Συνεχίζουν τις εξόδους οι Κύπριοι αλλά με μικρότερο budget

Ο πληθωρισμός δεν έκοψε τις εξόδους στους Κύπριους, όμως τους έκανε να αλλάξουν συνήθειες όταν θα βγουν

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ανεξέλεγκτος συνεχίζει να «κτυπά» την Κύπρο ο αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, αυτό που φαίνεται να καταγράφεται εδώ και λίγο καιρό, είναι μια συγκρατημένη ζήτηση των καταναλωτών για φαγητό σε καφέ και εστιατόρια. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Οι Κύπριοι δηλαδή, αν και συνεχίζουν να βγαίνουν για φαγητό στους χώρους εστίασης, περιορίζουν την κατανάλωση τους και είναι πιο σκεπτικοί ως προς το πόσο και τι θα αγοράσουν.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι η ζήτηση στους χώρους εστίασης συνεχίζει να υπάρχει αλλά με ένα ύφος πιο προσεκτικό. 

Όπως σημείωσε ο κ. Λεβέντης, οι Κύπριοι βγαίνουν έξω για φαγητό αλλά είναι πιο προσεκτικοί και πιο συγκρατημένοι στην κατανάλωση τους, δεν σπαταλούν όσα σπαταλούσαν προηγουμένως.

«Τα πράγματα δεν είναι ασφαλώς τα ίδια όπως ήταν πριν. Όσοι έχουν την αγοραστική δύναμη δεν έχουν πρόβλημα, όσοι δεν την έχουν δυσκολεύονται. Γενικά όμως υπάρχει πρόβλημα στις επιχειρήσεις» ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο κ. Λεβέντης, εξηγώντας ότι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά αφορά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις πραγματικές τους δαπάνες, που έχουν ανέβει κατακόρυφα.

>>> Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και τουρίστες έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των τιμών <<<

Στα καφέ οι περισσότεροι - Οι νέοι δεν πτοούνται

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε στην Brief ότι αν και ο κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει έξω για φαγητό, είναι πολύ πιο συγκρατημένος στα έξοδα του.

«Ο κόσμος φεύγει από την νοοτροπία που είχε παλιά, σκέφτεται πριν να κάνει κάτι αυθόρμητα», επεσήμανε ο κ. Θρασυβούλου, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι προτιμούν κατά κύριο λόγο τις καφετέριες και τους χώρους με σνακ, με την νεολαία να είναι αυτή που κυκλοφορά περισσότερο.

«Η αγορά και οι επιχειρήσεις πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Ή θα αναβαθμιστούν και να γίνουν ψηλού επιπέδου ή θα είναι χαμηλού επιπέδου. Η μεσαία επιχείρηση πλέον είναι αυτή που βρίσκεται στον αναπνευστήρα», ανέφερε καταληκτικά.

Κυπριάνα Σταύρου