Θες να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Χρειάζεται να σπουδάσεις & τί γίνεται με τον μισθό; - Ποιο το κύριο χαρακτηριστικό ενός φωτογράφου & ποιες οι δυσκολίες;

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Κάθε μας μέρα αποτελείται από πολλές στιγμές και αρκετές φορές κάποιες από αυτές έχουμε την ανάγκη να τις «αιχμαλωτίσουμε» για να τις κρατήσουμε «ζωντανές», κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από τη φωτογραφία. Αυτή ακριβώς είναι και η δουλειά του φωτογράφου, να «αιχμαλωτίζει» τις πιο σημαντικές στιγμές. 

Αν και η καριέρα ως φωτογράφος είναι ένα όνειρο για αρκετά άτομα, στην Κύπρο ακόμη εκκρεμεί το ζήτημα της θεσμοθέτησης του επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει για να καθορίζει το επάγγελμα απουσιάζει, με αποτέλεσμα πολλοί να το εκμεταλλεύονται αυτό και να εμφανίζονται ως επαγγελματίες φωτογράφοι, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα

Να σημειώσουμε ότι, όπως ανέφερε η Brief σε προηγούμενο δημοσίευμα της, η υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για το επάγγελμα του φωτογράφου είναι στο τελικό στάδιο και η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Με αφορμή την υιοθέτηση αυτού του πλαισίου, η Brief ερεύνησε όσα πρέπει να ξέρει κάποιος που ενδιαφέρεται να γίνει φωτογράφος στην Κύπρο. Χρειάζεται να σπουδάσεις ή χρειάζεσαι κάποια άδεια για να ασκείς το επάγγελμα; Τι γίνεται με τον μισθό; Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις; Υπάρχουν δεοντολογικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι φωτογράφοι;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η Brief επικοινώνησε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Φωτογράφων Κύπρου.

Χρειάζεσαι σπουδές ή/και άδεια; - Το κυριότερο χαρακτηριστικό του φωτογράφου 

Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις για να γίνεις φωτογράφος, δήλωσε στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτογράφων, Χαράλαμπος Χαραλάμπους: «Υπάρχουν αρκετές σπουδές για φωτογραφία και στην Κύπρο. Δεν είναι όμως επάγγελμα που να απαιτεί να είσαι σπουδασμένος», είπε. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Αν και οι σπουδές μπορούν να βοηθήσουν, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του φωτογράφου είναι να έχει καλό μάτι, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους: «Η φωτογραφία είναι τέχνη και ο φωτογράφος είναι σημαντικό να έχει καλό μάτι, το οποίο είναι κάτι που δεν διδάσκεται. Οι σπουδές μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν σημαίνει μόνο με τις σπουδές θα γίνεις καλός φωτογράφος και αν δεν σπουδάσεις δεν θα γίνεις καλός. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί ζωγράφοι οι οποίοι δεν σπούδασαν ποτέ και είναι σπουδαίοι. Το ίδιο ισχύει και με τους φωτογράφους», τόνισε. 

Όσον αφορά το ερώτημα μας αν χρειάζεσαι άδεια για να ασκείς το επάγγελμα, ο κ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι δεν υπάρχει άδεια που χρειάζεται να κατέχεις για να είσαι φωτογράφος. 

Τι γίνετε με τον μισθό – Ποια η κατάσταση του επαγγέλματος εν μέσω πανδημίας 

Ο μισθός διαφοροποιείται ανά φωτογράφο αφού το μεροκάματο που χρεώνει ο κάθε επαγγελματίας εξαρτάται από την τέχνη που παρέχει, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτογράφων: «Τα μεροκάματα για τους φωτογράφους εξαρτώνται από την τέχνη που αγοράζεις. Δεν θα είναι ίδια τα λεφτά σε κάποιο που η τέχνη του είναι πολύ καλή και σε κάποιο που είναι λιγότερο καλή. Για τον κάθε φωτογράφο είναι διαφορετικό. Έχει για παράδειγμα φωτογράφους που το μεροκάματο τους είναι στην μισή τιμή άλλου φωτογράφου αλλά μπορεί ο φωτογράφος του οποίου η τιμή είναι διπλάσια να έχει περισσότερη δουλειά. Άρα βασικά το πόσο θα είναι το μεροκάματο του φωτογράφου, εξαρτάτε από την τέχνη του. Αν πας πχ να αγοράσεις ένα πίνακα, δεν θα είναι λόγω του μεγέθους ή της τιμής – αντιθέτως είναι για τον καλλιτέχνη και αν ο καλλιτέχνης είναι καλός τότε τον παίρνεις και πιο ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως, το επάγγελμα του φωτογράφου πλήγηκε πάρα πολύ λόγω της πανδημίας αφού, όπως είπε, η σεζόν αναμενόταν να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, αλλά αυτή δεν ξεκίνησε ποτέ. «Περίπου το 80% των γάμων αναβλήθηκαν και ένα 10% δεν ξέρουμε καν αν θα γίνει ακόμα. Άρα μείνει το υπόλοιπο 10% το οποίο αν το κάνουμε φέτος, θα είναι κάτι αισιόδοξο», εξήγησε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι είναι πλέον αυτοτελώς εργαζόμενοι αν και προηγουμένως υπήρχαν και αρκετές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κλείσει: «Υπάρχουν φυσικά ακόμα και εταιρείες αλλά δεν υπάρχει εκείνος ο κύκλος εργασίας που δικαιολογούσε τις εταιρείες (πχ films ή τυπώματα). Oι περισσότεροι μείναμε καθαρά με την φωτογράφιση», δήλωσε. 

