Τράπεζα Κύπρου: Μείωσε τα ΜΕΔ κατά 97% από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014

 • Τι είπαν o Τάκης Αράπογλου και o Πανίκος Νικολάου στη Γενική Συνέλευση
 • Μέρισμα: το πρώτο βήμα για βιώσιμες αποδόσεις στους μετόχους
 • Πρόγραμμα μετοχικών κινήτρων για επιβράβευση των ανώτερων υπαλλήλων 
 • Σχέδιο Βραχυπρόθεσμων (Χρηματικών) Κινήτρων για την επιβράβευση της απόδοσης προσωπικού με χρηματικά μπόνους. 
 • Μετά από μια δεκαετή διαδρομή η Τράπεζα  μετασχηματίστηκε σε ισχυρό και βιώσιμα κερδοφόρο οργανισμό. 

H Tράπεζα Κύπρου αφήνει πίσω της τα δύσκολα, και γυρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Όπως ανάφερε σήμερα στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τάκης Αράπογλου, η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει την κερδοφόρα αναπτυξιακή της πορεία τα επόμενα χρόνια, επιτυγχάνοντας:

 • Πρώτο, βιώσιμη κερδοφορία, με αμελητέα αύξηση των ΜΕΑ. 
 • Δεύτερο, αυστηρό έλεγχο του κόστους, προσθέτοντας νέα προϊόντα που θα αυξάνουν την αξία του επιχειρηματικού μοντέλου και ενισχύοντας τις ψηφιακές δυνατότητες. 

O κ.Αράπογλου αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη βιώσιμων αποδόσεων τους μετόχους.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρ. Κύπρου: Οι μέτοχοι είπαν «ναι» στην καταβολή μερίσματος - Ο Αράπογλου συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ.

Επίσης, αποκάλυψε πως «σύμφωνα με τη νέα μερισματική πολιτική οι πληρωμές μερισμάτων θα αυξάνονται με σύνεση και προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, με στόχο έναν ποσοστό διανομής 30%-50% της προσαρμοσμένης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας του Ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και τα ευρήματα του σχεδιασμού κεφαλαίου και ρευστότητας». 

Επίσης, αναφέρθηκε πως έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρσι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (μετοχικών) κινήτρων για την επιβράβευση και τη διατήρηση της διοίκησης και των ανώτερων υπαλλήλων με μετοχές της Τράπεζας, βάσει αυστηρών κριτηρίων απόδοσης. 

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή ένα Σχέδιο Βραχυπρόθεσμων (Χρηματικών) Κινήτρων για την επιβράβευση μιας πολύ ευρύτερης ομάδας εργαζομένων για την απόδοσή τους με χρηματικά μπόνους. 

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Πανίκος Νικολάου τόνισε εμφαντικά ότι «το 2022 μετά από μια δεκαετή διαδρομή ολοκληρώσαμε τον μετασχηματισμό της Τράπεζας Κύπρου σε ένα ισχυρό, διαφοροποιημένο, καλά κεφαλαιοποιημένο και βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό». 

Όπως είπε, «οι αποφασιστικές και συνεχείς ενέργειες της Διεύθυνσης σε αυτή τη δεκαετή περίοδο, επέτρεψαν στην Τράπεζα να θέσει τις βάσεις για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας, ικανής για παροχή αξίας στους μετόχους». 

Εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές περιλάμβαναν: 

 • την ολοκλήρωση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό με τη μείωση των ΜΕΔ κατά 97% από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014 
 • την επαναφορά της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης
 • την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων 
 • τη μείωση του κόστους μέσω των ενεργειών για βελτίωση της αποδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό.
 • την επίτευξη του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού.

Αναφερόμενος στους στόχους για το 2023 τόνισε πως η Τράπεζα επικεντρώνεται στην αύξηση των εισοδημάτων της με τη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων, στην επέκταση του υψηλής ποιότητας νέου δανεισμού, στην επέκταση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για περαιτέρω διείσδυση στην αγορά και τη διαφοροποίηση μέσω μη τραπεζικών υπηρεσιών, όπως τα ασφαλιστικά και τα ψηφιακά προϊόντα. 

Καταλήγοντας είπε πως «είμαστε βέβαιοι ότι η αποδεδειγμένη μας στρατηγική, σε συνδυασμό με την ισχυρή πελατειακή μας βάση, την ηγετική μας θέση στην αγορά και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο, θα συνεχίσουν να δημιουργούν αξία προς όφελος των μετόχων μας». 

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2279