Στα σκαριά οικιστική ανάπτυξη για νεαρά ζευγάρια στη Λάρνακα/ΦΩΤΟ

Τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι της ανάπτυξης, πόσα θα κοστίσει το έργο και πόσα χρόνια θα διαρκέσει η κατασκευή του

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Αίτημα για ανάπτυξη οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης στο Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, υπέβαλε στις αρμόδιες Αρχές του κράτους η LEZANCO PROPERTIES LTD, με το Τμήμα Περιβάλλοντος να θέτει το όλο έργο για δημόσια διαβούλευση, προτού εκδώσει την τελική του απόφαση.

Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που συνοδεύει το αίτημα, το έργο εντάσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας και δυτικά του Δήμου Λάρνακας. 

Αφορά σε ανάπτυξη δεκατριών εξαώροφων πολυκατοικιών και τριάντα επτά τριώροφων επαύλεων (ισόγειο/πρώτος και δεύτερο όροφος) με ιδιωτικές πισίνες. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Με άλλα δύο πολυώροφα κτίρια αναπτύσσεται η Λάρνακα (ΦΩΤΟΣ) <<<

Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης παιδικό σταθμό, κιόσκι-περίπτερο, λέσχη για τους κατοίκους, κεντρική πισίνα και χώρους πρασίνου προσβάσιμους από το ευρύ κοινό. Το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης υπολογίζεται στα 92.800 τ.μ.

Ειδικότερα, το έργο θα αποτελείται από 479 οικιστικές μονάδες όπου οι 37 θα είναι κατοικίες τύπου έπαυλης και οι 442 θα είναι διαμερίσματα ανεπτυγμένα σε 13 πολυκατοικίες, με τους υποστηρικτικούς τους χώρους. 

Οι επαύλεις θα χωροθετηθούν περιμετρικά στη νοτιοανατολική πλευρά του τεμαχίου και οι πολυκατοικίες κατά μήκος των δυο δρόμων πρωταρχικής σημασίας, δηλαδή κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του τεμαχίου. 

Στόχος, η δημιουργία στο κέντρο της οικιστικής ανάπτυξης μιας πλατείας/ πάρκου.

Η κάθε έπαυλη θα είναι τριώροφη συμπεριλαμβανομένου του ισογείου και θα αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια. Θα περιλαμβάνει ιδιωτικό κήπο με κολυμβητική δεξαμενή και ένα καλυμμένο και ένα ακάλυπτο χώρο στάθμευσης, με τον προσανατολισμό τους να είναι τέτοιος ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των κατοίκων. 

Η κάθε πολυκατοικία θα αποτελείται από έξι οικιστικούς ορόφους περιλαμβανομένου και του ισογείου. Στο ισόγειο θα υπάρχουν 2 διαμερίσματα των τεσσάρων υπνοδωματίων με δύο βεράντες και δύο διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων με τη δική τους βεράντα. Στον πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο όροφο θα υπάρχουν δυο διαμερίσματα των τριών υπνοδωματίων, δύο των δύο υπνοδωματίων και δύο του ενός υπνοδωματίου, συμπεριλαμβανομένης βεράντας στο κάθε διαμέρισμα.  α

Οι δεκατρείς πολυκατοικίες θα είναι διαρρυθμισμένες γύρω από τους τέσσερις υπερυψωμένους κεντρικούς κήπους που θα καλύπτουν τους υπόγειους χώρους στάθμευσης. 

Επίσης, το έργο προνοεί την δημιουργία 277 χώρων στάθμευσης στο ισόγειο και 343 θέσεων στον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Στο κέντρο του έργου θα βρίσκεται το ιδιωτικό πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει μια κολυμβητική δεξαμενή και τρία κτίρια για κοινόχρηστη χρήση, που θα αποτελούνται από ένα παιδικό σταθμό, ένα κιόσκι –περίπτερο για την εξυπηρέτηση των βασικών καθημερινών αγορών των κατοίκων και τέλος το τρίτο κτίριο θα στεγάζει τη λέσχη - κοινό χώρο επαφής - κοινωνικοποίησης των κατοίκων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο παιδικός σταθμός αφορά σε δυο ορόφους (συμπεριλαμβανομένου του ισογείου) και θα περιλαμβάνει αίθουσες παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, όπως και ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο παιδότοπο, ενώ η λέσχη των κατοίκων θα αποτελείται από δύο ορόφους, συμπεριλαμβανομένου του ισογείου, και θα περιλαμβάνει καθιστικό, μπαρ, γυμναστήριο, αποδυτήρια που θα εξυπηρετούν το γυμναστήριο και τους χρήστες της κολυμβητικής δεξαμενής.

Σημειώνεται, δε, πως τα γραφεία διοίκησης/διαχείρισης της ανάπτυξης, θα καταλαμβάνουν τον πρώτο όροφο.

Οι στόχοι του έργου
Το Έργο, σύμφωνα με την αναπτυξιακή εταιρεία, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης οικιστικής ανάπτυξης που θα λειτουργήσει ως φυσική προέκταση της οικιστικής κοινότητας του Μενεού, ακολουθώντας την οικιστική τάση εξέλιξης της περιοχής. 

