Στο Υπουργικό τα νέα Σχέδια Ζέτας για επιχειρήσεις & εργαζόμενους

Απώτερος στόχος η ενίσχυση της απασχόλησης και η αποτροπή απολύσεων εργαζομένων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέα Σχέδια Στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και αποτροπής απολύσεων, αναμένεται πως θα καταθέσει σήμερα (4/11) στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται πως, θα κινείται στην ίδια λογική με τα στοχευμένα σχέδια που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους μήνες και τα οποία έληξαν προχθές Σάββατο (31/10) και θα επικεντρώνονται στην στήριξη όσων επιχειρήσεων το έχουν πραγματικά ανάγκη, στην βάση πάντα και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Μεταξύ άλλων, θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που λόγω κορωνοϊού βρίσκονται σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών, επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία, και επιχειρήσεων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή.

Ανάμεσα σε άλλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται πως θα εγκρίνει νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει η Υπουργός Εργασίας κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ.

>>> Διαβάστε ακόμη: 17,500 πολίτες «κλώτσησαν» 20% έκπτωση στο ρεύμα που δικαιούνται <<<

Τα 6 Σχέδια που έληξαν το Σάββατο
Υπενθυμίζεται πως, τα 6 Σχέδια που έληξαν το περασμένο Σάββατο (31/10) και τα οποία ενδεχομένως να επεκταθούν είναι:

1/ Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων

2/ Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή.

3/ Ειδικό Σχέδιο για επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων

4/ Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων

5/ Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων

6/ Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων

Σημειώνεται πως, για τα προαναφερθέντα Σχέδια οι αιτήσεις άνοιξαν την Τετάρτη (28/10) και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020 είναι σήμερα (4/11).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε αναμμένα κάρβουνα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως τα νέα μέτρα στήριξης αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία πολλές επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι, αφού από αυτά θα εξαρτηθεί, πιθανότατα, από την μία η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και από την άλλη η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις και δη όσες έχουν δει τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά ή συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου, αφού θεωρείται δύσκολο ότι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν χωρίς την στήριξη του κράτους.

Έρχονται απολύσεις;
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως το Σάββατο (31/10) έληξε και το μορατόριουμ απολύσεων που είχε τεθεί σε όσες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη από το κράτος μέχρι τον Ιούνιο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις εργαζομένων.

Πάντως, επί τούτου μάλιστα, η Υπουργός Εργασίας είχε στείλει σαφή μηνύματα στις επιχειρήσεις ότι, από την μία θεωρεί απαράδεκτο οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά το τέλος των σχεδίων, και από την άλλη ότι οποιεσδήποτε αποζημιώσεις για απολυθέντες εργαζόμενους θα τις καταβάλουν οι ίδιοι οι εργοδότες, προκαλώντας την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τα Σχέδια για ενίσχυση της απασχόλησης
Επίσης, σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων, αλλά και για να ενισχυθεί η απασχόληση, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την εφαρμογή 3 σχετικών Σχεδίων:

1/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων, με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ και στόχο την πρόσληψη 2.000 ανέργων τους επόμενους 12 μήνες. 

2/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και στόχο την πρόσληψη 200 αποφυλακισθέντων τους επόμενους 24 μήνες.

3/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και στόχο 1.200 προσλήψεις άνεργων νέων ηλικίας 15-29 ετών τους επόμενους 12 μήνες.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΔΩ <<<

Σημειώνεται πως, για συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα ανωτέρω Σχέδια, ο εργοδότης έχει σειρά υποχρεώσεων, όπως:

  • Ο μισθός του προσλαμβανόμενου ανέργου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από αυτόν που προνοείται από το ισχύον Διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ακόμα και αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ρυθμίζονται από το Διάταγμα.
  • Δέσμευση του εργοδότη ότι δεν θα μειώσει το προσωπικό της επιχείρησής τους στο ίδιο επάγγελμα για το οποίο προσλαμβάνεται το άτομο που εντάσσεται στο Σχέδιο και η πρόσληψη θα οδηγεί σε καθαρή αύξηση του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα.
  • Δέσμευση του εργοδότη ότι θα διατηρήσει την εργοδότηση για 2 επιπρόσθετους μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  • Να μην έχουν προβεί σε οποιαδήποτε απόλυση κατά το προηγούμενο διάστημα και η πρόσληψη να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του συνολικού αριθμού εργοδοτουμένων στον συγκεκριμένο τομέα.
     
Μάριος Αδάμου