Σχέδιο Ανάκαμψης: Πολλαπλοί οι έλεγχοι για τα έργα & τα κονδύλια

•    Ευθύνες για την πρόληψη και την πιθανή διαφθορά και απάτη
•    Στο επίκεντρο ο έλεγχος της διπλής χρηματοδότησης


ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Σε στενή παρακολούθηση και πολλαπλούς ελέγχους θα περνούν τα έργα και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κύπρος θα υποβάλει το αίτημά της για εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέχρι το τέλος Ιουλίου μετά την απόφαση της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, οι φορείς υλοποίησης του Σχεδίου θα έχουν την κύρια ευθύνη για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την αναφορά και τη διόρθωση των συγκρούσεων συμφερόντων, καθώς και για πιθανή διαφθορά και η απάτη, και κυρίως για αποφυγή διπλής χρηματοδότησης. 

Οι βασικοί φορείς για τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους, όπως προσδιορίζονται στο Σχέδιο, οι οποίοι είναι και υπόλογοι στην Ε.Ε. είναι: Η επιτροπή παρακολούθησης, η συντονιστική αρχή, ΓΔ-ΕΠΣΑ, ο συντονιστής κοστολόγησης, οι ειδικοί φορείς παρακολούθησης, οι φορείς υλοποίησης, το σημείο επαφής για την OLAF, η οποία είναι το Γενικό Λογιστήριο και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και Ελεγκτική Υπηρεσία, η AFCOS και ο Γενικός Εισαγγελέας. 

>>Διαβάστε επίσης: Επανέρχονται και εντείνονται οι απειλές για την οικονομία<<

Ο Εθνικός Συντονιστής

Όπως εξηγούσαν στη Brief, o Εθνικός Συντονιστής Ελέγχου για την εφαρμογή του Σχεδίου, που είναι η Διεύθυνση Επαλήθευσης και Πιστοποίησης του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα στηρίζει τη Συντονιστική Αρχή στην εποπτεία των ελέγχων από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των φορέων υλοποίησης, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του σχεδίου, την εθνική νομοθεσία και τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ο Συντονιστής Ελέγχου θα επιβλέπει την αντιμετώπιση σοβαρών παρατυπιών, δηλαδή απάτης, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων, και να μεριμνά για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης. 

>>Διαβάστε επίσης: Η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει από 3 κακά<<

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αρμόδια για τη διενέργεια εκ των υστέρων (και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πραγματικό χρόνο) εξωτερικών ελέγχων για έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού. 

Το σχέδιο καθορίζει διάφορα πρόσθετα επίπεδα ελέγχων για την αποφυγή σοβαρών παρατυπιών και την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης. Η συντονιστική αρχή θα τηρεί ενιαίο κεντρικό κατάλογο των αναδόχων, των υπεργολάβων, των τελικών αποδεκτών της ενίσχυσης ή των πραγματικών δικαιούχων τους, για όλα τα μέτρα του σχεδίου. 

Τέλος, θα θέτει τον κεντρικό κατάλογο στη διάθεση του Εθνικού Συντονιστή Ελέγχου για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. 

>>Διαβάστε επίσης: ESG: Η ουσία του μέλλοντος τού επιχειρείν<<


Για την αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης, εκτός από τον αρχικό έλεγχο κατά την επιλογή έργων, οι φορείς υλοποίησης θα διενεργούν, μεταξύ άλλων, αυτοματοποιημένους ελέγχους ή επιτόπιους ελέγχους. 

Nα σημειωθεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου αποτελεί ισχυρή απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και περιλαμβάνει μέτρα για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Αποτελείται από 13 συνιστώσες που ομαδοποιούνται σε πέντε άξονες πολιτικής: 

•    Δημόσια υγεία, πολιτική προστασία και διδάγματα από την πανδημία, 

•    Ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, 

•    ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, 

•    Προς μια ψηφιακή εποχή και 

•    Αγορά εργασίας, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο.