για επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον 35%.

3/ Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων, που καλύπτει όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών βάσει Διαταγμάτων.

4/ Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων, το οποίο αφορά εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβαναν ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020.

5/ Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, που καλύπτει φωτογράφους, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικίασης, συνοδούς και ξεναγούς επισκεπτών και τουριστών, οδηγούς ταξί, πλανόδιους πωλητές τροφίμων και πλανόδιους πωλητές εκτός τροφίμων.

Το μόνο Σχέδιο που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι και την 12η Οκτωβρίου, είναι το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

Εξ αφορμής της λήξης των περισσοτέρων Σχεδίων, η Brief επικοινώνησε τόσο με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ όσο και με τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, θέτοντας τους τα εξής ερωτήματα: Τι αναμένουν μετά τη λήξη των Σχεδίων, καθώς και τι τους ανησυχεί.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 6 Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας – Ποιους αφορούν <<<

Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ: «Απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός»
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως, «είναι φανερό πως τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Αναμέναμε ότι θα είχε επιστρέψει σε μεγαλύτερο βαθμό η κανονικότητα, αλλά δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα».

Είναι φανερό, εξάλλου, συνέχισε, ότι «ο τουριστικός τομέας και όλες οι συναφείς και συνδεδεμένες δραστηριότητες με αυτόν, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ευημερούν, είναι αδύνατον να συνεχίσουν μόνες τους χωρίς στήριξη. Θα τεθεί πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και σίγουρα τεράστια δυσκολία για διατήρηση του προσωπικού, όπως προβλέπουν τα Σχέδια». 

Οπόταν, τόνισε, «θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η στήριξή τους, διότι στόχος όλων είναι να επιστρέψουμε στην φυσιολογική ροή των πραγμάτων χωρίς να έχουμε θρηνήσει σοβαρές απώλειες, είτε εργατικού δυναμικού είτε και επιχειρήσεων λόγω πτωχεύσεων». 

Παράλληλα ο κ. Αντωνίου τόνισε πως «το σημαντικό αυτή την στιγμή για την ΟΕΒ, κάτι που θεωρώ ότι είναι έγνοια όλων, είναι ότι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην δημιουργούνται κίνδυνοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, «πρέπει να έχουμε έγνοια και με το τι γίνεται με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε δημοσιονομική ή και σε χρηματοπιστωτική».

«Εμάς ως ΟΕΒ αλλά και ως κοινωνικούς εταίρους μας ενδιαφέρουν και τα τρία σκέλη. Δηλαδή, τόσο η επιβίωση των επιχειρήσεων με διατήρηση των θέσεων εργασίας, όσο και δημοσιονομική αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογράμμισε.

Η ΟΕΒ, πρόσθεσε, στην βάση των πιο πάνω ήδη επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις, τις οποίες και θα υποβάλει στην Υπουργό Εργασίας με την οποία αναμένεται ότι θα έχουν συνάντηση το προσεχές διάστημα, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών. 

«Αλλά είναι φανερό ότι για να προστατεύσουμε και τα τρία πρέπει οι κινήσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Την ίδια ώρα, όμως, είναι φανερό ότι αν δεν διατηρηθεί η στήριξη στους κλάδους που είναι συναφείς ή συνδεδεμένοι με τον τουριστικό τομέα, όπως επίσης και κάποιων κλάδων που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, θα έχουμε κατάρρευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε επαναλαμβάνοντας καταληκτικά ότι απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις τόσο για διατήρηση των θέσεων εργασίας όσο και για δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Α. Μιχαήλ (ΚΕΒΕ): «Αναπόφευκτα θα υπάρξουν απολύσεις το επόμενο διάστημα»
Από πλευράς του, ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, αφού επεσήμανε πως, «αυτή την στιγμή υπάρχει δέσμευση των επιχειρήσεων για διατήρηση του προσωπικού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», τόνισε ότι, «μετά τις 31 Οκτωβρίου, όμως, κάθε επιχείρηση θα αξιολογήσει τις οικονομικές της δυνατότητες», ενώ εκτίμησε πως «αναπόφευκτα θα υπάρξουν και απολύσεις καθότι τα έσοδα πολλών επιχειρήσεων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο».

Ειδικά, εξήγησε, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και ευρύτερα η οικονομία έχουν πληγεί πάρα πολύ. «Όταν το ΑΕΠ παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 6% με 6,5%, αυτό επηρεάζει σημαντικά όλη την οικονομία και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου», εξήγησε. 

Το ΚΕΒΕ, πρόσθεσε, «θα προσπαθήσει μέσω του διαλόγου, κι εκεί και όπου είναι δυνατόν τα μέλη μας να κάνουν ειδικές ρυθμίσεις, με την εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, εμείς θα το ενθαρρύνουμε».

Αναμένουμε, υπογράμμισε, ότι «η Υπουργός Εργασίας θα μας καλέσει σε διάλογο για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος, με στόχο να βρεθούν εκείνες οι λύσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας, εκεί και όπου υπάρχει μία τέτοια δυνατότητα στις επιχειρήσεις, διότι αυτή η κρίση είναι πολύ βαθιά». 