Όσον αφορά το ωράριο του φωτογράφου αυτό είναι πλέον ευέλικτο, είπε ο κ. Χαραλάμπους: «Παλαιότερα ξεκινούσαμε από τις 7 το πρωί γιατί έπρεπε να ζεσταθούν οι μηχανές για να τυπώνουμε τα φίλτρα. Τώρα αυτό πλέον δεν υπάρχει», ανέφερε. 

Υπάρχουν δυσκολίες στο επάγγελμα; 

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να γίνεις φωτογράφος αλλά το δύσκολο είναι να κρατηθείς ως φωτογράφος, είπε. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός γιατί υπάρχουν πολλοί στο επάγγελμα. Οι κομμωτές για παράδειγμα έχουν 5% ΦΠΑ, εμείς έχουμε 19%. Άρα ένας κομμωτής που κάνει την δουλειά του από το σπίτι με έναν κομμωτή που έχει το κομμωτήριο του έχουν 5% διαφορά στο ΦΠΑ τους. Άρα οι τιμές τους είναι κοντά και υπάρχει προτίμηση τους επαγγελματίες. Εμάς φωτογράφοι που δεν έχουν στούντιο ή κάποιο χώρο κτλ, δεν έχουν ΦΠΑ. Με εκείνους το 1/5 πάει στο ΦΠΑ, εμείς πληρώνουμε το μεράκιο ας πούμε», εξήγησε. 

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα και την καθημερινότητα ενός φωτογράφου, αυτά εξαρτώνται από το τι φωτογράφος είσαι, ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους. «Αν είσαι φωτογράφος για γάμους δουλεύεις συνήθως Σαββατοκύριακα ή και κάποιες καθημερινές αν πάρεις το ζευγάρι σε εξωτερική φωτογράφιση και μετά δουλεύεις στον χώρο σου για τις ετοιμασίες. Αν έχεις στούντιο που πρέπει να ανοίξεις καθημερινά, ανοίγεις και αν μπει πελάτης μπήκε. Αν είσαι φωτορεπόρτερ τρέχεις από πίσω τα γεγονότα κτλ.», ανέφερε 

Νομική ρύθμιση για το επάγγελμα του φωτογράφου – Δεοντολογικοί κανόνες 

Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι,«είμαστε στο τελικό στάδιο για να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ξεχωρίζει τους επαγγελματίες φωτογράφους από τους μη», τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί που δεν είναι φωτογράφοι αλλά παρουσιάζονται ως να είναι. «Μπορεί ο οποιοδήποτε τώρα να πάει και να βγάλει 5 φωτογραφίες και να τις ποστάρει κάπου. Αλλά το ζήτημα είναι, πόσο καλές θα είναι οι φωτογραφίες ή κατά πόσο δικαιούται να τις ποστάρει; Σε δημόσιους χώρους δεν επιτρέπονται τα πάντα, σε ιδιωτικούς χώρους δεν αναφέρομαι γιατί εκεί απαγορεύονται τελείως, ούτε για ανήλικους μιλώ που απαγορεύονται πάλι τελείως και πρέπει να έχεις έγκριση του γονέα. Δυστυχώς όμως αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται», δήλωσε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί σήμερα και για αυτό αναμένουμε το νομοσχέδιο που θα περάσει στην Βουλή από την νομική υπηρεσία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν περιορισμοί διότι ασχολούμαστε σοβαρά με προσωπικά δεδομένα, ασχολούμαστε με ανήλικους κτλ. Οι κανονισμοί είναι άκρως σοβαροί και αυστηροί και εμείς πρέπει να τους τηρούμε. Δεν μπορούμε να φωτογραφίζουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και να το ποστάρουμε οπουδήποτε χωρίς έγκριση, πράγμα που συμβαίνει το πλείστο των περιπτώσεων όπου ένας φωτογράφος είτε επαγγελματίας είτε μη, βγάζει φωτογραφίες και τις ποστάρει χωρίς να ξέρει καν τι δικαιούται να κάνει και τι όχι», επεσήμανε.

Όπως μας εξήγησε με την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, η οποία αναμένεται να γίνει σύντομα, θα ξεχωρίσουν ποιοι είναι οι επαγγελματίες και ποιοι όχι. «Είναι καλό να προστατεύσουμε το επάγγελμα του φωτογράφου διότι προσφέρει στον πολιτισμό. Καταγράφουμε τον πολιτισμό καθημερινά είτε είναι εκδηλώσεις, είτε είναι παραστάσεις, είτε είναι γάμοι», κατέληξε. 

Κυπριάνα Σταύρου