Το μέγεθος και ο χαρακτήρας του έργου, προστίθεται, σκοπεύουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας τόσο με την απασχόληση ατόμων κατά την φάση κατασκευής και λειτουργίας όσο και λόγω της αυξημένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, ενώ εκτιμάται πως η σταδιακή αύξηση του τοπικού πληθυσμού θα επιφέρει ανάλογη αύξηση εργασιών στις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει τις τοπικά παρεχόμενες υποδομές αφού θα υπάρχουν ανοικτοί χώροι για κοινόχρηστη χρήση τόσο από τους κατοίκους όσο και από όλους τους πολίτες που δεν θα κατοικούν εντός της ανάπτυξη.  α

Παράλληλα το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη οικολογικού προτύπου ζωής καθώς οι διάφορες εγκαταστάσεις στην ανάπτυξη όπως γυμναστήριο και κολυμβητική δεξαμενή θα περιορίζουν την ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων με οχήματα. 

Τονίζεται πως, για σκοπούς άνεσης και κάλυψη υπηρεσιών των κατοίκων, η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει παιδικό σταθμό, κιόσκι-περίπτερο και λέσχη για τους κατοίκους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Φάσεις του Έργου
Το Έργο θα εκτελεστεί σε τέσσερις αυτοτελείς φάσεις. Στόχος της εταιρείας ανάπτυξης είναι η συνεχής δραστηριοποίηση στον χώρο, με την έναρξη της υλοποίησης της επόμενης φάσης με την ολοκλήρωση της προηγούμενης. Η διαδοχικότητα/συνέχεια των φάσεων θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων και επαύλεων. 

Ο διαχωρισμός του έργου στις τέσσερις φάσεις κατασκευής έχει γίνει με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία και διακίνηση των χρηστών της κάθε αποπερατωμένης φάσης. α

Ο εκτιμώμενος χρόνος αποπεράτωσης του έργου αναμένεται να είναι συνολικά 8 με 10 χρόνια, ενώ η διαδικασία πώλησης των μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και οι κατασκευαστικές εργασίες μετά την έκδοση της άδειας οικοδομής.

Η πρώτη φάση κατασκευής θα αποτελείται από τέσσερις πολυκατοικίες και επτά επαύλεις, σε ένα μέρος του συνολικού οικοπέδου ανάπτυξης, έκτασης 17,123 τ.μ. Μετά το πέρας της πρώτης φάσης, η πρόσβαση στο τεμάχιο για τα κατασκευαστικά έργα των υπόλοιπων φάσεων θα γίνεται από την νότιο - ανατολική πρόσβαση η οποία είναι ανεξάρτητη από την βόρειο – ανατολική είσοδο/έξοδο των χρηστών στο έργο. 

Ακολουθεί η δεύτερη φάση που θα χωροθετηθεί σε μέρος του οικοπέδου με έκταση 16,311 τ.μ., με την δημιουργία τριών πολυκατοικιών και είκοσι τεσσάρων επαύλεων, ενώ η τρίτη φάση αφορά σε δύο πολυκατοικίες και έξι επαύλεις, όπως και τους κοινόχρηστους χώρους. Θα καλύψει μία έκταση εντός του οικοπέδου 11,056 τ.μ. 

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Η κατασκευή του Έργου θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία της τέταρτης φάσης και την κατασκευή τεσσάρων πολυκατοικιών εντός χώρου έκτασης 15,828 τ.μ. Συνολικά και οι τέσσερις φάσεις θα χωροθετηθούν εντός του οικοπέδου ανάπτυξης και εντός χώρου έκτασης 60.318 τ.μ.

Στον ακόλουθο Πίνακα γίνεται συνοπτική περιγραφή των φάσεων του Έργου: α

Το κόστος του έργου και οι ανάγκες σε προσωπικό
Το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με ποσοστό 50% να προέρχεται από τις πωλήσεις των μονάδων, και ποσοστό 50% από διαδικασίες δανειοδότησης. α

Ο εκτιμώμενος αριθμός ατόμων που αναμένεται να εργάζονται ανά πάσα στιγμή στο έργο κατά την φάση κατασκευής δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 100 άτομα. Αθροιστικά, για την κάλυψη του συνόλου των φάσεων και τεχνικών θεμάτων του έργου, αναμένεται να εμπλακούν γύρω στα 1,000 άτομα, ενώ το εργοτάξιο θα διαθέτει προσωρινά γραφεία και χώρους αποθήκευσης και οργάνωσης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης, ο εκτιμώμενος αριθμός ατόμων που αναμένεται να χρησιμοποιούν το έργο, συμπεριλαμβανομένου των επισκεπτών και εργαζομένων, εκτιμάται να ανέρχεται στους 1,600 μόνιμους χρήστες. Στον εν λόγω αριθμό χρηστών, έχουν περιληφθεί και τα 20-25 άτομα που αναμένεται να εργοδοτηθούν για την διαχείριση του έργου κατά την πλήρη λειτουργία του. α

 

Μάριος Αδάμου
 
1169
Thumbnail