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα ξεκίνησε από υγειονομική, εξελίχθηκε σε οικονομική και μπορεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομική ή και χρηματοπιστωτική. Συνεπώς, πρέπει με σοβαρότητα να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται, γιατί πραγματικά τα δύσκολα ακόμη είναι μπροστά μας», κατέληξε ο κ. Μιχαήλ. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

ΓΓ ΣΕΚ: «Να μην χρησιμοποιηθεί η κατάσταση ως άλλοθι για απολύσεις ή μειώσεις μισθών»
Εκ μέρους των Συντεχνιών, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εκτίμησε πως, «υπάρχει πλέον μία περιορισμένη δυνατότητα για συνέχιση στην ίδια κλίμακα της προώθησης ανάλογων σχεδίων», εκφράζοντας την ίδια ώρα την άποψη ότι «τα σχέδια πρέπει να είναι πιο στοχευμένα από τούδε και στο εξής, λαμβάνοντας υπόψην τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες που καταγράφονται σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις».

Απ’ εκεί και πέρα, όμως, συνέχισε, «πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφεθούν τα πράγματα να εξελιχθούν με ένα αυθαίρετο τρόπο, μίας και ήδη ακούμε τοποθετήσεις εκπροσώπων των εργοδοτών και με τις οποίες προετοιμάζεται το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα». 

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε και τονίζουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι η κατάσταση για να προωθηθούν είτε απολύσεις είτε παρεμβάσεις σε μισθούς ή σε άλλα ωφελήματα των εργαζομένων», τόνισε αναφέροντας πως «εμείς ως ΣΕΚ εκτιμούμε ότι εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη και να δημιουργηθούν οι δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης το 2021».

«Ο κάθε κλάδος, ο κάθε τομέας και η κάθε επιχείρηση έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες και μία οριζόντια προσέγγιση θα ήταν και λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη, με την έννοια του ότι στηρίζοντας τομείς της οικονομίας ή επιχειρήσεις που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα βιωσιμότητας, περιορίζεις και αφαιρείς την δυνατότητα ουσιαστικότερης στήριξης των τομέων και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα για να μπορέσουν να διατηρήσουν ακόμη και το εργατικό τους δυναμικό», επεσήμανε περαιτέρω. 

«Είναι η ώρα της ευθύνης και της υπευθυνότητας και των ίδιων των επιχειρήσεων να αποδείξουν στην πράξη εκείνο που λεν στην θεωρία, ότι δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Όποτε θα κριθούν και με τον τρόπο που θα χειριστούν την όλη κατάσταση, αλλά ναι, επαναλαμβάνω, μας ανησυχεί ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα για προώθηση είτε απολύσεων είτε μειώσεων μισθών», τόνισε ο κ. Μάτσας αναφέροντας καταληκτικά πως η ΣΕΚ αναμένει την συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας «για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δούμε την επόμενη μέρα».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ΓΓ ΠΕΟ: «Άρχισαν ήδη οι πιέσεις για μειώσεις μισθών ή και απολύσεις»
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του στην Brief ανέφερε πως, «είμαστε σε επαφή με την Υπουργό Εργασίας και αναμένω ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν συναντήσεις για να κάνουμε μία αξιολόγηση της κατάστασης και το πως προχωράμε από δω και πέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, ιδιαίτερα στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και όχι μόνο», τόνισε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών ή αλλαγής ωραρίων εργασίας ή ακόμη και απολύσεων, γιατί, όπως είπε, «γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εργοδότες, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι καιροσκοπικός». 

«Ήδη λαμβάνουμε μηνύματα ότι άρχισαν ήδη οι πιέσεις σε εργαζομένους, ανεξάρτητα εάν οι κανόνες που έχουν διαμορφωθεί για όσους έτυχαν ή τυγχάνουν στήριξης από το κράτος, δεν επιτρέπουν ούτε απολύσεις αλλά και ούτε μειώσεις μισθών ή των ωρών απασχόλησης», είπε αναφέροντας πως, «οι πιέσεις, μάλιστα, είναι τέτοιες που σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συνηγορούν στην μείωση των μισθών τους ή των ωραρίων εργασίας τους ή και ακόμη να μην πάρουν άδειες». 

«Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η συνηγορία δεν είναι πραγματική, αλλά αποτέλεσμα πιέσεων ή και εκβιασμών ακόμα. Επίσης, υπάρχουν και σε κάποιες περιπτώσεις πιέσεις προς εργαζομένους για να παραιτηθούν ούτως ώστε να μην φανεί ότι μία επιχείρηση έκανε απολύσεις», συνέχισε. 

«Για όλα τα πιο πάνω, εμείς ως ΠΕΟ πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η νομοθεσία που εγκρίθηκε τελευταία για σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, παρά το γεγονός πως τίθεται σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο και το Υπουργείο Εργασίας να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για εφαρμογή όσων, θεωρητικά, έχουν δεσμευτεί οι εργοδότες, δηλαδή της μη απόλυσης εργαζομένων ή της μείωσης απολαβών πριν το τέλος Οκτωβρίου», τόνισε εκτιμώντας ότι «προμηνύεται ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο Φθινόπωρο».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυρίτσης προειδοποίησε πως «δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε θυματοποίηση των εργαζομένων, τουλάχιστον, εκεί και όπου υπάρχει δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα», εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία «για εκείνους τους εργαζομένους όπου το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αδύνατο ή οι εργαζόμενοι δεν έχουν συνδικαλιστική ισχύ και προστασία». 

«Αναμένουμε, επαναλαμβάνω, την συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν εκείνες οι λύσεις και που θα αποτρέψουν τόσο τις μειώσεις μισθών όσο και τις απολύσεις εργαζομένων», κατέληξε ο ΓΓ της ΠΕΟ. 

Μάριος Αδάμου