Στα κάρβουνα για τα σιτηρά και τα αποθέματά τους

•  Η παράταση του πολέμου επιτείνει την επισιτιστική κρίση
•  Η Κύπρος ως εισαγωγέας αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Μεγάλη αγωνία επικρατεί ανάμεσα στα κυβερνητικά επιτελεία, τις οργανώσεις αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για την επισιτιστική κρίση που παρατείνεται και κινδυνεύει να κλονίσει συθέμελα την κυπριακή κοινωνία.

Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς τα σιτηρά εξαντλούνται και η αγορά τους είναι και δυσεύρετη και ακριβή ενώ οι τιμές του μαύρου χρυσού συνεχίζουν να ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία όπως και άλλες χώρες.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητούνται σε επίπεδο Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι τα  στρατηγικά αποθέματα σιτηρών. Το πρόβλημα υπερτονίστηκε από πέρσι τον Ιούνιο, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει τις εργασίες της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου θεωρώντας ότι η εταιρεία είναι ζημιογόνα. Την ευθύνη εξασφάλισης, διατήρησης και διάθεσης ικανοποιητικών αποθεμάτων σιτηρών ανέλαβε το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Δείτε ακόμη:

Τα στρατηγικά αποθέματα

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, έχουν υποχρέωση να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού σε περίοδο κρίσης, όπως είναι ο πόλεμος, ο αποκλεισμός και οοι καταστροφές.

Η Επιτροπή Σιτηρών είχε υποχρέωση να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα ενώ τώρα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά δύσκολη η προμήθεια σιτηρών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται, εκτός από τον κόσμο και οι γεωργοκτηνοτροφικοί κλάδοι, οι αγελαδοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι.
Να σημειωθεί ότι τα στρατηγικά αποθέματα διατηρούνται πέραν από την κίνηση της αγοράς σιτηρών. Σε περίοδο σοβαρής κρίσης όπως είναι η επισιτιστική, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί να αποδεσμεύσει ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα 

Να επαναλάβουμε ότι η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της παγκόσμιας αγοράς σιταριού και το 13% του κριθαριού ενώ η Ρωσία προμηθεύει πέραν του 20% του σιταριού και 15% περίπου του κριθαριού. 

Εισαγωγική χώρα

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στη Brief ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς είναι εισαγωγική χώρα. Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας σε ζωοτροφές ανέρχονται στους 600.000 τόνους ετησίως και μηνιαία στους 50.000 τόνους κατά μέσο όρο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αφορούν αραβόσιτο και κριθάρι. Η ντόπια παραγωγή καλύπτει περίπου 10% της ζήτησης (κριθάρι και σιτάρι), επομένως το υπόλοιπο 90% των αναγκών σε σιτηρά καλύπτεται από τις εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες, π.χ. Ρωσία και Ουκρανία». 

Η μεγάλη κρίση στον τομέα των σιτηρών ανάγκασε τους παραδοσιακούς προμηθευτές να περιορίσουν ή/και να απαγορεύσουν τη διακίνηση σιτηρών εκτός των συνόρων τους, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την αγορά. Ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι έμποροι και εισαγωγείς πρώτων υλών ζωοτροφών κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. 

Χρύσω Αντωνιάδου