Σήμερα η κρίσιμη αξιολόγηση από Moody’s – Ποιοι οίκοι ακολουθούν

Ο Moody’s είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί το κυπριακό αξιόχρεο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Με θετικό πρόσημο αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή (22/1) αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, μετά την χθεσινή (21/1) έγκριση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο οίκος Moody’s είναι ο μόνος που διατηρεί το κυπριακό αξιόχρεο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία και δη στην κατηγορία Ba2 με θετική προοπτική.

Πάντως, το ότι ο συγκεκριμένος οίκος αποφάσισε να καθορίσει αρκετά νωρίς την πρώτη αξιολόγηση για το 2021 σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, σχετίζεται και με το γεγονός ότι εντός του 2020 δεν εξέδωσε οποιαδήποτε αξιολόγηση για την Κύπρο, αφού η τελευταία αξιολόγηση του οίκου για την κυπριακή οικονομία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παρότι, όμως, ο οίκος δεν έχει αξιολογήσει την κυπριακή οικονομία από τον Σεπτέμβριο του 2019, εντούτοις, έχει πολλάκις αναφερθεί στην Κύπρο σε διάφορες άλλες εκθέσεις της.

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν και την πρόσφατη έκθεση του για την Ευρωζώνη στις 21 Ιανουαρίου, μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, τόνιζε πως η Κύπρος είναι ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιούσε και για τον κίνδυνο να αποσυρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, είτε συνολικά είτε σε συγκεκριμένους τομείς, προτού επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη, προκαλώντας περαιτέρω χρεοκοπίες μεταξύ εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος.

«Η Κύπρος μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω πτώχευση εταιρειών και αύξηση της ανεργίας, καθώς διαθέτουν μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δέχονται περισσότερη οικονομική πίεση», τόνιζε ακόμη ο Moody’s.

Επιπλέον, ο Moody’s προειδοποιούσε και για το ότι είναι μεγαλύτεροι οι πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στην κρίση σε συνδυασμό τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν.

Σημειώνεται πως, η δεύτερη καθορισμένη ημερομηνία για έκδοση αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s για την κυπριακή οικονομία ορίστηκε για τις 23 Ιουλίου του 2021.

Ποιοι οίκοι ακολουθούν
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως μετά τους Moody’s η κυπριακή οικονομία θα τύχει αξιολόγησης από τον οίκο οίκος Standard and Poor’s στις 5 Μαρτίου, με την δεύτερη αξιολόγηση να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου.
 
Από πλευρά του, ο οίκος Fitch αναμένεται πως θα αξιολογήσει την κυπριακή οικονομία στις 26 Μαρτίου, με την δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση να είναι στις 24 Σεπτεμβρίου.
 
Τον κύκλο των αξιολογήσεων για το πρώτο μισό του έτους θα κλείσει ο οίκος DBRS Morningstar στις 14 Μαΐου, με την αξιολόγηση για το δεύτερο μισό του έτους να έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων τόσο στην κυπριακή όσο και στην παγκόσμια οικονομία, η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει την αξιολόγηση της στην επενδυτική κατηγορία στους τρεις από τους τέσσερις οίκους (S&Ps, Fitch, DBRS Morning Star), ενώ διαφοροποιήθηκε η προοπτική από θετική σε σταθερή. 

Πάντως, οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης για περαιτέρω αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης και η συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικούς πολιτικής που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά.

Σημειώνεται, δε, πως στα μοντέλα των οίκων περιλαμβάνεται και η πολιτική σταθερότητα και η δυνατότητα έγκρισης των κυβερνητικών πολιτικών από το Κοινοβούλιο, στοιχείο που προσμετρά σημαντικά στις αξιολογήσεις.
 

Μάριος Αδάμου